3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

29η εβδομάδα:
Δεθείτε… πριν βρεθείτε!

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από τη σύνδεση ανάμεσα σε εσάς και το μωρό σας. Η οπτική επαφή, η επαφή δέρμα-με-δέρμα, ο θηλασμός, οι αγκαλιές, τα νανουρίσματα, ακόμα και η καθημερινή βρεφική φροντίδα, καλλιεργούν το δέσιμο μεταξύ σας, από τις πρώτες κιόλας στιγμές μετά τη γέννηση. Ένα δέσιμο τόσο βαθύ, που ξεκινά να χτίζεται πολύ πριν από αυτή.

To μωρό σας ακούει τον χτύπο της καρδιάς σας από την 18η εβδομάδα της ενδομήτριας ζωής του (αν όχι νωρίτερα), ενώ αντιλαμβάνεται τη φωνή σας ως ήχο, αλλά και ως δόνηση, καθώς μιλάτε. Για εσάς, ο λεγόμενος και «προγεννητικός δεσμός» μπορεί να ξεκινά τη στιγμή που αισθάνεστε τα πρώτα «φτερουγίσματα» του μωρού μέσα σας, ή/και βλέποντας την εικόνα του στην οθόνη ενός υπερηχογράφου.

Η δημιουργία ενός ασφαλούς δεσμού παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική ανάπτυξη και την καλή ψυχοσωματική κατάσταση του μωρού σας. Το κάνει να νιώθει επιθυμητό, προστατευμένο και ασφαλές. Και υπάρχουν πολλές ωραίες ιδέες για να εδραιώσετε τη μεταξύ σας σχέση, όσο είστε έγκυος.

Μιλήστε στο μωρό: μιλήστε με ήρεμο, τρυφερό τόνο. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας, θυμίζοντάς του πόσο το αγαπάτε και το περιμένετε. Φωνάξτε το με το όνομά του. Αφηγηθείτε μια ιστορία από τη ζωή σας, πώς περνάτε τη μέρα σας.

Διαβάστε δυνατά: το μωρό σας θα αγαπήσει το βιβλίο από πολύ νωρίς! Το διάβασμα είναι μια υπέροχη δραστηριότητα που ευνοεί και το δέσιμο του/της συντρόφου σας με το μωρό. Ένα παραμύθι, ή μια απλή ιστορία που το ταίρι σας διαβάζει στο μωρό πριν από τον ύπνο, δρα χαλαρωτικά, το εξοικειώνει με τη φωνή που ακούει, αλλά και με μία σταθερή βραδινή ρουτίνα.

Χορέψτε: οι ήπιες, λικνιστικές κινήσεις επάνω στη μουσική που σας αρέσει, ελευθερώνουν ενδορφίνες. Κάνουν εσάς και το μωρό σας να νιώθετε καλά, και φτιάχνουν μια ατμόσφαιρα χαράς και ξενοιασιάς, που ανεβάζει το δέσιμο μεταξύ σας σε άλλο επίπεδο. Καλύτερα δεν γίνεται!

Διαλογιστείτε: τοποθετήστε τα χέρια σας στην κοιλιά σας, για να χαλαρώσετε το μωρό. Με βαθιές, αργές αναπνοές εστιάστε στο δέσιμο με το μωρό σας. Εκείνο θα συνδεθεί μαζί σας, εστιάζοντας στον ρυθμό της καρδιάς σας. Τι έχει, άραγε, να σας πει; Η προετοιμασία τοκετού με hypnobirthing, όπως το πρόγραμμα HypnoBirthing Greece, προσφέρει καθοδηγούμενες χαλαρώσεις που σάς βοηθούν να έρθετε κοντά με το μωρό σας, νοητικά και συναισθηματικά, συνοδεύοντάς σας μέχρι τη στιγμή που θα το κρατήσετε στην αγκαλιά σας.

Το δέσιμο χρειάζεται χρόνο. Και ο προγεννητικός δεσμός θέτει τις βάσεις για όλες τις μελλοντικές σχέσεις που το μωρό σας θα αναπτύξει. Τώρα είναι η τέλεια στιγμή να το εγκλιματίσετε στην οικογενειακή σας ζωή με αγγίγματα, φωνές, ήχους, μυρωδιές, γεύσεις, συναισθήματα. Το μωρό σας θέλει να τα γνωρίσει όλα!

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
«Γεμίζει» με μυς και λίπος. Απορροφά σημαντικές ποσότητες ασβεστίου για την ανάπτυξη των νεύρων της καρδιάς και των δοντιών, αλλά και των οστών που σκληραίνουν και δυναμώνουν. Το μωρό ζυγίζει περισσότερο από 1200 γραμμάρια, όσο δηλαδή ένα μεσαίο λάχανο. Μπορεί να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του. Παραλλήλως, η ακοή και οι πνεύμονές του ωριμάζουν.
Εσείς
Μπορεί να νιώθετε ξανά την παλιά, καλή(;) υπνηλία του 1ου τριμήνου, λόγω της αύξησης της προλακτίνης, που είναι υπεύθυνη για το μεγάλο σας στήθος, και το γάλα που αυτό θα παράγει σε λίγο. Κοιμηθείτε όσο χρειάζεστε, αλλά παραμείνετε δραστήρια στην καθημερινότητά σας. Λόγω των αυξημένων αναγκών του μωρού σας σε ασβέστιο, φροντίστε τα αποθέματά σας μέσω των διατροφικών σας επιλογών, και συζητήστε με τον επαγγελματία υγείας σας το ενδεχόμενο λήψης κάποιου συμπληρώματος.
Blossom your week

Ένας από τους πιο δημιουργικούς και όμορφους τρόπους να καλλιεργήσετε τον δεσμό με το μωρό σας πριν ακόμα γεννηθεί, είναι να του τραγουδήσετε. Γνωρίζετε, όμως, ότι το τραγούδι που τακτικά ακούει το μωρό στην ενδομήτρια ζωή, μπορεί να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο ανακούφισης, παρηγοριάς, χαλάρωσης και οικειότητας, από τη στιγμή της γέννησής του και μετά; H Penny Simkin, βετεράνος της προγεννητικής εκπαίδευσης και συνιδρύτρια του διεθνούς οργανισμού βοηθών μητρότητας DONA International, αποτύπωσε σε βίντεο νεογέννητα μωρά που ακούν το τραγούδι και τη φωνή που άκουγαν συστηματικά, εντός μήτρας. Οι αντιδράσεις τους είναι εντυπωσιακές. Παρακολουθήστε το συγκινητικό βίντεο με τίτλο «Singing to the baby» και εμπνευστείτε για τη δική σας… ερμηνεία. Το μωρό σας την αναγνωρίζει, την απολαμβάνει και την καταγράφει!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στην επικοινωνία και το δέσιμο με το μωρό σας. Στείλτε του μηνύματα και σκέψεις τρυφερότητας, και μικρά δείγματα από τη ζωή που θα μοιράζεστε όταν γεννηθεί. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Συνδέομαι και δένομαι βαθιά με το μωρό μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This