3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

34η εβδομάδα:
Έχει και ο τοκετός το «πλάνο» του

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Καθώς περιμένετε το μωρό σας, ίσως να θέλετε να σχεδιάσετε για την άφιξή του έως και την τελευταία λεπτομέρεια. Παράλληλα, η φύση της γέννας σάς καλεί να ανταποκριθείτε σε όποια ανάγκη προκύψει στη διαδικασία. Τι κάνετε; Δημιουργείτε ένα πλάνο τοκετού: μια γραπτή αναφορά των προτιμήσεων και των επιθυμιών σας σε 3 βασικούς τομείς: τη διάρκεια του τοκετού και της γέννησης, τον τρόπο και το είδος φροντίδας που θα δεχτείτε αμέσως μετά τον τοκετό, και το ενδεχόμενο απρόβλεπτων γεγονότων. Θυμηθείτε πως το πλάνο τοκετού δεν είναι ένα σενάριο που πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα, αλλά ένας ευέλικτος οδηγός που διευκολύνει την επικοινωνία με τους φροντιστές σας, και προσαρμόζεται κατά το δυνατό, στην εξέλιξη της γέννας σας.

Ίσως να είστε σίγουρη για τις προτιμήσεις σας, να τις διαμορφώνετε τώρα, ή και να αλλάζετε γνώμη. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεστε λίγη έμπνευση, λίγη έρευνα, αλλά και κάποιες ιδέες για να δημιουργήσετε το δικό σας πλάνο τοκετού. Ενδεικτικά, λοιπόν:

Κρατήστε όλες τις πληροφορίες σε μία σελίδα, όπως θα δείτε στο πρότυπο πλάνο τοκετού Lamaze. Έτσι, οι φροντιστές σας βρίσκουν εύκολα και γρήγορα ό,τι χρειάζεται να ξέρουν.

Γράψτε μια εισαγωγή. Λίγα λόγια για το τι επιθυμείτε συνολικά για τον τοκετό σας, και τους ανθρώπους που θέλετε κοντά σας. Εσείς και το ταίρι σας είστε δύο. Όμως, ποιος είπε ότι στους δύο τρίτος δεν χωρεί;

Σκεφτείτε πώς θα ανακουφίζεστε και θα νιώθετε άνετα. Ίσως επιθυμείτε να γεννήσετε στο νερό, ή/και σε κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης, ακολουθώντας ένα πρόγραμμα όπως το HypnoBirthing Greece®. Θέλετε χαμηλό φωτισμό; Να κινείστε ελεύθερα; Βάλτε το στη λίστα σας.

Προσθέστε τις αγαπημένες σας θετικές επιβεβαιώσεις!

Φυσικά, έχετε τη δυνατότητα να σχεδιάσετε ένα απολύτως εξατομικευμένο και σωστά οργανωμένο πλάνο τοκετού στο BLOSSOM®. Η Ευτυχία Τοπούζη σάς ενημερώνει για όλες τις διαθέσιμες επιλογές και σας καθοδηγεί κατάλληλα, ώστε να συνθέσετε το πλαίσιο μιας όσο τον δυνατόν ασφαλέστερης και υγιέστερης γέννας, με βάση αυτά που για εσάς είναι σημαντικά.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Ζυγίζει περίπου δύο κιλά, έχει μήκος 45 εκατοστά, και το μέγεθός του είναι ανάλογο με αυτό ενός ανανά. Από τώρα και μέχρι την 36η εβδομάδα, ενδέχεται να γυρίσει με το κεφάλι προς τα κάτω και να κατέβει χαμηλότερα στη λεκάνη, παίρνοντας θέση για τον τοκετό. Στο μεταξύ, καθώς το μωρό μεγαλώνει και κινείται, μπορείτε να δείτε στην επιφάνεια της κοιλιάς σας κάποιο χεράκι, ποδαράκι ή άλλο μέρος του σώματός του να προεξέχει.
Εσείς
Η μετατόπιση του μωρού χαμηλότερα, ίσως ανακουφίσει τους πιεσμένους σας πνεύμονες και ό,τι άλλο «στριμώχτηκε» μέσα σας. Τώρα μπορεί να νιώθετε το στήθος σας τε-ρά-στι-ο, ή να βλέπετε σταγόνες κιτρινωπού πρωτογάλακτος. Αν το στήθος σας πονά, μπορεί να βοηθηθείτε φορώντας έναν πολύ ελαφρύ στηθόδεσμο τη νύχτα, και έναν πιο ενισχυμένο την ημέρα.
Blossom your week

Αξιοποιήστε τις ημέρες σας για να μιλήσετε με τη μαία ή/και τον γυναικολόγο σας για το πλάνο τοκετού σας. Εκθέστε τους τις επιλογές σας, και ακούστε τη γνώμη τους. Αν η συνεργασία σας είναι καλή και στηρίζουν το είδος τοκετού που επιδιώκετε, είναι πολύ πιθανό να εκτελέσουν τα ιατρικά τους καθήκοντα, συνυπολογίζοντας τις ανάγκες σας. Συζητήστε για τη διαχείριση του αρχικού σταδίου του τοκετού, τις θέσεις-κλειδιά που προάγουν την εξέλιξή του. Τα 10 Βήματα για Βέλτιστες Μαιευτικές Υπηρεσίες προς τη Μήτερα και το Βρέφος της Διεθνούς Οργάνωσης «ΜητέραΒρέφος-Γέννηση» (IMBCO), θα σας δώσουν επιμέρους θέματα προς συζήτηση. Ο τοκετός απαιτεί από εσάς ενεργή συμμετοχή και συνεννόηση. Και με την άμεση επικοινωνία, ενισχύετε και τα δύο.

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτήν την εβδομάδα στη φιλοσοφία, τις επιθυμίες και τους στόχους που έχετε για τον τοκετό σας. Καταγράψτε τα και επικοινωνήστε τα αποτελεσματικά. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Σχεδιάζω τον τοκετό μου σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις αξίες μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This