3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

27η εβδομάδα: Δυναμικά, στο 3ο τρίμηνο!

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

OMG και τρία ζήτω! Είτε σάς φάνηκε μία αιωνιότητα, είτε μία μέρα από τότε που μείνατε έγκυος, έχετε ήδη φτάσει με επιτυχία στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας! Ένα διάστημα που έρχεται με νέες εμπειρίες, καινούργια ή παλιότερα συμπτώματα και περισσότερες αλλαγές. Μπορεί να αισθάνεστε σωματικά και ψυχικά κουρασμένη, ή/και να ανυπομονείτε για τη στιγμή της γέννας σας.
Καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται γι’ αυτήν, είναι φυσιολογικό να αρχίσετε να παρατηρείτε σταδιακή αύξηση στα κολπικά υγρά, και ακανόνιστες, ανώδυνες και μικρής διάρκειας συσπάσεις, τις λεγόμενες Βraxton-Hicks, που μπορεί να έχουν κάνει την εμφάνισή τους από την 23η εβδομάδα. Ωστόσο, δείξτε προσοχή σε οποιαδήποτε αλλαγή στην όψη και την υφή των κολπικών σας υγρών, ή σε περίπτωση τακτικών συσπάσεων –ειδικά αν είναι περισσότερες από 6 την ώρα, σε διάρκεια μιας ώρας. Αποτελούν ενδείξεις πιθανού πρόωρου τοκετού και λόγο να επικοινωνήσετε αμέσως με τον επαγγελματία υγείας σας.

Η αιτιολογία ενός πρόωρου τοκετού είναι πολυπαραγοντική και συχνά άγνωστη. Γι’ αυτό, το ενδεχόμενο δεν μπορεί να προβλεφθεί ή να ελεγχθεί στο 100%. Η ιατρική έχει τον τρόπο να φροντίσει αποτελεσματικά την υγεία και την ασφάλειά σας. Και εσείς, όμως, έχετε τον δικό σας.
Η διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε σε απόσταση τον πρόωρο τοκετό και τις συσπάσεις του. Η υψηλότερη πρόσληψη φυλλικού οξέος μέσω των τροφών ή/και συμπληρώματος συνδέεται με σημαντικά μειωμένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού,* όπως συμβαίνει και με τα υψηλότερα επίπεδα σιδήρου, βιταμινών Β6, Β12 και ψευδαργύρου. Τα συστατικά αυτά υπάρχουν άφθονα στο κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά. Η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών που έχουν υποστεί ζύμωση (π.χ. κεφίρ), μπορεί επίσης να μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, που θεωρείται ότι σχετίζεται με την αντιφλεγμονώδη επίδραση των προβιοτικών που περιέχουν.**

Με έλεγχο του στρες, ξεκούραση και ήπια δραστηριότητα, συμπληρώνετε τη φροντίδα της δικής σας υγείας, ενισχύετε αλυσιδωτά την υγεία του μωρού σας και μπαίνετε δυναμικά στο 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας!

* https://bit.ly/3Hgj2LW
** Lily Nichols, RDN, Real Food for Pregnancy: The Science and Wisdom of Optimal Prenatal Nutrition, 2018

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Σκοράρει στα 36-38 εκατοστά, και στα 907 γραμμάρια. Τα μάτια έχουν ανοίξει και, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, θα μπορεί να τα ανοιγοκλείνει και να τα κρατά ανοιχτά, όταν είναι ξύπνιο. Οι πνεύμονες του μωρού σας είναι τώρα ικανοί να διαστέλλονται και να αναπνέουν. Οι πτυχές του δέρματός του γεμίζουν με λίπος και τα όργανά του ωριμάζουν. Ίσως να έχει και λόξιγκα, άλλα όχι επειδή το μελετάτε πολύ. Ο λόξιγκας είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό που το μωρό αναπτύσσει. Συνοδεύεται από μικρά ρυθμικά τινάγματα, τα οποία μπορεί να νιώθετε και εσείς. Οι κινήσεις αυτές δεν ενοχλούν καθόλου το μωρό σας, οπότε, χαλαρώστε και απολαύστε. Χικ-χικ!
Εσείς
Αν πριν δύο εβδομάδες η κοιλιά σας έμοιαζε με μπάλα ποδοσφαίρου, τώρα μιλάμε για μπάλα του μπάσκετ. Μαζί της, μπορεί να «φουσκώνουν» τα χέρια, οι αστράγαλοι και τα πόδια σας, αλλά και οι εσωτερικές επιφάνειες της μύτης σας! Γι’ αυτό, υπάρχει περίπτωση να ροχαλίζετε (ή να ροχαλίζετε περισσότερο). Η επαρκής ενυδάτωση, η θέση του ύπνου, και η… καλή διάθεση του ατόμου με το οποίο μοιράζεστε το κρεβάτι σας, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανακούφισή σας.
Blossom your week

Μήπως, ώρες-ώρες, νιώθετε την ακατανίκητη λαχτάρα να (ξανα)καθαρίσετε το σπίτι σας, να (ξανα)τακτοποιήσετε την προίκα του μωρού σας και ίσως, να γίνετε πιο επιλεκτική στις κοινωνικές σας επαφές; Είναι πολύ πιθανό να ξύπνησε μέσα σας το «ένστικτο της φωλιάς» (nesting): η έμφυτη, βιολογική ανάγκη ανθρώπων και πολλών θηλαστικών να προετοιμάζουν τον χώρο τους (τη «φωλιά») για την άφιξη του μικρού τους. Η ανάγκη αυτή συνοδεύεται από έντονα κύματα ενέργειας. Στις μέλλουσες μητέρες, μπορεί να γίνει αντιληπτή από την 24η εβδομάδα της κύησης, ενώ κορυφώνεται προς το τέλος του 3ου τρίμηνου, εξ ου και θεωρείται ένα πιθανό πρώιμο σημάδι έναρξης του τοκετού. Το ένστικτο της φωλιάς συνδέεται με τη δημιουργία ενός άνετου περιβάλλοντος, με οικεία πρόσωπα, όπου εσείς και το μωρό σας θα παραμένετε ανενόχλητοι, καθώς και με την ασφάλεια και προστασία που ωφελούν το δέσιμο και την υγιή προσκόλληση ανάμεσα σε εσάς και το μωρό.* Ωστόσο, είστε στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης σας. Αξιοποιήστε την ενέργειά σας για να προετοιμαστείτε κατάλληλα, εφόσον το νιώθετε, αποφεύγοντας όμως τις βαριές εργασίες, την εξάντληση και το άγχος.

*https://bit.ly/32Jp4Wm

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στην πορεία σας προς μια υγιή, τελειόμηνη εγκυμοσύνη. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Εγώ και το μωρό μου είμαστε υγιείς καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This