3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

38η εβδομάδα: Τι μέρα «πέφτει» ο τοκετός σας;

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

H «Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού» (ΠΗΤ) είναι μια ημερομηνία–οδηγός για τον έλεγχο της πορείας της εγκυμοσύνης και της ανάπτυξης του μωρού σας. Ο ορισμός της γίνεται από τους επαγγελματίες υγείας, με τη χρήση περισσότερων από μίας μεθόδων. Στον Υπέρηχο Α’ Επιπέδου (μέτρηση Αυχενικής Διαφάνειας), που πραγματοποιείται μεταξύ της 11ης και 14ης εβδομάδας της κύησης, πολύ συχνά επιβεβαιώνεται η ηλικία του μωρού και δίνεται μια εκτίμηση της ΠΗΤ.

Αυτή τη στιγμή, το μωρό σας είναι αρκετά ώριμο και, αν γεννηθεί έως το τέλος της εβδομάδας αυτής, θα θεωρείται ένα τελειόμηνο μεν, πρώιμο δε μωρό. Παραμένοντας, ωστόσο στην ασφαλή σας μήτρα, εξακολουθεί να κερδίζει πλεονεκτήματα για τη ζωή του έξω απ’ αυτήν. Η εγκυμοσύνη σας είναι υγιής, και απέχετε μόλις 15 μέρες από το «όριο» των 40 εβδομάδων της τελειόμηνης κύησης. Ωστόσο, δείτε την ΠΗΤ σας χαλαρά. Αν γίνεστε μαμά για πρώτη φορά, ή αν η προηγούμενη εγκυμοσύνη σας έφτασε ή ξεπέρασε τις 42 εβδομάδες, είναι πολύ πιθανό να γεννήσετε μετά από αυτήν. Το ημερολόγιο δεν σημαίνει τίποτα ούτε για το μωρό σας: στατιστικά, μόλις το 3-5% των μωρών γεννιούνται στην εκτιμώμενη ημερομηνία. Που, αν το καλοσκεφτείτε, δεν είναι και πολύ.

Μετράτε αντίστροφα για τη μέρα της γέννας σας. Μπορεί να είστε συναισθηματικά φορτισμένη, να νιώθετε πανέτοιμη, ή τελείως απροετοίμαστη. Όλα είναι φυσιολογικά. Φροντίστε τον εαυτό σας και αφήστε τη φύση να αναλάβει. Το μωρό σας ξέρει πότε να γεννηθεί. Και είτε χαρακτηρίζεται «τελειόμηνο», «όψιμο» ή «υπερόψιμο», θα είναι ακριβώς στην ώρα του!

Με πληροφορίες από:
• Αμερικάνικο Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων http://www.acog.org
• Committee opinion no 579: definition of term pregnancy. Obstet Gynecol. 2013 Nov;122(5):1139-40
https://bit.ly/3ge8alN

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Αν πριν από οκτώ μήνες ήταν σαν ένα μικρό σποράκι καρπουζιού, τώρα είναι σαν το φρούτο ολόκληρο. Περίπου τρία κιλά, και πάνω από 45 εκατοστά! Είναι σχεδόν έτοιμο να κάνει πρεμιέρα, αλλά μέχρι τότε εξακολουθεί να αναπτύσσει εγκεφαλικά κύτταρα, και να τελειοποιεί το σύστημά του. Οι πνεύμονές του είναι δυνατοί και οι φωνητικές του χορδές ανεπτυγμένες, για να μπορέσει να επικοινωνήσει με το πρώτο μέσο που διαθέτει: το κλάμα.
Εσείς
Το βάρος που σηκώνετε πια είναι πολύ μεγάλο, και οι σύνδεσμοι που χαλαρώνουν για τις ανάγκες τις γέννας, δεν σας διευκολύνουν. Ίσως προσπαθείτε περισσότερο για να κρατάτε την ισορροπία σας. Μην βιάζεστε όταν κινείστε, και περπατήστε αργά, φορώντας χαμηλά παπούτσια. Στο μεταξύ, η μήτρα σας προπονείται. Μπορεί να έχετε μια αίσθηση δραστηριότητας στον τράχηλό σας, καθώς μαλακώνει και ετοιμάζεται επίσης, για το ραντεβού στον «μεγάλο τελικό»!
Blossom your week

Λίγο πριν καλωσορίσετε το νέο μέλος της οικογένειάς σας, βρεθείτε κοντά με τα ήδη υπάρχοντα. Περάστε ποιοτικό χρόνο με τον/την σύντροφο ή/και με τα μεγαλύτερα παιδιά σας. Παίξτε μαζί τους, ακούστε μουσική, δείτε μαζί τις αγαπημένες τους ταινίες. Εξηγήστε τους σε γλώσσα που καταλαβαίνουν τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, ειδικά αν πρόκειται να γεννήσετε σε μαιευτικό περιβάλλον και λείψετε από το σπίτι. Ρωτήστε τα πώς αισθάνονται, ανακουφίστε τις τυχόν ανησυχίες τους και, κυρίως, πείτε τους πόσο τα αγαπάτε. Το καινούργιο μωρό θα «κλέψει την παράσταση», και θα τα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό. Γι’ αυτό και θα ήταν καλό να βιώσουν τη φάση της προσαρμογής με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναισθηματική ασφάλεια. Το πρόγραμμα Attached at the Heart μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε και να καλλιεργήσετε έναν υγιή δεσμό με τα παιδιά σας, που βασίζεται στην αγάπη και τη σταθερή φυσική και συναισθηματική σας παρουσία στη ζωή τους, καθώς μεγαλώνουν.

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτήν την εβδομάδα στο να αποδεσμευτείτε από την μαθηματικά υπολογισμένη ΠΗΤ και εμπιστευτείτε το μωρό σας για τη μέρα που θα επιλέξει να γεννηθεί. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Επιτρέπω στο μωρό μου να επιλέξει τη μέρα των γενεθλίων του.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This