1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

4η εβδομάδα:
Ανάμεικτα συναισθήματα

4η εβδομάδα: Ανάμεικτα συναισθήματα
Μπορεί να έχετε φανταστεί την εγκυμοσύνη σας πολλές φορές, αλλά τώρα η φαντασία γίνεται πραγματικότητα. Και σε αυτή τη «μεταιχμιακή» εβδομάδα, ίσως σας κατακλύζουν πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Αισιοδοξία και επιφυλακτικότητα. Χαρά και φόβος. Έκπληξη ή σιγουριά. Ό,τι και να αισθάνεστε, είναι φυσιολογικό, καθώς βρίσκεστε μπροστά σε μια αλλαγή που μεταμορφώνει τόσο εσάς, όσο και όλη σας τη ζωή, με τρόπους που σάς είναι ακόμα άγνωστοι. Έχετε πολλές εβδομάδες μπροστά σας για να επεξεργαστείτε αυτό που συμβαίνει στο μυαλό και την καρδιά σας, και να ανακαλύψετε έναν νέο εαυτό, που δημιουργείται ξανά και αναπτύσσεται μέσα σας, όπως το μωρό σας!

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Bρίσκεται στο στάδιο της βλαστοκύστης, μιας «μπάλας» κυττάρων που πολλαπλασιάζονται ταχύτατα. Η «μπάλα» ολοκληρώνει την εμφύτευσή της και εγκαθίσταται πλήρως στο ενδομήτριο. Μόλις συμβεί αυτό, τα κύτταρά της διαιρούνται σε δύο ομάδες και σχηματίζουν αυτό που ονομάζεται επισήμως «έμβρυο», αλλά και τον πλακούντα – την κυριολεκτική σύνδεση του μωρού με τη ζωή, μέχρι και τη γέννησή του. Τα «θεμέλια» για τον σχηματισμό της σπονδυλικής στήλης και του εγκεφάλου του μωρού έχουν ήδη μπει, ενώ δημιουργείται ο αμνιακός σάκος και το υγρό του, που περιβάλλουν και προστατεύουν το μωρό, το οποίο έχει μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού.
Εσείς
Mήπως η διάθεσή σας αλλάζει απότομα και συχνά, νιώθετε κούραση, ή έχετε ευαισθησία στο στήθος; Ίσως είναι το «τρέιλερ» για την «ταινία» που θα δείτε προσεχώς: οι ορμόνες σας αυξάνονται αστραπιαία, προκαλώντας κάποια (όλα ή και κανένα, ακόμα) από αυτά τα συμπτώματα. Ο καρδιακός σας ρυθμός μπορεί επίσης να είναι αυξημένος, σε αντιστοιχία με την αύξηση του όγκου του αίματός σας, καθώς το σώμα σας εργάζεται εντατικά για να στηρίξει το μωρό. Κηλίδες αίματος που ίσως παρατηρήσετε τώρα, μπορεί να οφείλονται στην εμφύτευση, αλλά μπορεί και συμπίπτουν με τον ερχομό της περιόδου σας. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε τυχόν αιμορραγία που επιμένει για περισσότερες από δύο μέρες, και συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας σας.
Blossom your week

Mε τη δημιουργία του πλακούντα, αρχίζει και η παραγωγή της ανθρώπινης Χοριακής Γοναδοτροπίνης (hCG), της ορμόνης που επιβεβαιώνει την ύπαρξη κύησης. Αν και τα επίπεδά της μπορεί να είναι ακόμα χαμηλά, είναι καλή ιδέα να κάνετε ένα πρώτο τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι και να μοιραστείτε το αποτέλεσμα με τον/την σύντροφό σας. Σε συνεννόηση με τον επαγγελματία υγείας σας και αφού πραγματοποιήσετε αιματολογικές εξετάσεις, ίσως χρειαστεί να ενισχύσετε τη διατροφή σας με συμπληρώματα βιταμίνης D και φυλλικού οξέος. Πιείτε άφθονο νερό και κοιμηθείτε καλά. To χαλαρό περπάτημα στη φύση είναι αρκετό για να σας κρατά «σε φόρμα» μέχρι να ολοκληρώσετε το 1ο τρίμηνο, όπου θα είναι ασφαλές να δοκιμάσετε και άλλες φυσικές δραστηριότητες.

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτήν την εβδομάδα στην Ανακάλυψη, την Αλλαγή, το Θαύμα, την Έκπληξη και ό,τι άλλο φέρνει η φάση που διανύετε. Μείνετε στην ησυχία, και «ακούστε» κάθε σας συναίσθημα, κάθε αναπάντητη ερώτηση. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Εμπιστεύομαι και ανοίγω σε αυτή την εγκυμοσύνη.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This