3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

35η εβδομάδα:
…Γιατί εσύ αποφασίζεις!

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!
Ίσως να μην είχατε αναλογιστεί ποτέ πριν, πόσες αποφάσεις φέρνει μαζί της η γέννηση του μωρού σας: από το τι χρώμα θα βάψετε το βρεφικό δωμάτιο, μέχρι το τι είδος τοκετού επιθυμείτε, ή/και το πώς θα αντιμετωπίσετε μια ενδεχόμενη ιατρική παρέμβαση. Κάποιες αποφάσεις, θα τις πάρετε ευκολότερα από κάποιες άλλες. Κάποιες θα είναι αποκλειστικά δικές σας. Και το BLOSSOM® σάς προτείνει ένα πρακτικό εργαλείο για να πλοηγηθείτε σε κάθε περίσταση και να φτάσετε στην κατάλληλη για εσάς απόφαση.

Η λήψη αποφάσεων συμβαίνει στον εγκέφαλο. Και το μοντέλο με τα αρχικά Β.R.A.I.N. χωρίζει σε πέντε κατηγορίες τα δεδομένα που πρέπει να έχετε, προκειμένου να πάρετε μια συνειδητή απόφαση. Αυτές είναι:

Βenefits – οφέλη και

Risks – κίνδυνοι: Υπάρχουν οφέλη και κίνδυνοι σε οτιδήποτε κάνουμε (ή δεν κάνουμε). Και ερμηνεύονται διαφορετικά από άνθρωπο σε άνθρωπο. Έτσι, αν πρόκειται για κάτι που αφορά την ιατρική σας φροντίδα, είναι ευθύνη των επαγγελματιών υγείας να σας ενημερώσουν τεκμηριωμένα γι’ αυτά. Είναι δική σας ευθύνη να τα αξιολογήσετε και να κάνετε μια επιλογή.

Αlternatives – εναλλακτικές: Για κάθε πρόταση υπάρχουν πάντα εναλλακτικές. Μπορεί να μη σας δοθούν εξαρχής. Ρωτήστε, ώστε να μπορείτε να καταλήξετε στην καλύτερη για εσάς.

Instinct – ένστικτο: Το πώς νιώθετε έχει σημασία. Ακούστε τι σας λέει η εσωτερική σας φωνή. Αν δεν επηρεάζεται από τον φόβο ή το άγχος, μπορεί να αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα λήψης αποφάσεων, ανάλογο με τη λογική και την καλή, τεκμηριωμένη πληροφόρηση.

Nothing – τίποτα: Τι θα συμβεί αν δεν «κάνετε τίποτα», αν πάρετε τον χρόνο σας, προτού προχωρήσετε, π.χ., σε μια ενδεχόμενη ιατρική παρέμβαση; Πρέπει να ξέρετε. Συχνά, στη μαιευτική φροντίδα, το «δεν κάνουμε τίποτα», μπορεί να είναι ένα καλό φάρμακο. Όταν η φυσική διαδικασία της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της γέννησης προχωρά ανενόχλητα, η υγιής έκβαση είναι πιθανότερη για τη μαμά και το μωρό.*

Με το B.R.A.I.N. μπορείτε να εξερευνήσετε κάθε παράμετρο μιας επικείμενης απόφασης. Έτσι, αυξάνετε την αυτοπεποίθησή σας, ηρεμείτε, επεξεργάζεστε το θέμα σας σφαιρικά. Και όταν συμβαίνει αυτό, κάθε ανησυχία εξαφανίζεται. Τέλος, όταν έρθει η στιγμή να αποφασίσετε, κάντε το χαμογελώντας. Κάθε χαμόγελο ελευθερώνει ωκυτοκίνη, που θα επιτρέψει στον τοκετό σας να εξελιχθεί με τον ρυθμό που είναι σωστός για εσάς. Say cheese!

