1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

7η εβδομάδα:
Η Επόμενη Εμπειρία

6η εβδομάδα: Ποιος είναι, πρωί-πρωί;

Για κάποιες γυναίκες, μια προηγούμενη εμπειρία τοκετού μπορεί να διαμορφώσει το πλαίσιο για μια επόμενη, τελείως διαφορετική. Μια γέννα που ολοκληρώθηκε εκτάκτως με καισαρική, μπορεί να είναι ένα παράδειγμα. Μπορεί, ωστόσο, να υπάρχουν άλλα ξαφνικά γεγονότα που έχετε βιώσει, ακόμα κι αν δεν έχετε τη συγκεκριμένη εμπειρία, ακόμα κι αν δεν έχετε γεννήσει ποτέ ξανά. Σε κάθε περίπτωση, αν σκέφτεστε το ενδεχόμενο του κολπικού τοκετού –και ειδικά το VBAC (Κολπικός Τοκετός Μετά Από Καισαρική)– ήδη θα αναρωτιέστε για το πού να απευθυνθείτε και για το ποιοι άνθρωποι θα σας στηρίξουν. Αναζητήστε τις απαντήσεις στον χώρο της περιγεννητικής φροντίδας.
Άσχετα με το πόσες καισαρικές έχετε στο ενεργητικό σας, επιλέξτε, ιδανικά, επαγγελματίες υγείας (γυναικολόγους/μαιευτήρες και μαίες) που έχουν εμπειρία στο VBAC. Ανεξάρτητα, επίσης, με το περιβάλλον τοκετού (σπίτι, μαιευτήριο) και τους κινδύνους που μπορεί αυτός να έχει (μικρούς ή μεγαλύτερους), οι ειδικοί που γνωρίζουν και κατανοούν τη φυσιολογία του τοκετού, μπορούν να ρίξουν φως σε αυτά που, για εσάς, παραμένουν σκοτεινά. Όσοι επαγγελματίες υπηρετούν το VBAC –από την ιδέα και την υλοποίηση, μέχρι τους στόχους του και την τροπή που μπορεί να πάρει– είναι σε θέση να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά να ακολουθήσετε την πορεία του φυσικού τοκετού, με τις παραλλαγές του, όπως είναι η μεγαλύτερη διάρκεια.

Οι βοηθοί μητρότητας με εμπειρία στο VBAC μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο εκεί όπου προκύπτει μια απρόβλεπτη αλλαγή, ή να προσφέρουν βοήθεια στους φροντιστές που σας έχουν αναλάβει στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες σας. Γιατί μια βοηθός μητρότητας, με ενσυνειδητότητα και ενσυναίσθηση, γνωρίζει πως με το να ικανοποιήσετε τις ανάγκες αυτές, έρχεστε σε βαθύτερη επαφή με τον εαυτό σας, ενισχύετε την αυταξία και την αυτοπεποίθησή σας. Ισχυροποιείτε τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων σας και την αίσθηση «ισότητας» με κάθε άλλο άτομο, κατανοώντας παράλληλα ότι, καμιά φορά, στο πρόγραμμα υπάρχουν και συμβιβασμοί. Γίνεστε, τελικά, καλύτερος άνθρωπος, καλύτερος σύντροφος, και καλύτερος γονιός. Η «ομάδα τοκετού» σας, λοιπόν, είναι αυτή που θα σας στηρίξει, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά, στην επόμενη εμπειρία γέννας σας. Δείτε περισσότερα στις εβδομάδες που ακολουθούν.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Αναπτύσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Είναι ίσο με ένα μύρτιλο, δηλαδή –κρατηθείτε!– 10.000 φορές μεγαλύτερο από τη στιγμή που έφτασε στη μήτρα! Δουλεύει «υπερωρίες», φτιάχνοντας 100 νέα εγκεφαλικά κύτταρα το λεπτό, παράλληλα με: αυτιά, μάτια, ρουθούνια και στόμα, που είναι πιο ευδιάκριτα. Αναπτύσσει επίσης τα βλέφαρα, τους φακούς των ματιών και τη γλώσσα του. Μπορεί να κουνήσει τη σπονδυλική του στήλη και τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών του, που τώρα ενώνονται με μεμβράνες (όπως π.χ. τα πόδια της πάπιας), και μοιάζουν με μικρά κουπιά. Ένα μίνι πάγκρεας και δύο μίνι νεφρά είναι ήδη στη θέση τους. Σε λίγο, το μωρό σας θα μπορεί να παράγει τα δικά του ούρα.
Εσείς
Χωρίς να το καταλάβετε, καλωσορίζετε τον ομφάλιο λώρο, το ζωτικής σημασίας «κορδόνι», που συνδέει εσάς και το μωρό με μεσολαβητή τον πλακούντα, ο οποίος συνδέεται με το μωρό από τη μία, και με τη μήτρα σας από την άλλη. Προς το τέλος της εβδομάδας, δημιουργείται το τραχηλικό «πώμα», που φράζει το στόμιο του τραχήλου (όπως ο φελλός το μπουκάλι), και προστατεύει τη μήτρα από τα βακτήρια του κόλπου. Κάτι που σίγουρα θα καταλάβετε μπορεί να είναι το πρησμένο στήθος, ή οι θηλές σας, που ίσως προεξέχουν. Είναι πιθανό να «τσιμπήσετε» 1-2 κιλά, αν όμως ταλαιπωρήστε από ναυτία και δυσκολεύεστε να βάλετε πρόγραμμα στη διατροφή σας, ίσως να χάσετε λίγο βάρος, το οποίο θα αναπληρώσετε προσεχώς, όταν θα μαλακώσουν τα συμπτώματα. Αν παρατηρήσετε υπερβολική παραγωγή σάλιου, μάθετε ότι θα φύγει και αυτή, στο τέλος του 1ου τριμήνου (μόλις 5 βδομαδούλες μακριά!). Για την ώρα, μασήστε μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη, που θα κρατήσει το στόμα σας κάπως στεγνό. Δείχνετε έγκυος; Όχι ακόμα!
Blossom your week

Blossom your week, κυριολεκτικά! Αν σχεδιάζετε έναν φυσικό, κολπικό τοκετό (με ή χωρίς προηγηθείσα καισαρική), είστε στο κατάλληλο μέρος! Στο Blossom και στις συνεδρίες Blossom Companion, μπορείτε να ξεκινήσετε σωστά τον προγραμματισμό σας, με αφετηρία την επιστημονικά τεκμηριωμένη πληροφορία, να βρείτε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τα θέματα που σας απασχολούν, αλλά και προτάσεις για επαγγελματίες φιλικούς προς την επιλογή σας. Μπορείτε να γνωρίσετε την ειδικότητα της βοηθού μητρότητας, τα προσφερόμενα προγράμματα προετοιμασίας τοκετού, και να συζητήσετε για οτιδήποτε προκύψει στην πορεία της εγκυμοσύνης σας. Δηλαδή, πλήρης ενημέρωση και ολοκληρωμένη φροντίδα για να διαμορφώσετε την εμπειρία της γέννησης του μωρού σας όπως ταιριάζει σε εσάς και την οικογένειά σας!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτήν την εβδομάδα στις επιθυμίες σας για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σας. Είστε δύο. Πιαστείτε χέρι-χέρι και φτιάξτε τον δρόμο σας. Δείτε τον να ανοίγεται μπροστά σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Προχωρώ απαλά με το μωρό μου, προς μια ασφαλή, υγιή και όμορφη γέννα.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This