2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

24η εβδομάδα:
It’s not complicated!

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!
Αυτό που ως μέλλουσα μαμά επιθυμείτε, είναι μια υγιής, τελειόμηνη εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η εμφάνιση φαινόμενων που επιπλέκουν την εξέλιξή της είναι μια πιθανότητα που δεν πρέπει να αγνοήσετε. Ενώ κάποια από τα φαινόμενα αυτά εμφανίζονται απρόβλεπτα, ακόμα και στην πιο απροβλημάτιστη κύηση, υπάρχουν άλλα, που περνούν από τον έλεγχο και την ποιότητα των καθημερινών επιλογών σας. Η διατροφή, η κίνηση και ο τρόπος ζωής είναι οι σύμμαχοί σας. Κάνοντας σωστές επιλογές σε αυτούς τους τρεις τομείς, μπορείτε να αποφύγετε ή να διαχειριστείτε αποτελεσματικότερα σημαντικές επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Ας δούμε:

Διαβήτης κύησης

Σύμφωνα με τη Lily Nichols, διαιτολόγο/διατροφολόγο, πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια σε θέματα διαβήτη και συγγραφέα του βιβλίου Real Food for Gestational Diabetes: An Effective Alternative to the Conventional Nutritional Approach, ο διαβήτης κύησης, μπορεί να προληφθεί μέσω της σωστής διατροφής. Η υψηλή κατανάλωση δημητριακών, χυμών, φρούτων και σφολιατοειδών έχει συνδεθεί με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κύησης, σε αντίθεση με την κατανάλωση ξηρών καρπών, που δρα προστατευτικά.*

Προεκλαμψία

Μια σοβαρή διαταραχή της εγκυμοσύνης που σχετίζεται με την απότομη αύξηση της αρτηριακής πίεσης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, γίνεται απειλητική για τη ζωή μητέρας και μωρού, σχετίζεται επίσης με τη διατροφή. Οι επαρκείς ποσότητες αντιοξειδωτικών (σκούρα πράσινα λαχανικά, μούρα), πρωτεΐνης, χολίνης (κρόκος αυγού, συκώτι), ασβεστίου και μαγνησίου, μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης προεκλαμψίας**. Αν λαχταράτε κάτι αλμυρό, φάτε το… για καλό σκοπό, καθώς στην εγκυμοσύνη αυξάνεται η ανάγκη σας για αλάτι.

Άλλα ενδεχόμενα

Το φυλλικό οξύ (folate) είναι πολύ… φιλικό για το μωρό σας. Μελέτη*** που αφορά τον ελληνικό πληθυσμό, έδειξε πως η ημερήσια πρόσληψη 5 mg συμπληρώματος φυλλικού οξέος συνδέεται με 31% μείωση του κινδύνου πρόωρου τοκετού, 60% μείωση του κινδύνου γέννησης νεογνού χαμηλού βάρους και 66% μείωση του κινδύνου γέννησης νεογνών μικρών για την ηλικία κύησης. Ταχίνι, φουντούκια και όσπρια είναι εξαιρετικές πηγές φυλλικού οξέος και γεύσης, που αξίζει να δοκιμάσετε.

Το τι τρώτε, το πώς το τρώτε, αλλά και το πώς συνοδεύετε ό,τι τρώτε, είναι ένα πλάνο που μπορεί να οδηγήσει στα επιθυμητά αποτελέσματα. Το περπάτημα είναι η δραστηριότητα που το BLOSSOM® σάς προτείνει ξανά και ξανά. Βαδίστε ζωηρά, συμμετέχοντας με όλο το σώμα στην κίνηση. Έτσι, μαλακώνετε και επιμηκύνετε τον ψοΐτη: ένα ζευγάρι μυών που ξεκινά από τη σπονδυλική στήλη, φτάνει στους μηρούς, και τυλίγει το πρόσθιο μέρος της πυέλου, σαν δυο φτερά. Ο ελαστικός ψοΐτης σάς προσφέρει καλύτερη ισορροπία και πέψη, στηρίζει αποτελεσματικά τα κοιλιακά όργανα και βοηθά στην εμπέδωση του μωρού, όταν έρθει η ώρα.

* Lily Nichols, RDN, CDE, CLT, Real Food for Gestational Diabetes: An Effective Alternative to the Conventional Nutritional Approach, 2015 (αυτοέκδοση)

** https://therealfooddietitians.com/real-food-nutrition-for-pregnancy/

*** https://bit.ly/3FEG2Ts

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Περνά το «κατώφλι βιωσιμότητας», δηλαδή το χρονικό όριο πέρα από το οποίο μπορεί να ζήσει εκτός μήτρας. Ωστόσο, μεγαλώνει εντός μήτρας και παίρνει σταθερά βάρος (περίπου 170 γραμμάρια/εβδομάδα), που περιλαμβάνει τα αναπτυσσόμενα όργανα, τους μυς, τα οστά, αλλά και το λίπος που συγκεντρώνεται στο σώμα του μωρού. Το ακουστικό σύστημα εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα, και το μωρό είναι σε θέση να ακούει και δυνατούς θορύβους από το εξωτερικό περιβάλλον (π.χ. κόρνες αυτοκινήτων). Αν ακούει συχνά κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το αναγνωρίσει και όταν γεννηθεί. Αυτό, σε συνδυασμό με την ακρόαση της δικής σας φωνής αλλά και του/της συντρόφου σας, θα το βοηθά να χαλαρώνει και να ηρεμεί.
Εσείς
Πλησιάζετε στην ολοκλήρωση του 2ου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας. Τώρα ίσως νιώθετε ενοχλήσεις γύρω από τα πλευρά, τη μέση, το στήθος, τον ποπό ή το στομάχι σας. Οφείλονται, εν μέρει, στις ορμόνες που χαλαρώνουν συνδέσμους και μυς, αλλά και στο μωρό σας που, μεγαλώνοντας, πιέζει διαφορετικά σημεία του σώματός σας. Αν, πάλι, νιώθετε κουρασμένη και το μωρό σας (που τα πάει τέλεια), σας κλωτσάει μόλις σας παίρνει ο ύπνος, μην ανησυχείτε. Απλώς προετοιμάζεστε για τη ζωή σας, ως μαμά. Μαμά, κουράγιο!
Blossom your week
Ο χρόνος που περνάτε εκτός σπιτιού, ιδιαίτερα κοντά στη φύση, έρχεται με ένα σωρό οφέλη. Η βιταμίνη D, σημαντική στην εγκυμοσύνη, παράγεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και μπορείτε να την ενεργοποιήσετε άμεσα, βγαίνοντας στον ήλιο! 5-30 λεπτά «ηλιοθεραπείας» την ημέρα βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, στην υγεία των οστών, στην ποιότητα του ύπνου και, βεβαίως, στη διάθεσή σας. Μια ωραία λιακάδα είναι επίσης ευεργετική για τα οστά, τα νεφρά, την καρδιά και τον εγκέφαλο του μωρού σας. Απολαύστε την οι δυο σας ή και με μεγαλύτερη παρέα!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στις συνειδητές σας επιλογές για την αποφυγή επιπλοκών στην εγκυμοσύνη σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Ο τρόπος που ζω, κινούμαι και τρέφομαι, κρατά την εγκυμοσύνη μου υγιή και ομαλή.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This