3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

41η εβδομάδα:
Υπέρ του αυθόρμητου τοκετού

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Πάρα πολλές μητέρες ολοκληρώνουν την υγιή τελειόμηνη εγκυμοσύνη τους αυτήν την εβδομάδα –και όχι την προηγούμενη– με έναν τοκετό που ξεκινά αυθόρμητα. Αν μάλιστα, μιλάμε για την πρώτη σας κύηση, οι πιθανότητα αυτή εκτοξεύεται στο 75%.* Δείτε, λοιπόν, αυτήν την εβδομάδα σαν μπόνους χρόνου προετοιμασίας για μια κοινή γέννηση: αυτή του μωρού σας, αλλά και τη δική σας, ως μαμά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον αυθόρμητο τοκετό;

Δεν συμβαίνει «στην τύχη»: μέσω ενός σύνθετου βιολογικού μηχανισμού, συγκεκριμένοι κυτταρικοί δείκτες, ορμόνες, πρωτεΐνες και DNA** συνθέτουν την «πληροφορία» που ταξιδεύει από τον πλακούντα στον εγκέφαλό σας. Έτσι το μωρό «επικοινωνεί» με το σώμα σας, και αυτό ανταποκρίνεται, κινητοποιώντας τη μήτρα και τον τράχηλο.

Και έχει οφέλη: η αυθόρμητη εκκίνηση του τοκετού, μπορεί να σημαίνει λιγότερες επιπλοκές και κινδύνους για εσάς και το μωρό σας. Παράλληλα, οι ορμόνες που εκλύονται, και η γέννηση μέσω της κολπικής οδού προάγουν μακροπρόθεσμα τον θηλασμό, τον δεσμό και την υγιή προσκόλληση μητέρας-μωρού. Ο φυσικός τοκετός προσφέρει ταχύτερη και ευκολότερη αποκατάσταση, και μικρότερη παραμονή σε νοσοκομειακό περιβάλλον, εφόσον αυτό επιλέξετε.

Ωστόσο: είναι πολύ πιθανό να σας έχει ήδη προταθεί η πρόκληση τοκετού, σύμφωνα με την τρέχουσα οδηγία*** της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας. Είναι απαραίτητο να ενημερωθείτε και να συζητήσετε το ενδεχόμενο αυτό με τον επαγγελματία υγείας σας, καθώς η πρόκληση –όπως και η καισαρική – αποτελούν παρεμβάσεις που καλό είναι να μην γίνονται χωρίς ιατρικές ενδείξεις.

Λάβετε υπόψη σας όλα τα δεδομένα και ακούστε το ένστικτό σας, ώστε να προχωρήσετε στην υγιέστερη, ασφαλέστερη και ομορφότερη δυνατή γέννα, για εσάς και το μωρό σας!

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Έχει πια ολοκληρώσει τη φάση της ραγδαίας ανάπτυξης. Χοντρικά, ένα μωρό 41 εβδομάδων μπορεί να ξεπερνά τα 50 εκατοστά σε ύψος και τα 4 κιλά σε βάρος. Υπολογίστε το μέγεθος μιας πορτοκαλί κολοκύθας. Χάνει όλο και περισσότερο το χνούδι (lanugo) και το εμβρυϊκό σμήγμα (vernix caseosa) που καλύπτουν το σώμα του. Ωστόσο, αν κατά τη γέννηση, το σμήγμα αυτό εξακολουθεί να υπάρχει, μην το σκουπίσετε. Έχει προστατευτική, αντιβακτηριακή/αντιμικροβιακή και ενυδατική δράση, και κρατά σταθερό το επίπεδο θερμοκρασίας του μωρού, αμέσως μετά την έξοδό του από το σώμα σας.
Εσείς

Ίσως το πιο σημαντικό «σύμπτωμα» αυτών των ημερών είναι το να θέλετε να συναντήσετε επιτέλους το μωρό σας. Και ίσως η ένταση της επιθυμίας να συναγωνίζεται τη συχνοουρία σας, καθώς το μωρό σχεδόν «κάθεται» επάνω στην κύστη σας. Οι ορμόνες και το άγχος σας μπορεί να μην σας αφήνουν να κοιμηθείτε, ενώ το «σφίξιμο» στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να γίνεται αισθητό όλο και συχνότερα. Όλο σας το σύστημα «ανεβάζει στροφές» για τον τοκετό. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε διαρροή υγρού ή/και βλέννα ροζ-καφέ απόχρωσης από τον κόλπο σας, μπορεί να έφτασε η ώρα: Ηρεμήστε και γεννήστε!

Blossom your week

Ίσως αυτές οι μέρες να είναι κατάλληλες για μεγαλύτερη… εσωστρέφεια. Επιστρέψτε στον εαυτό και στο μωρό μέσα σας. Αφήστε στον/στην σύντροφό σας το θέμα της επικοινωνίας, και δοκιμάστε να κλείσετε το δικό σας κινητό για λίγες ώρες. Περιποιηθείτε το σώμα σας. Το μασάζ εγκυμοσύνης είναι μια τέλεια ιδέα! Πηγαίνετε μια βόλτα, και μιλήστε στο μωρό σας, «κανονίζοντας» το ραντεβού σας. Η ώρα του είναι κοντά!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτήν την εβδομάδα στην προετοιμασία σας για τη ζωή με το μωρό, όπως κάνατε και για τον τοκετό σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Γεννάω την κατάλληλη στιγμή, σε αρμονία με το σώμα και το μωρό μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This