ΓΟΝΕΪΚΟΤΗΤΑ

Attachment Parenting

Μια φιλοσοφία ανατροφής που προάγει τον ασφαλή δεσμό γονέα-παιδιού, μέσα από τη μέγιστη γονεϊκή ενσυναίσθηση και ανταπόκριση, τη συνεχή σωματική εγγύτητα και την αφή.
Attachment Parenting

Το Attachment Parenting (AP) σαν όρος, δημιουργήθηκε από τον παιδίατρο William Sears και τη νοσοκόμα γυναίκα του Martha, πριν από περίπου 30 χρόνια. Οι Sears, βασισμένοι κυρίως στη «Θεωρία της Προσκόλλησης Συναισθηματικού Δεσμού» (Attachment Theory) και τις έρευνες του ψυχιάτρου John Bowlby, μίλησαν για τις 7 αρχές που βοηθούν στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού ανάμεσα στον γονιό και στο παιδί.

Το AP αποτελεί μια ολόκληρη φιλοσοφία στην ανατροφή των παιδιών από τους γονείς, η οποία βασίζεται στη φροντίδα της αμφίδρομης σχέσης που αναπτύσσεται, καθώς ο γονέας καλείται να ανταποκριθεί με ευαισθησία και ενσυναίσθηση στις ανάγκες του παιδιού του.

Έτσι, το παιδί αισθάνεται ασφαλές και, μεγαλώνοντας, εσωτερικεύει την αίσθηση αυτή, που το βοηθά να εξερευνήσει το περιβάλλον του, σταδιακά να αυτονομηθεί και να δημιουργήσει σχέσεις εγγύτητας, εμπιστοσύνης και ασφάλειας.

Αυτός ο συναισθηματικός δεσμός είναι απαραίτητος σε όλα τα βρέφη, πρωτίστως για την επιβίωσή τους. Το πρόσωπο με το οποίο συνδέεται το μωρό, λειτουργεί σαν βάση για να στηριχτεί, να «διευρυνθεί» και να εξερευνήσει το περιβάλλον, αλλά και σαν μοντέλο για όλες τις επόμενες σχέσεις που θα δημιουργήσει στο μέλλον.

Τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής είναι κρίσιμα για την καλλιέργεια του συναισθηματικού δεσμού με κάποιον φροντιστή. Αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη νευροβιολογική, ψυχολογική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού.

Το 1994, οι Lysa Parker και Barbara Nicholson, εμπνευσμένες από τη δουλειά των Sears, ίδρυσαν την Attachment Parenting International και μερικά χρόνια αργότερα δημιούργησαν το Attached at the Heart. Ένα πρόγραμμα για γονείς, που τους φέρνει πιο κοντά στις αρχές του AP και τους βοηθά να φροντίζουν και να φροντίζονται.

Το πρόγραμμα Attached at the Heart
από την Attachment Parenting International και το BLOSSOM®

Οκτώ (8) δίωρες εκπαιδευτικές συναντήσεις για γονείς παιδιών 0-5 ετών, πάνω στις βασικές αρχές του Attachment Parenting, για την ανάπτυξη ενός ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού.

Εισαγωγή στο Attachment Parenting – Προετοιμασία για τη γονεϊκότητα. Γιατί ΑΡ; Πώς η ανατροφή επηρεάζει την κοινωνία; Κατανοώντας τη σύνδεση και τον συναισθηματικό δεσμό. Γιατί δεν μπορείς να δώσεις αυτό που δεν έχεις; Πώς σπάμε τους δεσμούς που δεσμεύουν.

Διατροφή και συναισθηματικός δεσμός – Η θεραπευτική δύναμη της σωματικής εγγύτητας (babywearing, συγκοίμηση, βρεφικό μασάζ, παιχνίδι και σωματική επαφή, ο ρόλος της αγκαλιάς). Πώς προωθούμε τη σύνδεση; Πώς μεγαλώνουμε παιδιά με υγιή σχέση με την τροφή τους. Θηλασμός, αποθηλασμός, βρεφική και παιδική διατροφή.

Ανταποκρίνομαι με ευαισθησία. Η γλώσσα της αγάπης. Ο ρόλος της ενσυναίσθησης, της συναισθηματικής αγωγής και ρύθμισης στις ανάγκες των παιδιών.

Διασφαλίζω ασφαλή ύπνο, σωματικά και συναισθηματικά.

Προσφέρω σταθερή, στοργική φροντίδα. Μία συνάντηση για τους αποχωρισμούς (λόγω μετάβασης στη δουλειά, εναλλαγή φροντιστών, παιδικός σταθμός, κτλ.) και πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον συναισθηματικό δεσμό ασφαλή.

Θετική διαπαιδαγώγηση (όρια, κανόνες,αποδοχή και διαπαιδαγώγηση).

Ισορροπία μεταξύ προσωπικής και οικογενειακής ζωής. Προσωπική και οικογενειακή φροντίδα, βρίσκοντας χώρο και χρόνο.

Τι είναι και τι δεν είναι ΑΡ. Πώς συντονιζόμαστε με τα παιδιά; Αυτά που κάνουμε τα βοηθάνε; Αντιμετωπίζοντας κριτική από τον περίγυρο και όλες τις σύγχρονες προκλήσεις. Μύθοι και πραγματικότητα σχετικά με το ΑΡ. Καταναλωτισμός και τεχνολογία – πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Διάρκεια: 8 εβδομαδιαίες 2ωρες συναντήσεις
Πού: Κέντρο BLOSSOM ή online, μέσω της πλατφόρμας ZOOM
Κόστος: 140€ για την παρακολούθηση του κύκλου ή 20€/συνάντηση (εφόσον δεν έχουν καλυφθεί οι θέσεις)

Με πληροφορίες από το www.attachment-parenting.gr

Είστε έτοιμοι να επενδύσετε στον δικό σας «δεσμό καρδιάς» με το παιδί σας;

Δηλώστε σήμερα συμμετοχή!
Attachment Parenting
«Όσο περισσότερο το παιδί νιώθει προσκολλημένο στη μητέρα, τόσο πιο ασφαλές είναι στο να αποδέχεται τον εαυτό του και τον υπόλοιπο κόσμο. Όσο περισσότερη αγάπη λαμβάνει, τόσο πιο ικανό είναι να προσφέρει. Η προσκόλληση συναισθηματικού δεσμού παίζει τόσο βασικό ρόλο για το αναπτυσσόμενο παιδί, όσο η τροφή και η αναπνοή.»
Robert Shaw
«Διδάσκοντας το Attached at the Heart, τονίζω πως δεν αφορά μια σειρά κανόνων που οι γονείς εφαρμόζουν ευλαβικά απέναντι στο παιδί τους, σαν «καλοί μαθητές». Αφορά έναν βαθύ, ζωντανό δεσμό που αλλάζει κάθε μέρα, και αναπτύσσεται, προσωπικά, κοινωνικά, νοητικά, συναισθηματικά και σωματικά. Ακολουθεί τους γονείς στη ζευγαρική και την οικογενειακή τους πορεία, αλλά και το ίδιο το παιδί, σε όλη την ενήλικη ζωή του.»
Ευτυχία Τοπούζη

Ευτυχία Τοπούζη
Βοηθός Μητρότητας CD(DONA)
Εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής LCCE, DipHB(KGH)
Εκπαιδεύτρια γονέων SpBCPE, CAHPE, CIMI

Pin It on Pinterest

Shares
Share This