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Η σωματική του ανάπτυξη έχει ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος. Το μωρό έχει ξεπεράσει τα 45 εκατοστά και πλησιάζει τα 2,5 κιλά, όσο δηλαδή ένα μεγαλούτσικο λευκό πεπόνι. Το μέγεθός του δεν του επιτρέπει να κάνει πια τούμπες μέσα στη μήτρα. Και τις επόμενες εβδομάδες θα βαρύνει περισσότερο. Αυτήν την εβδομάδα, ο εγκέφαλός του ζυγίζει τα 2/3 απ’ όσο θα ζυγίζει την 39η-40η εβδομάδα.
Εσείς

Θυμάστε την κούραση του 1ου τριμήνου; Ίσως να την αισθάνεστε πάλι. H μήτρα σας ανεβαίνει στον «θωρακικό κλωβό», και μπορεί να έχετε ενόχληση στα πλευρά. Η τωρινή θέση του μωρού σας μπορεί να δίνει «αέρα» στους πνεύμονες, αλλά να πιέζει συνεχώς την κύστη σας. Για να το πούμε πιο… ανάλαφρα, είναι αυτό που συμβαίνει όταν πρέπει να ουρήσετε και, αφότου ουρήσετε, ακόμα πρέπει να ουρήσετε, αλλά δεν μπορείτε να ουρήσετε, επειδή μόλις ουρήσατε!*

* https://bit.ly/3o4Paui

Blossom your week

Αν σχεδιάζετε να γεννήσετε σε μαιευτική δομή, μπορείτε σιγά σιγά να φτιάξετε τη βαλίτσα σας. Ενημερωθείτε για το τι σας προσφέρει η δομή για την οποία ενδιαφέρεστε (μπάλες τοκετού, σκαμπό, είδη προσωπικής υγιεινής κ.λπ.), ώστε το πακετάρισμα να είναι όσο πιο απλό και εύκολο γίνεται. Μαζί με τα βασικά, θυμηθείτε να βάλετε στην τσάντα σας 2-3 αντίγραφα του πλάνου τοκετού σας, εφόσον το έχετε συντάξει, και ίσως κάποια πράγματα ακόμη, που μπορεί να κάνουν τη διαφορά, διευκολύνοντας ή/και ομορφαίνοντας την εμπειρία σας στο μαιευτήριο. Για παράδειγμα:

– Μουσική. Λίστα με αγαπημένα τραγούδια ή/και μουσική για να ακούτε με ακουστικά ή χωρίς. Μπορεί να μην τη χρησιμοποιήσετε, όμως είναι καλό να έχετε την επιλογή, ειδικά αν η μουσική είναι λειτουργική για τον τοκετό ή την χαλάρωσή σας.

– Αιθέρια έλαια για χρήση κατά τη διαδικασία του τοκετού. (Μάθετε περισσότερα στην 28η εβδομάδα).

– Κεριά led. Σας βοηθούν να δημιουργήσετε μια γαλήνια, ρομαντική ατμόσφαιρα με χαμηλό φωτισμό, για την ώρα της γέννας σας.

– Μάσκα ύπνου. To βαθύ σκοτάδι προάγει τη βαθιά ξεκούραση. Μια μάσκα ύπνου από μαλακό ύφασμα, που δεν σας σφίγγει, μπορεί να είναι η λύση για την ήρεμη, άνετη και ποιοτική ανάπαυση που έχετε ανάγκη. Αλλά η χρήση της δεν σταματά εκεί. Ο τοκετός ζητά από εσάς όλη σας τη συγκέντρωση, και η μάσκα ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό. Μπλοκάροντας κάθε οπτικό περισπασμό, συμβάλλει στη νοητική και ψυχική σας εστίαση, και ενισχύει ιδιαίτερα την απόδοση των οραματισμών, των τεχνικών αναπνοής και των φυσικών μεθόδων ανακούφισης πόνου, που ίσως χρησιμοποιήσετε. Ένα αξεσουάρ που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο, σε όποια στιγμή της διαδικασίας το χρειαστείτε.

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτήν την εβδομάδα στην ικανότητά σας να επηρεάσετε την εμπειρία του τοκετού σας με τις ενημερωμένες σας επιλογές. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Νιώθω σίγουρη για την ικανότητά μου να παίρνω τις καλύτερες αποφάσεις για τη γέννηση του μωρού μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This