2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

26η εβδομάδα:
Από το τότε, στο τώρα…

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!
Με την ολοκλήρωση και του 2ου τριμήνου, ίσως το ενδιαφέρον σας για την εγκυμοσύνη να μετατοπίζεται προς τη γέννα που επιθυμείτε να βιώσετε. Αν έρχεστε από μια καισαρική και επιδιώκετε έναν φυσικό, κολπικό τοκετό μετά από αυτήν (VBAC), διαβάστε περισσότερα στην 7η εβδομάδα, και ενεργοποιηθείτε.

Το VBAC ενδείκνυται για μέλλουσες μητέρες με απόσταση 12 μηνών από την καισαρική τους, χαμηλή εγκάρσια τομή, και απουσία άλλων αντενδείξεων*. Αν είστε μία απ’ αυτές, το VBAC είναι για εσάς, και τα δεδομένα είναι μαζί σας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Lamaze λέει Ναι, το VBAC Είναι Επιλογή! , με ποσοστό επιτυχίας 60-80%. Επιπλέον, η αίσθηση ελέγχου που προσφέρει στη μητέρα, η συμμετοχή της στη λήψη αποφάσεων, η ενθάρρυνση των επαγγελματιών υγείας κατά τη διαδικασία και τα πλεονεκτήματα στον τρόπο γέννησης του μωρού, είναι κάποιοι από τους σημαντικούς παράγοντες** που επηρεάζουν θετικά την απόφαση των γυναικών να επιλέξουν τον κολπικό τοκετό μετά από καισαρική.

Στον δρόμο για το VBAC, o ρόλος του επαγγελματία υγείας, των φροντιστών και της προγεννητικής προετοιμασίας σας είναι σημαντικός. Σημαντικό, όμως, είναι και το συναίσθημά σας. Χρειάζεστε θάρρος, θέληση και αντοχή για μια νέα εμπειρία γέννας, που σας ενδυναμώνει, σας ενθαρρύνει, και δρα «θεραπευτικά», ίσως, για μια προηγούμενη εμπειρία που δεν εξελίχθηκε όπως αναμενόταν. Και κάτι τέτοιο μπορεί να είναι απαιτητικό.

Το BLOSSOM® βλέπει το VBAC ολιστικά, και έτσι είναι κοντά σας. Όλα τα προγράμματα προετοιμασίας τοκετού αφορούν και ενισχύουν την ιδέα, αλλά και την υλοποίηση του VBAC, και σας προετοιμάζουν ολοκληρωμένα γι’ αυτό. Και αν νιώσετε την ανάγκη, στο BLOSSOM CompanionTM και στις συνεδρίες Focusing, έχετε τη δυνατότητα να επεξεργαστείτε όποια σκέψη, όποιο φόβο και αίσθημα αναδυθεί από το παρελθόν. Αν και δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την τέλεια γέννα, υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να κάνετε, για μία πολύ καλύτερη, θετική εμπειρία. Και το VBAC είναι ένα από αυτά.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Πλησιάζει το ένα κιλό. Έχει έτοιμο το σετ φρύδια-βλεφαρίδες, και αυτές τις μέρες (έως και την επόμενη εβδομάδα), θα ανοίξει τα μάτια του για πρώτη φορά. Τώρα, η ίριδα ίσως είναι γαλάζια, και το χρώμα της πιθανόν να οριστικοποιηθεί μέχρι το μωρό να κλείσει τα τρία έτη. Το πρώτο έντονο φως για το μωρό σας, θα έρθει με τη γέννηση. Όμως μπορεί ήδη να ανταποκρίνεται σε αυτό. Αν θέλετε, λοιπόν, να παίξετε μαζί του, μπορείτε να ρίξετε το φως ενός φακού στην κοιλιά σας και να περιμένετε αντιδράσεις!
Εσείς

Όσο πλησιάζετε στον τοκετό, μπορεί να παρατηρείτε δυσκολία στον ύπνο, ή/και την ύπαρξη έντονων ονείρων, με πολλές λεπτομέρειες. Οι μεταβαλλόμενες ορμόνες είναι, μάλλον, αυτές που πρέπει να ευχαριστήσετε. Ευθύνονται όχι μόνο για τις εναλλαγές διάθεσης που βιώνετε μέσα στην ημέρα, αλλά κάποιοι ερευνητές υποστηρίζουν πως τα έντονα όνειρα ίσως συνδέονται με την αύξηση της προγεστερόνης, που εμφανίζεται στην προχωρημένη εγκυμοσύνη.* Για τον ύπνο και την ξεκούραση, διαβάστε αναλυτικά στην 18η εβδομάδα και μάθετε πώς μπορείτε να απολαύσετε και τα δυο, με τα μέγιστα οφέλη τους!

* https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29991418/

Blossom your week

Κλείνετε έξι μήνες από την αρχή της εγκυμοσύνης σας. Και αν όλα έχουν πάει καλά μέχρι τώρα, είστε σε καλή ψυχοσωματική κατάσταση, και έχετε διάθεση για… διάδραση με το μωρό σας. Μπορεί, ωστόσο, να έχετε ένα μικρό άγχος για τη γέννα. Αρχίστε, λοιπόν, να επικεντρώνεστε στο τι ελπίζετε γι’ αυτήν. Αναρωτηθείτε: «Πώς θα έμοιαζε, για μένα, η ιδανική γέννα;», «τι θεωρώ πραγματικά σημαντικό στην εμπειρία μου;», «Πώς νιώθω ασφαλής;», «Πώς νιώθω ότι με σέβονται;» Δώστε απαντήσεις και αλλάξτε τες μέχρι να βρείτε αυτές που σας αντιπροσωπεύουν. Η κατάλληλη βοηθός μητρότητας μπορεί να σας εισαγάγει στη διαδικασία αυτή, που σας βοηθά να ελέγξετε το άγχος, να ανακαλύψετε όλα όσα έχουν σημασία για εσάς, και να προετοιμαστείτε για το πλήρες πλάνο τοκετού σας, που θα διαμορφώσετε μέσα στο επόμενο τρίμηνο!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στο να επιτρέψτε στον εαυτό σας να βιώσει αυτήν την εγκυμοσύνη και αυτόν τον τοκετό ελεύθερα, στο «τώρα», χωρίς βάρη και σκιές από το «τότε». Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Ελευθερώνω αισθήματα και εμπειρίες του παρελθόντος. Ανοίγω στο παρόν και στη μοναδικότητα μιας νέας εμπειρίας.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This