2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

20η εβδομάδα:
Το Φύλο του Μωρού (Να δει κανείς, ή να μη δει;)

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Τα… τεκμήρια του φύλου του μωρού σας μπορούν να γίνουν ορατά στην 11η εβδομάδα περίπου, αν και η επίσημη αποκάλυψη γίνεται, συνήθως, στο Υπερηχογράφημα Β’ Επιπέδου. Φυσικά, είναι επιλογή σας το αν θα το μάθετε, ή θα το κρατήσετε για έκπληξη την ημέρα του τοκετού σας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πώς το «φύλο» αφορά δύο κατευθύνσεις: το βιολογικό φύλο (που αποδίδεται στα αγγλικά με τη λέξη “sex”) και το κοινωνικό (που αποδίδεται με τη λέξη “gender”). Το πρώτο, έχει να κάνει με την γεννητική ανατομία του ανθρώπου. Το δεύτερο σχετίζεται με την ψυχολογική, κοινωνική, συμπεριφορική και πολιτισμική πλευρά της ανθρώπινης ταυτότητας. Ενώ το βιολογικό φύλο φαίνεται στην εγκυμοσύνη και αποδίδεται στη γέννηση, το κοινωνικό ανακαλύπτεται, διαμορφώνεται και επιλέγεται στην παιδική ηλικία, την εφηβεία ή και πολύ αργότερα.

H γνώση του φύλου του μωρού, μπορεί να ικανοποιήσει την περιέργειά σας, να σας βοηθήσει να «γνωρίσετε» καλύτερα με ποιον μοιράζεστε το σώμα σας, να βρείτε όνομα και να διακοσμήσετε το βρεφικό δωμάτιο ανάλογα, εφόσον το επιθυμείτε. Ίσως, όμως, η ανακάλυψη του βιολογικού φύλου πυροδοτήσει αισθήματα που αφορούν το κοινωνικό: αντιλήψεις, πεποιθήσεις και ιστορίες για τα αγόρια, τα κορίτσια και τους ρόλους τους, που όλοι μάθαμε μεγαλώνοντας. Αν επιλέξετε να μάθετε το φύλο του μωρού σας, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο τι σας προκαλεί αυτή η πληροφορία, και διαχειριστείτε το κατάλληλα.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Έχει το μέγεθος μιας γλυκοπατάτας και, αν μπορούσε να ισιώσει τη σπονδυλική του στήλη και να μείνει στητό, το μήκος του θα έφτανε τα 26 εκατοστά, κάτι λιγότερο από το μήκος μιας σελίδας Α4! Τώρα, το μωρό φτιάχνει μηκώνιο: μια μαυροπράσινη πηχτή και κολλώδη ουσία, που θα αποτελέσει τα πρώτα του κόπρανα. To μηκώνιο σχηματίζεται από ό,τι υπάρχει, αλλά και ό,τι καταλήγει στο γαστρεντερικό σύστημα του μωρού, κατά την ενδομήτρια ζωή: εντερικά επιθηλιακά κύτταρα, χολή, νερό, lanugo, βλέννη και αμνιακό υγρό. Το μηκώνιο αποβάλλεται, συνήθως, εντός του πρώτου 24ώρου μετά τη γέννηση, για να ακολουθήσουν οι κανονικές κενώσεις του μωρού.
Εσείς

Η κορυφή της μήτρας σας, ο πυθμένας, βρίσκεται στο ύψος του αφαλού σας. Καθώς μεγαλώνει, πιέζει το κοιλιακό σας τοίχωμα με αποτέλεσμα να παρατηρείτε τον αφαλό σας να γίνεται επίπεδος, ή να αρχίζει να προεξέχει: μια, συνήθως, φυσιολογική αλλαγή. Kάτι επίσης φυσιολογικό είναι ότι μπορεί να έχετε πάρει λίγο ακόμα βάρος. Η μέση πρόσληψη βάρους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Lamaze και τη διατροφή εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο, μπορεί να φτάσει εώς και σχεδόν 7 κιλά μέχρι τον 6ο μήνα. Το βάρος σας περιλαμβάνει το μωρό που αναπτύσσεται, τη μήτρα, τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό, τον αυξημένο όγκο αίματος και τον πλούσιο ιστό του στήθους σας. Μη βιαστείτε λοιπόν να πείτε «πάχυνα!».

Blossom your week

Αναλογιστείτε τι σημαίνει για εσάς ή/και για το ταίρι σας να γεννήσετε αγόρι ή κορίτσι. Αν αισθάνεστε άβολα ή είστε ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στο θέμα του φύλου του μωρού σας, το Blossom σάς υποστηρίζει: το Attached At The Heart είναι ένα πρόγραμμα που σας βοηθά να δείτε τον εαυτό σας ως γονιό, και το παιδί σας ως άνθρωπο με δική του προσωπικότητα. Σας βοηθά να φτιάξετε ένα μοντέλο ανατροφής που βασίζεται στην αποδοχή, την αγάπη, τη σωματική επαφή και συναισθηματική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας, όποια κι αν είναι η βιολογική (και αργότερα η κοινωνική) του ταυτότητα.

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε την εβδομάδα στο μικρό πλάσμα μέσα σας, που γίνεται όλο και περισσότερο κύριος του εαυτού του, με τα ολόδικά του χαρακτηριστικά. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Το μωρό μου είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος, με μοναδική ταυτότητα. Το αποδέχομαι και το υποδέχομαι γι’ αυτό που είναι.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This