2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

21η εβδομάδα:
Έτοιμη για μάθημα;

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Συγχαρητήρια! Είστε στα μισά της εγκυμοσύνης σας. Γιορτάστε το, ανοίγοντας ένα αφρώδες… νερό, και απολαύστε το υπόλοιπο της διαδρομής προς τη μεγάλη συνάντηση με το μωρό σας. Ξέρετε όμως, στ’ αλήθεια, τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της γέννας, και μέχρι το μωρό να φτάσει στην αγκαλιά σας; Η προετοιμασία τοκετού αποσαφηνίζει την όλη διαδικασία, βοηθώντας σας να ανταποκριθείτε σε κάθε ενδεχόμενη πρόκληση, και να ζήσετε κάθε όμορφη στιγμή.

Σε έναν κύκλο μαθημάτων προετοιμασίας τοκετού:

• Μαθαίνετε πράγματα που δεν γνωρίζατε για την εγκυμοσύνη, τη γέννα, το σώμα σας και το μωρό σας
• Αντιμετωπίζετε τους φόβους σας, μιλώντας γι’ αυτούς
• Συνδέεστε με τον/την σύντροφο και το μωρό σας
• Συζητάτε εναλλακτικές για τη διαχείριση του πόνου
• Αποκτάτε βασική γνώση των ιατρικών παρεμβάσεων, των πιθανών επιπλοκών, καθώς και του πώς να τις αποφύγετε
• Γνωρίζετε τη φροντίδα του νεογέννητου

Η προετοιμασία τοκετού στο BLOSSOM® είναι γεμάτη επιλογές και περιλαμβάνει αξιόπιστες, επιστημονικά τεκμηριωμένες και αποτελεσματικές προσεγγίσεις, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

▹Προετοιμασία LAMAZE
▹HypnoBirthing Greece®
▹Spinning Babies®
▹BLOSSOM Bodywork SessionsTM

Στα μαθήματα καλύπτονται και ειδικά θέματα όπως o τοκετός με καισαρική, ο κολπικός τοκετός μετά από καισαρική (VBAC), ο τοκετός στο σπίτι κ.λπ. – κάτι που μπορεί να σας φανεί πολύ χρήσιμο, είτε γίνεστε μαμά για πρώτη, είτε για άλλη μια φορά.

Τα μαθήματα προετοιμασίας στο BLOSSOM® είναι διαθέσιμα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Εξερευνήστε τα διαθέσιμα προγράμματα. Βρείτε αυτό που σας ενδυναμώνει και διαμορφώστε το δικό σας πλαίσιο για μια θετική εμπειρία τοκετού!

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Είναι σε αλματώδη ανάπτυξη. Το μήκος του –που δεν μετριέται πλέον από την κορυφή του κεφαλιού έως την «ουρά», αλλά έως τις φτέρνες του– πλησιάζει τα 27 εκατοστά, και το βάρος του τα 350 γραμμάρια. Δηλαδή, είναι σαν μια μεγάλη μπανάνα, και ζυγίζει περισσότερο από τον πλακούντα του. Οι χόνδροι σε ολόκληρο το σώμα οστεοποιούνται και ο μυελός αρχίζει να συμβάλλει στην παραγωγή αιμοσφαιρίων. Οι αναλογίες των άκρων ισορροπούν και το μωρό μπορεί τώρα να συντονίζει και να ελέγχει καλύτερα τις κινήσεις του. (Θα τις νιώθετε ολοένα και περισσότερο όταν το μωρό είναι ξύπνιο, καθώς παίρνει πολλούς απολαυστικούς υπνάκους, σε ώρες που μπορεί να μην συμπίπτουν με το δικό σας πρόγραμμα ξεκούρασης.)
Εσείς
Έχετε διανύσει τη μισή διαδρομή και συνεχίζετε ακάθεκτη! Αν βάλετε τα δάχτυλά σας περίπου 1,5 εκατοστό πάνω από τον αφαλό σας, μπορείτε να νιώσετε τη μήτρα σας, και όχι μόνο: καθώς το δέρμα του μωρού σας είναι τώρα ευαίσθητο στο άγγιγμα, αν πιέσετε ελαφρά την κοιλιά σας, ίσως σάς απαντήσει με ένα δικό του σπρώξιμο. Αυτή την εβδομάδα, μπορεί να σας ταλαιπωρούν κάποιες από τις συνηθισμένες ενοχλήσεις του 2ου τριμήνου, όπως η καούρα, ή τα πονάκια στους συνδέσμους της πυέλου. Μην αμελείτε τη σωστή σας διατροφή, την τακτική άσκηση αλλά και την ανάπαυσή σας.
Blossom your week

Καθώς το επόμενο τρίμηνο θα είναι πολύ πιο απαιτητικό για τις σωματικές και ψυχικές σας αντοχές, ίσως θέλετε να αξιοποιήσετε την ενέργειά σας για να προετοιμάσετε το σπίτι σας ή/και το βρεφικό δωμάτιο για την άφιξη του μωρού. Στην περίπτωση αυτή, θα ήταν καλό να αφήσετε τυχόν εργασίες καθαρισμού και βαψίματος στον/στη σύντροφό σας ή σε κάποιο συνεργείο. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που συνδέουν τις οικιακές βαφές με αρνητικές εκβάσεις κύησης*, προτιμήστε να περιορίσετε την έκθεσή σας σε αναθυμιάσεις βαφών και καθαριστικών, και μείνετε ασφαλείς ακολουθώντας απλές οδηγίες**: μην παραμένετε σε φρεσκοβαμμένα δωμάτια, και αερίστε τα ανοίγοντας το παράθυρο, ή με τη χρήση ανεμιστήρα. Χρησιμοποιήστε βαφές με χαμηλό ποσοστό πτητικών οργανικών ενώσεων (τα χρώματα με βάση το νερό εκλύουν λιγότερες αναθυμιάσεις από τα ελαιοχρώματα). Μην αναμιγνύετε καθαριστικά, ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης και χρησιμοποιήστε τα σε καλά αεριζόμενους χώρους.

* https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0013935110000423?via%3Dihub
**https://bit.ly/3eZK39O

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε την εβδομάδα στην επιλογή της κατάλληλης προετοιμασίας, που θα σας οδηγήσει σε έναν τοκετό που ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Προετοιμάζομαι σωστά, ώστε να πάρω τις καλύτερες αποφάσεις για την εγκυμοσύνη μου και τη γέννηση του μωρού μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This