2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

19η εβδομάδα:
Γιατί το πυελικό έδαφος έχει σημασία;

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Ποιος θέλει ένα στραβό πάτωμα στο σπίτι του; Μια ανισόπεδη επιφάνεια που γέρνει, και τον κάνει να χάνει την ισορροπία του, όταν περπατά ή κάθεται; Το ίδιο συμβαίνει με το πυελικό έδαφος. Η ισορροπία του βελτιώνει τη συνολική ευθυγράμμιση του σώματός μας. Και αυτό ισοδυναμεί με άνεση και ευκολία, τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στον τοκετό.

Ευθυγραμμίζοντας και εξισορροπώντας το πυελικό σας έδαφος τώρα, δίνετε στο μωρό σας ένα συμμετρικό περιβάλλον, όπου μπορεί να κουλουριαστεί και να πάρει τη σωστή θέση για τη γέννησή του. Και όχι μόνο. Η εκγύμναση του πυελικού εδάφους συνιστάται ευρέως προ- και μετα-γεννητικά. Ενεργοποιεί και ενδυναμώνει τους μυς που περιβάλλουν τον κόλπο, ενώ συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ακράτειας ούρων μετά τον τοκετό*.

Δοκιμάστε:

• διατάσεις κνήμης
• ασκήσεις Kegel
• πιέσεις με μπάλα Pilates
• καθίσματα

και παρακολουθήστε τα BLOSSOM Bodywork SessionsTM για περισσότερες δραστηριότητες που συμβάλλουν στη συνολική τόνωση αλλά και την ελαστικότητα του πυελικού εδάφους σας. Θυμηθείτε ότι όταν οι μαλακοί ιστοί της λεκάνης βρίσκονται σε ισορροπία, οι αρθρώσεις της κινούνται εύκολα και ανώδυνα. Άρα, συνεχίστε την προπόνηση!

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας

Στα 15 εκατοστά και στα 230 γραμμάρια, το μωρό σας έχει το μέγεθος ενός μάνγκο. Στο δέρμα του εμφανίζεται τώρα το εμβρυϊκό σμήγμα (vernix caseosa). Μια λευκή τυρώδης επίστρωση προστασίας απέναντι στο αμνιακό υγρό. Χωρίς αυτήν, το δέρμα του μωρού θα ήταν πολύ ζαρωμένο κατά τη γέννηση, όπως και το δικό σας, αν μένατε μέσα σε μια μπανιέρα με νερό για εννιά μήνες!

Εσείς

Ετοιμάζεστε για το Υπερηχογράφημα B’ Επιπέδου, άλλη μια εξέταση-σταθμό στην πορεία της εγκυμοσύνης (μετά την Αυχενική Διαφάνεια του 1ου τριμήνου). Διεξάγεται από εξειδικευμένο υπερηχογραφιστή, συνήθως μεταξύ 20ης και 24ης εβδομάδας. Σκοπός της είναι ο διεξοδικός έλεγχος της ανατομίας του μωρού, καλύπτοντας όλα τα ζωτικά όργανα, από τον εγκέφαλο έως και το βιολογικό του φύλο. Ελέγχεται επίσης ο πλακούντας, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, οι πιθανότητες πρόωρου τοκετού, προεκλαμψίας, αλλά και ο κίνδυνος υπολειπόμενης ενδομήτριας ανάπτυξης του μωρού. Όσο πιο λεπτομερής είναι ο έλεγχος, τόσο περισσότερες είναι και οι πιθανότητες ανίχνευσης κάποιου προβλήματος. Ωστόσο, καμία εξέταση δεν μπορεί να εγγυηθεί τον αποκλεισμό όλων των ανωμαλιών ή την ομαλή έκβαση του τοκετού σας. Βεβαιωθείτε ότι είστε ενημερωμένη για τη διαδικασία, και μη διστάσετε να ρωτήσετε τους ειδικούς για οποιαδήποτε απορία.

Blossom your week

Αν δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, εντάξτε στη διατροφή σας τα καλά λιπαρά. Τέλεια για τον εγκέφαλο του μωρού που είναι σε ανάπτυξη, και για την πείνα σας που πρέπει να χορτάσει. Τα καλά λιπαρά περιλαμβάνουν μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται σε τροφές όπως το αβοκάντο, ο καλά μαγειρεμένος άγριος σολομός και οι ξηροί καρποί. Οι τελευταίοι ενισχύουν και την πρόσληψη σιδήρου, που προλαμβάνει την αναιμία και βοηθά στο υγιές βάρος γέννησης του μωρού σας. Απολαύστε τους σαν σνακ, μαζί με σπόρους μέσα σε μία σαλάτα, ή ένα smoothie. Συνοδέψτε το αυγό σας με αβοκάντο και ραντίστε τα ψητά λαχανικά με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Μάθετε περισσότερα για τη Διατροφή στην Εγκυμοσύνη, στο έντυπο του Διεθνούς Οργανισμού Lamaze, και απολαύστε το θρεπτικότατο και πεντανόστιμο μενού αυτής της εβδομάδας!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στη σταθερότητα της βάσης. Πατήστε γερά (και χωρίς παπούτσια) ολόκληρα τα πέλματά σας στο πάτωμα και πιέστε ελαφρά. Από κάτω προς τα επάνω, νιώστε το σώμα σας να ισιώνει. Πέλματα, γόνατα, λεκάνη, ώμοι και κεφάλι, σε τέλεια στοίχιση. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Είμαι γειωμένη, ασφαλής, ισορροπημένη.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This