2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

18η εβδομάδα:
Ύπνος και Ξεκούραση

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται για έναν καλό νυχτερινό ύπνο, και οι δυσκολίες του στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια σοβαρή υπόθεση. Σύμφωνα με άρθρο του διεθνούς ιατρικού περιοδικού Obstetric Medicine, ένα 66-94% των γυναικών αναφέρει διαταραχές ύπνου σε κάποια φάση της κύησης*, οπότε, αν δεν κοιμάστε καλά, δεν είστε μόνη.

Οι λόγοι που ο ύπνος σας μπορεί να διακόπτεται τη νύχτα, είναι πολλοί. Εκτός από τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, μπορεί σύντομα να ξυπνήσετε από ένα μωρό που κλωτσά (μέσα σας), ή ένα παιδί που χοροπηδά (δίπλα σας), αν είστε ήδη μαμά. Κάποιες φορές, μια ξαφνική λιγούρα ή δίψα, μια κράμπα στο πόδι, ένα έντονο όνειρο θα σας ξυπνήσουν για λίγο, και θα μπορέσετε να ξανακοιμηθείτε εύκολα. Κάποιες άλλες φορές, όχι και τόσο εύκολα…

Η άνετη, βολική, χουζούρικη θέση για να σας πάρει ο ύπνος είναι πολύ σημαντική, και το BLOSSOM® μπορεί να σας βοηθήσει να τη βρείτε. To Rest SmartSM είναι μια σειρά από θέσεις που αξιοποιούν τη βαρύτητα, προς όφελός σας: ανοίγουν τη λεκάνη δίνοντας περισσότερο χώρο στο μωρό, προάγουν τη φυσική χαλάρωση των μυών, και είναι ιδανικές για την ξεκούραση, αλλά και τον ύπνο σας. Ανακαλύψτε τες στο πρόγραμμα Spinning Babies®.

Καθώς ο ύπνος είναι φάρμακο, η στέρησή του μπορεί να κάνει την καθημερινότητά σας βαριά. Και αν η αϋπνία σάς χτυπά την πόρτα, απαντήστε δυναμικά. Η φίλη του BLOSSOM® Άννα Παπρά, ειδική σύμβουλος ύπνου μητρότητας και παιδιών βρεφικής & νηπιακής ηλικίας, κάνει εξαιρετική δουλειά, βοηθώντας οικογένειες να έχουν έναν καλύτερο ύπνο και, συνεπώς, μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Βρείτε την Άννα στο Family Sleep Consulting & Workshops.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Ξεχωρίζει από όοοολα τα μωρά του κόσμου! Έχει τα ολόδικά του δακτυλικά αποτυπώματα σε χέρια και πόδια. Το νευρικό του σύστημα ωριμάζει ταχύτατα, και τα νεύρα αρχίζει να καλύπτει η μυελίνη, μια μονωτική επίστρωση που βοηθά στην ταχεία μετάδοση των μηνυμάτων από κύτταρο σε κύτταρο. Η μυελίνη θα συνεχίσει να αναπτύσσεται μέχρι τα πρώτα γενέθλια του μωρού σας.
Εσείς
Με λίγη τύχη (και πολλή φροντίδα), έχετε μπει σε ροή και τα συμπτώματά σας είναι πλέον ελεγχόμενα. Μπορείτε να νιώθετε χαρά, λύπη, έξαψη ή νευρικότητα –καμιά φορά όλα μαζί– και αυτό να είναι εντάξει. Αν δεν είναι, ή αν δυσκολεύεστε να ανταποκριθείτε στις καθημερινές σας ασχολίες, μιλήστε με τον επαγγελματία υγείας σας. Κάτι που μπορεί να παρατηρήσετε, είναι μια σκούρα γραμμή που ξεκινά από το ηβικό οστό και εκτείνεται κάθετα στην κοιλιά σας. Είναι η λεγόμενη «linea nigra» ή «μέλαινα γραμμή». Δημιουργείται από υπερσυγκέντρωση κυττάρων μελανίνης στο δέρμα, είναι τελείως αβλαβής, και θα φύγει μόνη της, περίπου 3 μήνες μετά τον τοκετό. Προτού, όμως, συμβεί αυτό, θα έχει αποτελέσει το μονοπάτι που θα οδηγήσει το μωρό προς το στήθος σας, αμέσως μετά τη γέννηση!
Blossom your week
Γνωρίστε την «υπνική υγιεινή»: τις πρακτικές που μπορείτε να ακολουθείτε κατά τη διάρκεια της μέρας, για να έχετε έναν καλό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σχεδιάστε μια ρουτίνα για έναν ύπνο 8-10 ωρών, με σταθερή ώρα κατάκλισης και αφύπνισης. Προσέξτε τα γεύματά σας: η πείνα ή η υπερβολική πληρότητα, θα διαταράξουν τον ύπνο σας, όπως και οι μεγάλες δόσεις καφεΐνης. Κοιμηθείτε σε σκοτεινό, ήσυχο περιβάλλον με μέτρια θερμοκρασία. Περιορίστε τους υπνάκους την ημέρα, και κάντε μια 30λεπτη σιέστα, αν το έχετε ανάγκη. Ασκηθείτε, πάρτε καθαρό αέρα κάθε μέρα και επενδύστε στο στοιχείο που κάνει τη διαφορά: τα μαξιλάρια. Μεγάλα, μικρά, σφήνες, κύλινδροι… βρείτε αυτά που σας ταιριάζουν και απολαύστε τον ύπνο σας στην απόλυτη άνεση!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στη βελτίωση της διάρκειας και της ποιότητας του νυχτερινού σας ύπνου. Αναπνεύστε, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Κοιμάμαι βαθιά και αδιάλειπτα. Κοιμάμαι βαθιά και ξεκούραστα.

 Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This