1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

8η εβδομάδα:
Τρώγοντας για δύο ;

6η εβδομάδα: Ποιος είναι, πρωί-πρωί;

Για να στηρίξετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρειάζονται τρία πράγματα: διατροφή, κίνηση και αγάπη. Είναι αλήθεια πως κάποιο έξτρα «καύσιμο» είναι απαραίτητο για την υποστήριξη των ιστών και των οργάνων του δικού σας σώματος, αλλά και του μωρού που μεγαλώνετε μέσα σας. Άρα, πρέπει να τρώτε για δύο; Μήπως πρέπει να τρώτε για… τρεις, αφού, εκτός από το μωρό, μεγαλώνετε και τον πλακούντα (γνωστό και ως «μικρό αδερφάκι» του μωρού σας); Η έκφραση «τρώω για δύο» έχει μια βάση, σίγουρα, όμως, δεν αποδίδεται σωστά.

Στην πραγματικότητα, το σώμα σας δεν χρειάζεται… διπλή μερίδα, ώστε να μεγαλώσει ένα υγιές μωρό. Παραδοσιακά θεωρείται πως η ανάγκη για επιπλέον θερμίδες αυξάνεται προς το τέλος του 1ου τριμήνου, με το σώμα σας να χρειάζεται περίπου 300 θερμίδες/μέρα επιπλέον, δηλαδή ένα έξτρα σνακ. Παρόλα αυτά, πρόκειται απλά για μια εκτίμηση, και κάποιες γυναίκες χρειάζονται μόλις 70 επιπλέον θερμίδες/μέρα. Αυτό που αυξάνει σημαντικά στην περίοδο της εγκυμοσύνης σας, είναι η ανάγκη για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, όπως Βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ, Βιταμίνη Β12, χολίνη, σίδηρο, ιώδιο και πολλά άλλα.

Επιλέξτε αυτό που λέμε «αληθινό φαγητό», δηλαδή τροφές που βρίσκονται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στη φυσική τους μορφή, έχουν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία, ή επεξεργασία που δεν αφαιρεί την ποσότητα ή την ποιότητα των θρεπτικών τους συστατικών. Αν καταναλώνετε γαλακτοκομικά, π.χ., προτιμήστε γάλα και τυριά με πλήρη λιπαρά (σε ελεγχόμενη ποσότητα), αληθινό βούτυρο αντί για μαργαρίνη, και αποφύγετε τα light προϊόντα.

Κάθε τροφή που μπαίνει στον οργανισμό σας είναι μια ευκαιρία να θρέψετε σωστά το μωρό σας. Και οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες είναι ένας τρόπος να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κύησης, προεκλαμψίας, πρόωρου τοκετού, αναιμίας ή/και υπερβολικής αύξησης βάρους, και να έχετε μια ομαλή εγκυμοσύνη. Αξίζει και μπορείτε να τις υιοθετήσετε.

Με πληροφορίες από το βιβλίο της διαιτολόγου-διατροφολόγου Lily Nichols RDN, CDE, Real food for pregnancy. The science and wisdom of optimal prenatal nutrition (2018), και αποσπάσματα από το άρθρο της Ευτυχίας Τοπούζη CD(DONA), LCCE, SpBCPE «Διατροφή και Εγκυμοσύνη: να τρώει η μάνα, και του παιδιού να… δίνει!», περιοδικό Taλκ, τ. 98, σελ. 16-17: https://issuu.com/talcmag.gr/docs/talk98issuu

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Κινείται! Αυθόρμητα τινάγματα, ή τεντώματα μπορούν να ανιχνευθούν τώρα, με υπερηχογράφημα. Ωστόσο, θα πρέπει να φτάσετε μεταξύ της 16ης και της 22ης εβδομάδας, για να νιώσετε τις κινήσεις του μωρού σας. Κατά τα άλλα, η «ουρίτσα» της προηγούμενης εβδομάδας έχει εξαφανιστεί, ενώ φαίνονται τα αυτιά, το άνω χείλος και η άκρη της μύτης του. Τα πόδια επιμηκύνονται, και η καρδιά του χτυπάει 150-170 φορές το λεπτό, δηλαδή σχεδόν το διπλάσιο από τη δική σας. Και, φυσικά, το μωρό μεγαλώνει: από «μπιζελάκι», προάγεται σε «κόκκινο φασολάκι».
Εσείς
Μεγαλώνετε επίσης. Η μήτρα σας έχει φτάσει στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ, για να χωρέσει τον… κάτοικο. Πιθανότατα να έχετε χάσει και την δεύτερη περίοδό σας. Αν, ωστόσο, παρατηρήσετε μικρή αιμορραγία από τον κόλπο (αρκετά κοινή κατά το 1ο τρίμηνο), μην αμελήσετε να ενημερώσετε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί. Μια φιλική, γαλακτώδες κολπική έκκριση που μπορεί να εμφανιστεί τώρα, λόγω του οιστρογόνου, είναι η λευκόρροια κύησης. Η βλεννώδης υφή της προστατεύει το γεννητικό κανάλι από τις μολύνσεις, διατηρώντας τη βακτηριακή ισορροπία της περιοχής.
Blossom your week
Αν δεν έχετε ήδη εδραιώσει κάποιες αλλαγές στο διατροφικό σας μοτίβο, ήρθε η ώρα να φτιάξετε το δικό σας «διατροφικό πλάνο». Σκεφτείτε και σημειώστε τι τρώτε και πόσα γεύματα κάνετε τη μέρα, ποιες είναι οι ώρες που συνήθως νιώθετε το αίσθημα της πείνας και λάβετε δράση: προετοιμάστε τα γεύματά σας από την προηγούμενη μέρα ή το πρωί. Φροντίστε να περιλαμβάνουν καλά λιπαρά, ανεπεξέργαστες τροφές και τρόφιμα χαμηλών υδατανθράκων. Εφοδιαστείτε με σνακ όπως ξηρούς καρπούς, μπάρες δημητριακών ή/και ένα φρούτο. Έχετε πάντα κάποια στο γραφείο, στο αυτοκίνητο και μέσα στην τσάντα σας, ώστε να έχετε ένα γρήγορο κολατσιό, όπου και να βρίσκεστε. Μασήστε καλά την τροφή και αποφύγετε το φαγητό «στο πόδι», για να αντιλαμβάνεστε πότε νιώθετε χορτάτη (και να σταματάτε).

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτήν την εβδομάδα στην ποιότητα, τη σημασία και την αξία που έχει η τροφή για την υγεία, τη δύναμη, την ανάπτυξη και την ευεξία μαμάς και μωρού. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Απολαμβάνω να τρώω τις σωστές τροφές, για μένα και το μωρό μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This