2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

25η εβδομάδα:
Κοιλιακοί-ατσάλι ή κοιλιακοί-μετάξι; Και τα δύο!

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Πολύ μεγάλη τάση στον κόσμο του fitness αποτελεί η «ενδυνάμωση του πυρήνα», η ενίσχυση, δηλαδή, των μυών της κοιλιάς, της πλάτης και της πυέλου, που είναι υπεύθυνη για τη στήριξη του κορμού, αλλά και ολόκληρου του σώματος. Ασφαλώς, στην περίοδο της εγκυμοσύνης δεν φτιάχνουμε «κοιλιακούς-φέτες». Επιδιώκουμε, όμως, την πυρηνική ενδυνάμωση, επειδή χρειαζόμαστε την πυρηνική ευελιξία.

Η υπερανάπτυξη των κοιλιακών χωρίς την αντίστοιχη ευελιξία και λειτουργικότητα των ραχιαίων και γλουτιαίων μυών, μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και «διάσταση της λευκής γραμμής» (diastasis recti): τον ανατομικό διαχωρισμό των ορθών κοιλιακών μυών, που σημειώνεται σε πολλές γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη. Και το είδος άσκησης που επιλέγετε, μπορεί να συμβάλλει είτε στην ενίσχυση, είτε στην πρόληψη του ενδεχομένου αυτού. Γι’ αυτό, σε περίπτωση που συνεργάζεστε με κάποιον επαγγελματία φυσικής αγωγής, φροντίστε να είναι σωστά καταρτισμένος σε θέματα προγεννητικής άσκησης.

Οι σωματικές δραστηριότητες της προετοιμασίας τοκετού Spinning Babies® και του BLOSSOM Bodywork SessionsTM προάγουν τη λειτουργικότητα και την υγεία του πυρήνα, πέρα από την ενδυνάμωσή του. Τι σημαίνει αυτό; Δυνατοί, τονωμένοι μύες μπροστά, πίσω και στο πλάι, από την οσφυϊκή χώρα έως και την πύελο, που διατηρούνται μαλακοί, ρευστοί και ευέλικτοι. Έτσι, ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες του σώματός σας κατά την εγκυμοσύνη, διευκολύνουν την πορεία του μωρού προς τη γέννηση, και αποκαθίστανται ευκολότερα, μετά τον τοκετό.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Περνά φάση μεγάλης ζωηράδας. Ένας δυνατός θόρυβος μπορεί να το κάνει να πηδήξει ή να κλωτσήσει. Δεν θα σας πονέσει, μάλλον θα σας ξαφνιάσει. Επίσης, μαθαίνει τη διαφορά του «πάνω» και του «κάτω». Μπορεί να πιπιλά τα δάχτυλά του, να πιάνει τα πόδια του με τα χέρια του και να διακρίνει οσμές στο αμνιακό υγρό: η μύτη και τα ρουθούνια του αρχίζουν να λειτουργούν. Από την κορυφή μέχρι τις πατούσες, έχει μήκος περίπου 34,5 εκατοστά. Ζυγίζει κοντά στα 650 γραμμάρια, που είναι το μέγεθος ενός μικρού κουνουπιδιού.
Εσείς
Πλησιάζετε στην ολοκλήρωση του 2ου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας. Ίσως λέτε και «με συγχωρείτε», σε περίπτωση που έχετε συχνά ερυγές (ρεψίματα). Κάτι πολύ κοινό σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης, επειδή το μωρό καταλαμβάνει τον χώρο που (κάποτε) ήταν το στομάχι σας. Αν ενοχλείστε από φούσκωμα, δυσπεψία και καούρα, κάντε μικρότερα γεύματα. Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Φροντίστε να κάθεστε με ίσια πλάτη όταν τρώτε, και έχετε υπόψη σας πως το μωρό σας θα πιάσει πολύ περισσότερο χώρο τις επόμενες εβδομάδες.
Blossom your week

Η Καμπύλη Σακχάρου, ή Δοκιμασία Ανοχής Γλυκόζης είναι μια εξέταση, που συστήνεται να γίνεται μεταξύ 24ης και 28ης εβδομάδας, για την έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη κύησης. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται (κατ’ εκτίμηση) σε ποσοστό 7-10% παγκοσμίως* και αφορά κάθε εγκυμοσύνη και μέλλουσα μητέρα, ακόμα και σε κατάσταση πλήρους υγείας. Κατά κανόνα, ο διαβήτης κύησης υποχωρεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, τo βάρος, η ηλικία, το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη είναι κάποιοι από τους παράγοντες** που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισής του. Αν έχετε στα χέρια σας μια θετική διάγνωση, ακολουθήστε τις συστάσεις του επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί. Επίσης, έχετε κοντά σας το BLOSSOM®. Στην 24η εβδομάδα, διαβάστε περισσότερα για το πώς μπορείτε να ελέγξετε, να προλάβετε και να διαχειριστείτε τον διαβήτη κύησης, με στόχο την ασφάλεια και την υγεία της εγκυμοσύνης και του τοκετού σας!

* https://dmsjournal.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13098-019-0406-1
** https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gestational-diabetes/symptoms-causes/syc-20355339

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε την εβδομάδα στην ενίσχυση της ενέργειας, της ζωντάνιας και της ευεξίας, τονώνοντας το κέντρο του σώματός σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Το σώμα μου είναι δυνατό και ευέλικτο. Το πνεύμα μου είναι δυνατό και ευέλικτο.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This