3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

42η εβδομάδα: Φυσικές μέθοδοι ενεργοποίησης του τοκετού

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Στην 42η εβδομάδα, η εγκυμοσύνη σας βρίσκεται σε παράταση, και ίσως είστε πιο έτοιμη από ποτέ για να ξεκινήσει το… πάρτι του τοκετού σας. Σε μια υγιή και απροβλημάτιστη εγκυμοσύνη, κάθε λεπτό μέσα στη μήτρα είναι σημαντικό για το μωρό, ιδιαίτερα για τους πνεύμονες, το έντερο και τον εγκέφαλό του, που αναπτύσσονται μέχρι την τελευταία στιγμή. Ωστόσο, εφόσον έχετε φτάσει μέχρι εδώ, ίσως κριθεί απαραίτητο ή χρήσιμο να «βοηθήσετε» τα πράγματα να πάρουν τον δρόμο τους.

Οι φυσικές/εναλλακτικές μέθοδοι ενεργοποίησης του τοκετού είναι αρκετές. Ανάμεσά τους, δημοφιλείς επιλογές, είναι:

Σεξ: η επιστημονική έρευνα κινείται στο δίπολο «ναι, λειτουργεί!» και «όχι, δοκιμάστε κάτι άλλο», δίνοντας ασαφή στοιχεία, παρ’ όλ’ αυτά, η σεξουαλική δραστηριότητα δρα χαλαρωτικά για μητέρες και συντρόφους, ενισχύει την παραγωγή ωκυτοκίνης (ορμόνη της αγάπης και κύρια ορμόνη του τοκετού), ενώ ο οργασμός επιφέρει συσπάσεις στη μήτρα και μπορεί να αποτελέσει μια άψογη φυσική μέθοδο πυροδότησης του τοκετού.

Βελονισμός: αποτελεσματική μέθοδος πρόκλησης τοκετού, εδώ και χιλιάδες χρόνια η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική στηρίζει τη χρήση βελονισμού για την ωρίμανση του τραχήλου και την πρόκληση των συσπάσεων της μήτρας. Η επιστημονική έρευνα* φαίνεται να συνηγορεί στην αποτελεσματικότητα της μεθόδου, σε γυναίκες με παρατεταμένη εγκυμοσύνη. Σύμφωνα δε με τον Δρα Andrew Orr, υπέρμαχο της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής και κορυφαίο ειδικό Γονιμότητας και Γυναικολογίας στο Queensland, τις περισσότερες φορές χρειάζεται μία και μόνο συνεδρία βελονισμού για να αρχίσει ο τοκετός, ενώ κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί και μία δεύτερη. Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο τοκετός μετά από βελονισμό ξεκινά εντός 6-48 ωρών.

Διέγερση θηλών: προάγει την παραγωγή της ωκυτοκίνης, που κάνει τη μήτρα να συσπάται. Μπορείτε να εντάξετε τη διέγερση θηλών στη σεξουαλική σας πρακτική, ή εάν είστε θηλάζουσα, μπορείτε απλώς να βάλετε το παιδάκι σας να θηλάσει.

Έλαιο νυχτολούλουδου (evening primrose oil): μελέτες** υποδεικνύουν ότι η κολπική ή από στόματος χρήση του μπορεί να μειώσει τη διάρκεια του τοκετού. Σύμφωνα δε με το ιατρικό περιοδικό American Family Physician,*** μπορεί να βοηθήσει τον τράχηλο να μαλακώσει και να εξαλειφθεί, καθώς το έλαιο δρα όπως οι προσταγλανδίνες, η ομάδα ορμονών που κάνει ακριβώς αυτό.

Πριν προχωρήσετε στην εφαρμογή οποιασδήποτε μεθόδου, συζητήστε με τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί. Βεβαιωθείτε πως είναι σωστά καταρτισμένος για τις μεθόδους που προτείνονται, ενημερωθείτε σωστά γι’ αυτές και πάρτε την έγκρισή του. Κάθε παρέμβαση στον τοκετό –ιατρική ή μη- παραμένει παρέμβαση. Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά, και προχωρήστε υπεύθυνα.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Στον 10ο μήνα της κύησής του, δέχεται όλη την προσοχή των επαγγελματιών φροντιστών σας, που παρακολουθούν την υγιή και ασφαλή του πορεία. Το μωρό σας μπορεί να κάνει εντυπωσιακή εμφάνιση με μακρύτερα μαλλιά και νύχια, και πολύ λιγότερο χνούδι (lanugo) στο σώμα του. Μπορεί επίσης, βγαίνοντας, να βρίσκεται σε μεγαλύτερη εγρήγορση: «Να με, κι εγώωω!».
Εσείς
Ίσως έχετε ό,τι είχατε και τις προηγούμενες εβδομάδες –ενόχληση στην πλάτη/μέση, πίεση στη λεκάνη, δυσκολία στον ύπνο, συχνουρία- απλώς πιο ενισχυμένο. Συν ένα κάποιο στρες. Τα σημάδια της έναρξης του τοκετού που τόσο επιθυμείτε, μπορεί να αρχίσουν. Μια πυκνή βλεννώδης έκκριση (με ίχνη αίματος), σημαίνει πως ο τράχηλός σας ετοιμάζεται για τη γέννα. Η ροή υγρού από τον κόλπο (μικρή και συνεχής, ή στιγμιαία και έντονη) μπορεί να φέρει τον τοκετό εντός λίγων ωρών. Τακτικές συσπάσεις; Γιούπι!
Blossom your week

Δοκιμάζοντας να φέρετε τον τοκετό σας πιο… κοντά, είναι καλό να θυμάστε πως καμία φυσική μέθοδος δεν είναι 100% αποτελεσματική, και καμία μέθοδος δεν μπορεί να τον προκαλέσει, αν το σώμα και το μωρό σας δεν είναι έτοιμα γι’ αυτόν. Η ισορροπία του σώματός σας και η θέση του μωρού σας είναι ψηλά στη λίστα των παραγόντων που βοηθούν την εκκίνηση του τοκετού. Οι δραστηριότητες και οι τεχνικές εξισορρόπησης του προγράμματος Spinning Babies® και BLOSSOM® Bodywork Sessions βοηθούν το μωρό να πάρει την κατάλληλη θέση και να εμπεδωθεί στη λεκάνη, ενώ σας ανακουφίζουν από κάθε ενόχληση.

Ενώ συνεχίζετε να προετοιμάζεστε, σκεφτείτε: Ποια θα είναι τα πρώτα λόγια που θα πείτε στο μωρό σας; «Γεια σου, μικρούλι»; «Σ’ αγαπώ»; «Καλωσήρθες»; Μπορεί και να μην έχει σημασία. Κάνατε μαζί ένα απίθανο ταξίδι, και έχετε την ευκαιρία να υποδεχτείτε το μωρό σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: τα συναισθήματά σας. Ευγνωμοσύνη, χαρά, αγάπη… Είστε στην τελική ευθεία.

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Το μωρό σας έρχεται όπου να ‘ναι. Σε λίγο θα το έχετε στην αγκαλιά σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Βοηθώ τον τοκετό μου να ξεκινήσει φυσικά, σε αρμονία με το σώμα και το μωρό μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This