3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

39η εβδομάδα:
H ζωή με το μωρό, σε πρόγραμμα!

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Αυτή τη στιγμή, όλοι έχουν μάτια, αυτιά, μυαλό και καρδιά στραμμένα στον τοκετό και τη γέννηση του μωρού σας. Και πολύ περισσότερο εσείς, καθώς έχετε προετοιμαστεί καταλλήλως. Ωστόσο, η εστίαση αυτή έως την ολοκλήρωση του 3ου τριμήνου της εγκυμοσύνης, αφήνει πολλές γυναίκες «απροβάριστες» για το «4ο τρίμηνο», όπως λέγεται αλλιώς η λοχεία. Και το πλάνο λοχείας έρχεται να οργανώσει την καθημερινότητά σας εκεί που το χρειάζεστε περισσότερο. Στο ξεκίνημα της ζωής σας με το μωρό.

Αν έχετε ήδη κάνει πλάνο τοκετού, ίσως έχετε εξοικειωθεί με τη διαδικασία, και έχετε καταλάβει τη χρησιμότητά του. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην 34η εβδομάδα, ειδικά αν τώρα γνωρίζετε το BLOSSOM®. Αντίστοιχα, το πλάνο λοχείας, είναι μια καταγραφή των αναγκών, των επιθυμιών των προτιμήσεων, αλλά και των διαθέσιμων επιλογών σας για τον πρώτο καιρό μετά την άφιξη του μωρού σας. Η φροντίδα του μωρού, η σωματική και ψυχική σας αποκατάσταση, καθημερινές οικιακές εργασίες κ.λπ., είναι κάποια από τα θέματα που μπορεί να περιλαμβάνει, σε συνδυασμό με τους ανθρώπους που εσείς επιλέγετε να έχετε κοντά σας, να σας βοηθούν και να σας στηρίζουν.

Η παρουσία μιας βοηθού μητρότητας λοχείας μπορεί να παίξει βασικό ρόλο πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά τη δημιουργία του πλάνου λοχείας. Μπορεί να γίνει πηγή ουσιαστικών πληροφοριών και καθοδήγησης γύρω από τη συμπεριφορά του νεογέννητου, τον ύπνο, τις δικές σας ανάγκες, τον ρόλο του/της συντρόφου, τον θηλασμό, και ό,τι άλλο σας απασχολεί. Συν την πολύ σημαντική πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη που μπορεί να σας προσφέρει.

Το πλάνο λοχείας μπορεί να γίνει όσο γενικό ή όσο λεπτομερές επιθυμείτε. Στο BLOSSOM® έχετε τη δυνατότητα να δημιουργήσετε το δικό σας, απολύτως εξατομικευμένο πλάνο λοχείας, σε συνεργασία με την Ευτυχία Τοπούζη. Ένα χρήσιμο εργαλείο που θα συμβάλλει στην όσο το δυνατόν πιο ήρεμη, ισορροπημένη και συνολικά υγιή μετάβασή σας στη μητρότητα.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Στις 39 εβδομάδες, είναι ένα άρτιο, τελειόμηνο μωρό και πλησιάζει στο μέγεθος της γέννησής του. Δεν μεγαλώνει πια τόσο πολύ, σε αντίθεση με τον εγκέφαλό του, που είναι ήδη 30% μεγαλύτερο απ’ ό,τι ήταν 4 εβδομάδες πριν. Το δέρμα του δεν είναι πια ροζ, αλλά λευκό, εξαιτίας ενός πυκνού στρώματος υποδόριου λίπους που, μεταξύ άλλων, θα του δώσει τα ολοστρόγγυλα, ζουμερά μωρουδίσια μάγουλα που όλοι θέλουν να τσιμπήσουν!
Εσείς

Πιθανόν να έχετε την αίσθηση ότι, πλέον, δεν μπορείτε να βολευτείτε πουθενά, καθώς η μήτρα σας και το περιεχόμενό της όλο και βαραίνουν. Το κεφάλι του μωρού σας βρίσκεται χαμηλά στη λεκάνη σας, και πλησιάζει όλο και περισσότερο τον τράχηλο. Η πίεση αυτή τον προετοιμάζει να μαλακώσει, να κοντύνει και να λεπτύνει, σε μια διαδικασία που ονομάζεται «εξάλειψη τραχήλου». Η απώλεια του τραχηλικού πώματος, της πυκνής βλεννώδους ουσίας που έφραζε προστατευτικά το άνοιγμα του τραχήλου σας σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να σημαίνει πως ο τοκετός είναι κοντά. Όσο τον περιμένετε, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την τραχηλική βλέννη και την ενδιαφέρουσα φύση της.

Blossom your week

Ο πρώτος θηλασμός είναι και η πρώτη κορυφαία στιγμή της ζωής του μωρού σας στον κόσμο, όπου θα κληθεί να χρησιμοποιήσει πολλές από τις δεξιότητες που έχει αναπτύξει μέσα στη μήτρα σας, χάρη στον θαυμαστό του εγκέφαλο. Αν το επιλέξετε, και οι συνθήκες το επιτρέπουν, το μωρό θα τοποθετηθεί μπρούμυτα επάνω στην κοιλιά σας, και θα συρθεί μόνο του επάνω της, ακολουθώντας τη μέλαινα γραμμή (linea nigra). Οι ορμόνες σας, που βρίσκονται στο απόγειό τους, έχουν φροντίσει για το σκούρο χρώμα των θηλών και τη χαρακτηριστική οσμή του στήθους σας, που το μωρό σας θα εντοπίσει. Έτσι, θα βρει τον μαστό σας, θα προσκολληθεί και θα αρχίσει να θηλάζει. Η «αναζήτηση μαστού» (breast crawl) είναι ένα φυσικό αντανακλαστικό του μωρού σας, και μια τρυφερή εμπειρία συναισθηματικού δεσίματος μαζί του, που πραγματικά αξίζει να ζήσετε. Το σχετικό άρθρο της Ευτυχίας Τοπούζη δίνει μια υπέροχη περιγραφή!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτήν την εβδομάδα στην προετοιμασία σας για τη ζωή με το μωρό, όπως κάνατε και για τον τοκετό σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Φροντίζω τον εαυτό και το μωρό μου, με αγάπη, στήριξη και βοήθεια.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This