1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

5η εβδομάδα:
Προστατεύοντας την εγκυμοσύνη

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!
Ο ερχομός ενός μωρού είναι ένα υπέροχο νέο και ίσως δεν βλέπετε την ώρα να γίνει viral στους αγαπημένους σας (ή και στον κόσμο ολόκληρο). Ίσως, πάλι, επιθυμείτε πιο χαμηλούς τόνους, κρατώντας την είδηση μόνο για εσάς και τον/την σύντροφό σας. Καθώς το σώμα σας τρέφει και μεγαλώνει την καινούργια ζωή, πιθανόν να νιώθετε ευαίσθητη, ευάλωτη, και να επιδιώκετε την ιδιωτικότητα. Τα κύματα των ορμονών που τώρα «φουσκώνουν», αλλά και η ίδια η συναισθηματική σας ανάγκη ίσως συνεργάζονται τέλεια για να προστατέψουν εσάς, το σώμα σας και το μωρό σας, σε αυτή την… ενδιαφέρουσα κατάσταση που βιώνετε. Εξάλλου, βρίσκεστε ακόμα σε φάση προσαρμογής. Είναι απολύτως κατανοητό. Το «μυστικό» είναι δικό σας, και μπορεί να παραμείνει έτσι, μέχρι να νιώσετε έτοιμη να το μοιραστείτε.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Είναι τόσο μικρό όσο ένα κουκούτσι μήλου. Δημιουργείται η «πρωτογενής αύλακα», ένα είδος γραμμής που εκτείνεται κατά μήκος της ράχης του μωρού, και παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη, τη συμμετρία, την ισορροπία και τη λειτουργικότητα του ανθρώπινου σώματος. Από αυτήν αναδύεται η νωτιαία χορδή, η αρχή του νευρικού συστήματος. Η καρδιά είναι το πρώτο όργανο που σχηματίζεται και λειτουργεί αμέσως, παρέα με το σύστημα που τη συνοδεύει: το κυκλοφορικό. Μια σειρά από τα αιμοφόρα αγγεία του συνδέει το μωρό σας με εσάς και δημιουργεί τον ομφάλιο λώρο. Παράλληλα, στην εξωτερική εμβρυϊκή στοιβάδα, σχηματίζεται ο νευρικός σωλήνας, που θα γίνει ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη του μωρού σας.
Εσείς
Σύμφωνα με τον βιολογικό προγραμματισμό, έχετε χάσει το ραντεβού με την περίοδό σας, αλλά έχετε κερδίσει ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης. Και, σύμφωνα με το ημερολόγιο, βρίσκεστε στον 2ο μήνα της! Μαζί με την αίσθηση κόπωσης και το ευαίσθητο στήθος, μπορεί να νιώθετε και την ανάγκη να ουρείτε συχνότερα: Οι ποσότητες αίματος που το σώμα σας αντλεί τώρα, είναι μεγαλύτερες από το συνηθισμένο. Αυτό οδηγεί τα νεφρά σας στην επεξεργασία περισσότερου υγρού, και εσάς περισσότερες φορές στην τουαλέτα.

Από την άλλη, ίσως να παρατηρείτε μια ξαφνική λιγούρα ή αποστροφή για συγκεκριμένες τροφές. Οι ορμόνες συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν και εδώ, κάνοντάς σας ευαίσθητη στην οσμή, τη γεύση ή και την όψη φαγητών που λατρεύατε – αλλά τώρα δεν αντέχετε, ή που δεν προτιμούσατε καν– αλλά τώρα βρίσκετε πεντανόστιμα. Καθώς είναι αναγκαίο να τρέφεστε σωστά, δοκιμάστε να αντικαταστήσετε ό,τι δεν θέλετε να τρώτε, με μια «συγγενική» εναλλακτική (π.χ. αντί για σαλάτα, φτιάξτε ένα smoothie λαχανικών), κι αν λαχταρίσετε μια σοκολάτα, επιλέξτε το… παιδικό αντί του οικογενειακού μεγέθους.

Blossom your week
Αν δεν έχετε ξεκινήσει ήδη την προγεννητική σας φροντίδα, μπορείτε να κλείσετε το ραντεβού σας αυτήν την εβδομάδα. Ο επαγγελματίας υγείας της επιλογής σας θα σας ζητήσει ένα εργαστηριακό τεστ κύησης. Έτσι, θα μπορέσει να επιβεβαιώσει το θετικό αποτέλεσμα, και θα το συνοδεύσει και με ένα πρώτο, «αναγνωριστικό» υπερηχογράφημα. Μην αμελήσετε την επίσκεψη αυτή, εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε χρόνια ζητήματα σωματικής ή/και ψυχικής υγείας (π.χ. άσθμα, διαβήτη, διαταραχή άγχους κ.λπ.). Προγραμματίστε επίσης έναν προληπτικό οδοντιατρικό έλεγχο. Η έκρηξη των ορμονών επηρεάζει δόντια και ούλα, όπως και κάθε άλλον σωματικό ιστό. Η σωστή στοματική υγιεινή προλαμβάνει καταστάσεις όπως η περιοδοντική νόσος, που σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης προεκλαψίας* (επιπλοκή που χαρακτηρίζεται από υψηλή πίεση) κατά την εγκυμοσύνη.

Στον πυρετό των εξελίξεων, είναι σημαντικό να βρίσκετε χώρο και χρόνο για εσάς. Σκεφτείτε την ιδέα να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο εγκυμοσύνης: ένα όμορφο τετράδιο (που μπορείτε να διακοσμήσετε και μόνη σας), όπου θα καταγράφετε το καθημερινό σας πρόγραμμα, σημαντικές λεπτομέρειες που θέλετε να θυμάστε, σκέψεις και συναισθήματα που έρχονται αυθόρμητα. Γι’ αυτό μην το κάνετε «αγγαρεία». Σκοπός του ημερολογίου αυτού είναι να αποκτήσετε μια αίσθηση «ελέγχου» της κατάστασης, να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές σας και να μείνετε σε επαφή με τον εαυτό σας. Αν το εμπλουτίσετε και με οπτικό υλικό (φωτογραφίες, εικόνες από υπερηχογραφήματα κ.λπ.), θα έχετε μια χειροπιαστή ανάμνηση ολόκληρου του ταξιδιού της εγκυμοσύνης σας!

* https://www.didaktorika.gr/eadd/handle/10442/47120

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτήν την εβδομάδα και εστιάστε στο ότι γίνεστε το λίκνο που μέσα του φωλιάζει η νέα ζωή. Προστατέψτε και «αγκαλιάστε» τη. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Δημιουργώ ένα θαυμάσιο και κατάλληλο περιβάλλον για να μεγαλώσει το μωρό μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This