2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

23η εβδομάδα:
Αυτοφροντίδα, αυτοφροντίδα, αυτοφροντίδα!

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Αυτοφροντίδα ή φροντίδα του εαυτού είναι οποιαδήποτε συνειδητή πράξη ή συμπεριφορά με στόχο τη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας. Ένα πρόγραμμα καθημερινής αυτοφροντίδας, μπορεί να συμβάλλει στην καλή σωματική και ψυχική σας κατάσταση, να μειώσει το άγχος και το στρες, να τονώσει την αυτοεκτίμησή σας, και να βελτιώσει την ποιότητα των διαπροσωπικών σας σχέσεων. Επιπλέον, είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να προσφέρετε στο μωρό σας, αφού τα οφέλη της σάς τροφοδοτούν συνολικά, από μέσα προς τα έξω.

Το μυστικό της επιτυχημένης και αποτελεσματικής αυτοφροντίδας κρύβεται στη δημιουργία μιας ρουτίνας βατής και απλής, που μπορείτε να ακολουθείτε καθημερινά. Για να ξεκινήσετε εύκολα, μπορείτε να χωρίσετε την αυτοφροντίδα σας σε 3 κατηγορίες:

Φυσική (ό,τι κάνετε για να φροντίσετε το σώμα σας και τις βασικές σας ανάγκες)
Συναισθηματική (έκφραση των σκέψεων, των προβληματισμών και των αναγκών σας, όπως επίσης και τοποθέτηση των ορίων σας) και
Πνευματική (η σύνδεση με τον εαυτό και τις αξίες σας.)

Στη συνέχεια, προσθέστε μία δραστηριότητα/συμπεριφορά στην κάθε κατηγορία. Για παράδειγμα:

• υποκύψτε πού και πού σε έναν διατροφικό πειρασμό. Μια ιδέα φυσικής αυτοφροντίδας που συντηρεί την καλή σχέση σας με το φαγητό και σας προφυλάσσει από την υπερφαγία.

• Ακολουθήστε τις θετικές δηλώσεις που προτείνουμε και τη δραστηριότητα Blossom your week της 11ης εβδομάδας. Η βαθύτερη επαφή με εσάς την ίδια σάς στηρίζει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να επηρεάσει θετικά τις αποφάσεις που θα πάρετε για τον τοκετό και τον τρόπο που θέλετε να αναθρέψετε το μωρό σας.

• Αναζητήστε συναισθηματική υποστήριξη στο ίδιο «μήκος κύματος» με το δικό σας. Ο/η σύντροφος, μια έμπιστη βοηθός μητρότητας, ή αγαπημένοι φίλοι είναι αυτοί που θα σας προσέξουν χωρίς να σας επιβάλουν την άποψη ή την κριτική τους για τη σωματική και ψυχική σας ευεξία.

Πειραματιστείτε και επικεντρωθείτε σε ό,τι είναι λειτουργικό για εσάς και σας κάνει να νιώθετε καλά.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας

Έχει φτάσει στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ και ζυγίζει λίγο περισσότερο από μισό κιλό. Το βάρος του θα διπλασιαστεί μέσα στις επόμενες 4 εβδομάδες, και το ίδιο μπορεί να αισθανθείτε κι εσείς για το δικό σας. Τα μάτια του μωρού σας είναι ακόμα κλειστά, αλλά μπορεί να τα κουνά, την ώρα που κοιμάται. Οι γρήγορη κίνηση των ματιών (Rapid Eye Movement) στο έμβρυο παρατηρείται από την 23η εβδομάδα*. Γίνεται συχνότερη από την 24η έως την 32η, και είναι ζητούμενη για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου.**

* https://www.science.org/doi/10.1126/science.7256272
** https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5507482/

Εσείς
Πολλές μέλλουσες μαμάδες, σε αυτή τη φάση, παρατηρούν πρήξιμο στους αστραγάλους και το κάτω μέρος του ποδιού. Αντιμετωπίστε το πίνοντας νερό, περπατώντας τακτικά (με άνετα παπούτσια, ίσως και σε μεγαλύτερο μέγεθος από το συνηθισμένο σας), και φροντίζοντας την ανάπαυσή σας. Μήπως νιώθετε και ένα ξαφνικό σφίξιμο στην κοιλιά σας, που μοιάζει με κράμπα περιόδου; Απολύτως φυσιολογικό. Οι συσπάσεις Braxton Hicks είναι η «προθέρμανση» της μήτρας σας για τη μέρα του τοκετού. Μπορεί να συμβούν μία, ή λίγες φορές την ημέρα, και δεν διαρκούν πολύ. Αν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να μην τις νιώθετε καν. Η σύσπαση της μήτρας, ωστόσο, μπορεί να γίνει ορατή σε απεικονιστική εξέταση (π.χ. υπερηχογράφημα).
Blossom your week

Το Μασάζ Εγκυμοσύνης στο BLOSSOM® είναι μια εμπειρία που ανταποκρίνεται πλήρως και στις 3 κατηγορίες της αυτοφροντίδας σας. Χαλαρώνει το σφιγμένο σώμα και ανακουφίζει κάθε ενόχληση. Μεταξύ άλλων, δρα ευεργετικά στη λειτουργία των ορμονών και σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα. Οι θεραπευτικές του μαλάξεις προσαρμόζονται απόλυτα στις ανάγκες σας, και σας χαρίζουν ανανέωση, αποφόρτιση και ψυχική εξισορρόπηση. Απολαύστε κάθε ευγενικό άγγιγμα του μασάζ εγκυμοσύνης στο BLOSSOM, και ελάτε πιο κοντά στην πιο υγιή και πιο χαρούμενη εκδοχή του εαυτού σας!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στη συντονισμένη σωματική, συναισθηματική και πνευματική φροντίδα σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Προσφέρω υγεία και χαρά στον εαυτό μου με τη δική μου φροντίδα
και την υποστήριξη των άλλων.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This