3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

37η εβδομάδα:
Κατανοώντας τις συνήθεις παρεμβάσεις – Πρόκληση Τοκετού

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Πλησιάζοντας στην 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης σας, με την ΠΗΤ να σας κλείνει το μάτι, ίσως σας προταθεί η τεχνητή πρόκληση τοκετού, με την οποία ολοκληρώνουμε την αναφορά μας στις συνήθεις παρεμβάσεις που τον αφορούν.

Η πρόκληση τοκετού είναι η φαρμακευτική/τεχνητή διέγερση των συσπάσεων της μήτρας με στόχο τη γέννηση του μωρού κολπικά, όταν η περάτωση της εγκυμοσύνης κρίνεται ασφαλέστερη για τη μητέρα και το μωρό, συγκριτικά με τη συνέχισή της. Εμφανίζεται πολύ συχνά στην καθημερινή μαιευτική πρακτική, προσεγγίζοντας το 20% περίπου των γεννήσεων των ζώντων νεογνών στον δυτικό κόσμο.

Η Ελληνική Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία* προτείνει πρόκληση τοκετού, μεταξύ 41+0 και 42+0 εβδομάδων κύησης, σε γυναίκες με ανεπίπλεκτη εγκυμοσύνη, ενώ εκτός από τη διάρκεια της κύησης, στις –υπό προϋποθέσεις– ενδείξεις, περιλαμβάνει την πρόωρη ρήξη των εμβρυϊκών υμένων, το μεγάλο μέγεθος του μωρού (μακροσωμία) και προβλήματα υγείας που αφορούν τη μητέρα (υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, προεκλαμψία κ.ά.).

Συζητώντας με τον επαγγελματία υγείας σας για μια ενδεχόμενη πρόκληση τοκετού, επικεντρωθείτε στα ειδικά πλεονεκτήματα και τα ρίσκα που μπορεί να έχει, με βάση τη δική σας ξεχωριστή εγκυμοσύνη. Έχετε υπόψη σας πως μπορεί να αποβεί λιγότερο αποτελεσματική και γενικότερα περισσότερο επώδυνη απ’ ότι η διαδικασία του αυτόματου φυσιολογικού τοκετού.* Θεωρείται πως η πρόκληση συνδέεται σε μεγαλύτερο ποσοστό με εφαρμογή επισκληριδίου αναλγησίας και μεθόδων υποβοηθούμενου κολπικού τοκετού.* Τέλος, πρέπει να είστε ενήμερη για τα ποσοστά αποτυχίας της ιατρικής αυτής παρέμβασης και για τις εναλλακτικές λύσεις που ενδεχομένως θα απαιτηθούν κατά την εξέλιξη της διαδικασίας, όπως καισαρική τομή.

Μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να έχει ή να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μπορεί, όμως, να έχει και απρόβλεπτα, ανεπιθύμητα αποτελέσματα, διαταράσσοντας τη φυσική λειτουργία των ορμονών του τοκετού, δημιουργώντας έδαφος για ενδεχόμενες μολύνσεις, και προκαλώντας επιπλοκές στην υγεία της μητέρας και του μωρού.

Δώστε, λοιπόν, χρόνο στον εαυτό και τον/τη σύντροφό σας για να αποφασίσετε το αν η πρόκληση τοκετού είναι για εσάς. Το «όχι» είναι μια απάντηση που η μαία ή/και ο γυναικολόγος σας οφείλει να σεβαστεί, και να συνεχίσει να σας φροντίζει, παρακολουθώντας την εγκυμοσύνη σας πιο στενά.*

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Κάνει πρόβα σε ό,τι έχει μάθει μέχρι τώρα, ενόψει της μεγάλης του εμφάνισης. Εισπνέει και εκπνέει αμνιακό υγρό, ανοιγοκλείνει τα μάτια και γυρίζει από πλευρό σε πλευρό. Με τα χεράκια του μπορεί να γραπώνει μικρού μεγέθους πράγματα, όπως τη μύτη ή τα δάχτυλα των ποδιών του. Πιπιλά τον αντίχειρά του, καθώς προετοιμάζεται για το πρώτο του γεύμα. Στην 37η εβδομάδα, είναι ένα πρώιμο τελειόμηνο μωρό, με μέγεθος σαν αργίτικο πεπόνι.
Εσείς
Τα καλά νέα είναι ότι, αυτήν την εβδομάδα, η εγκυμοσύνη σας θεωρείται τελειόμηνη και το μωρό σας μπορεί να γεννηθεί. Αν όμως, περιμένει λίγο ακόμα, τα νέα θα είναι καλύτερα, γιατί κάθε μέρα που περνά μέσα σας, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία του. Το σώμα σας παίρνει στα σοβαρά την προετοιμασία για τη γέννα, και σας το δείχνει με ένα σωρό τρόπους: πυελική πίεση, κολπικές εκκρίσεις, συσπάσεις προθέρμανσης (Braxton-Hicks) κ.λπ. Αν έχετε διάθεση για περπάτημα, κάντε το ακόμα και γύρω από το τετράγωνο του σπιτιού σας. Θα σας βοηθήσει να μπείτε με… σταθερά βήματα στον τοκετό σας!
Blossom your week

Παρεμβάσεις δεν είναι μόνο αυτές στις οποίες αναφερθήκαμε εδώ. Είναι επίσης η συνεχής παρακολούθηση των παλμών του μωρού, ο περιορισμός της ελευθερίας των κινήσεων, ο περιορισμός στη λήψη τροφής και υγρών, αλλά και όποια άλλη πράξη ή δράση παρεμβαίνει στη φυσιολογική διαδικασία της γέννας και του τοκετού. Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε παρέμβαση, ενημερωθείτε γι’ αυτήν ολοκληρωμένα. Αποφασίστε τι επιθυμείτε για το δικό σας τοκετό. Το πλάνο τοκετού αποδεικνύεται χρήσιμο, γνωστοποιώντας σας τις διαθέσιμες επιλογές. Μάθετε για το πώς μπορεί να σας υποστηρίξει μια βοηθός μητρότητας. Μιλήστε για τις επιθυμίες σας στη μαία ή/και τον μαιευτήρα σας, και συζητήστε για τα οφέλη και τους κινδύνους της παρέμβασης που ενδεχομένως σας προταθεί. Συντονιστείτε με τον/την σύντροφο και τη βοηθό μητρότητάς σας, που θα γίνουν η «φωνή» σας, όταν θα έρθει η ώρα. Και πάντα, μα πάντα, ακούστε το ένστικτό σας!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε και αυτή την εβδομάδα στο να γνωρίσετε τις συνήθεις ιατρικές παρεμβάσεις που μπορούν να σας προσφερθούν, ή να κληθείτε να αντιμετωπίσετε. Δείτε τις ως ενδεχόμενα στην πορεία του τοκετού σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Γεννάω στον κατάλληλο χρόνο, με τον κατάλληλο τρόπο για μένα και το μωρό μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This