2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

16η εβδομάδα:
Σύντροφοι τοκετού και Βοηθοί Mητρότητας

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Το βασικό δίδυμο για τη διεξαγωγή ενός τοκετού είστε φυσικά εσείς –η μητέρα– και το μωρό σας. Όμως, δεν γεννάτε μόνη. Στη διαδικασία, συμμετέχουν επαγγελματίες υγείας, όπως μαίες και μαιευτήρες, που αναλαμβάνουν την ιατρική φροντίδα και τη σωματική σας ασφάλεια. Τι γίνεται, όμως, με τη μη κλινική φροντίδα; Ποιος μπορεί να σας φροντίσει συναισθηματικά, να σας στηρίξει και να ανταποκριθεί σε κάθε άλλη ανάγκη που μπορεί να έχετε κατά τη διάρκεια της γέννας σας; Οι άνθρωποι που βλέπετε στον τίτλο της ενότητας. Ας δούμε τους ρόλους τους και τη σημασία τους.

Ο/Η «σύντροφος τοκετού» είναι το πρόσωπο που σας γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους. Σας αγαπά και νοιάζεται βαθιά τόσο για εσάς, όσο και για το μωρό σας. Συχνότατα μπορεί να είναι ο βιολογικός πατέρας του μωρού, ο δεύτερος γονιός, ο/η σύντροφος της ζωής σας, αλλά και η μητέρα, η αδερφή ή η καλύτερή σας φίλη. Είναι ο άνθρωπος με τον οποίο μοιράζεστε τη μεγαλύτερη εγγύτητα, και σας δίνει αυτό που ίσως έχετε μεγαλύτερη ανάγκη την ώρα της γέννας: τη φυσική και ψυχική του παρουσία.

Η βοηθός μητρότητας είναι και εκείνη ένας «σύντροφος τοκετού», αλλά με διακριτό και διαφορετικό ρόλο απ’ αυτόν των επαγγελματιών υγείας ή των αγαπημένων σας. Είναι εκείνη που σας βοηθά να επικοινωνήσετε αποτελεσματικότερα με το ιατρικό προσωπικό, ώστε να πάρετε τις καλύτερες αποφάσεις. Είναι εκείνη που ενισχύει τη συμμετοχή του/της συντρόφου σας στον τοκετό, βοηθώντας και τους δυο σας να παραμένετε ήρεμοι, σίγουροι και… παρόντες! Μια έμπειρη οδηγός και υποστηρίκτρια για εσάς και το ταίρι σας, που «γεφυρώνει» το κενό ανάμεσα στην ιατρική φροντίδα, και στην πολύ προσωπική, οικεία φροντίδα του δικού σας ανθρώπου. Γνωρίστε την Ευτυχία Τοπούζη και την τόσο ξεχωριστή υπηρεσία της βοηθού μητρότητας τοκετού, όπως σας την προσφέρει το Blossom®!

Οι συναντήσεις με τη βοηθό μητρότητας ξεκινούν στην εγκυμοσύνη, ώστε να σας γνωρίσει καλύτερα, να μάθει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας, και να κατανοήσει βαθύτερα τους φόβους, τις ανησυχίες και τις ελπίδες σας σχετικά με την εγκυμοσύνη και τη γέννα σας. Έτσι, μπορεί να σχεδιάσει μια απολύτως εξατομικευμένη προσέγγιση, που θα φροντίσει να ακολουθήσει (ή/και να προσαρμόσει) σε όλη τη διάρκεια του τοκετού, χωρίς να φύγει στιγμή από το πλευρό σας.

Πολυάριθμες μελέτες συνδέουν την παροχή συνεχούς υποστήριξης με βελτιωμένα αποτελέσματα τοκετού*, τόσο για τους γονείς όσο και για τα μωρά, ενώ η παρουσία μιας σωστά καταρτισμένης βοηθού μητρότητας μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες καισαρικής, τη χρήση αναλγητικών φαρμάκων, αλλά και κάτι περισσότερο, όπως γράφει η βετεράνος βοηθός μητρότητας Penny Simkin: «το πώς φροντίζεται και υποστηρίζεται το άτομο, πριν και κατά τη διάρκεια της γέννας, έχει μείζονα επίδραση, όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο γεννά, αλλά και στο πώς νιώθει για τον τοκετό, τα επόμενα χρόνια.»**

Αναζητήστε μια έμπειρη και πιστοποιημένη βοηθό μητρότητας, εμπιστευτείτε τον/την σύντροφό σας και επιλέξτε άτομα που σέβονται τις επιλογές, τις επιθυμίες και τους στόχους σας. Έτσι, στον τοκετό σας, θα είστε στο κέντρο της φροντίδας μιας ομάδας πρωταθλητών που, πραγματικά, θα πετάει!

* http://www.cochrane.org/CD003766/PREG_continuous-support-women-during-childbirth
** Penny Simkin, The Birth Partner, 5th Edition: A Complete Guide to Childbirth for Dads, Partners, Doulas, and Other Labor Companions, The Harvard Common Press, 2018

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Με μήκος κοντά στα 12 εκατοστά και βάρος που πλησιάζει τα 100 γραμμάρια, το μωρό σας μεγαλουργεί κατά συρροή και εξακολούθηση. Τώρα, το μέγεθός του είναι ίσο με αυτό ενός αβοκάντο, αλλά θα γίνει σχεδόν διπλάσιο, μέσα στον επόμενο μήνα. Ο ομφάλιος λώρος έχει ωριμάσει πλήρως, και το μωρό μπορεί να τον πιάνει και να τον τραβά με το χεράκι του. Χάρη στους ολοκαίνουργιους γευστικούς του κάλυκες, μπορεί να διακρίνει τις γλυκιές, πικρές και όξινες γεύσεις που παίρνει το αμνιακό υγρό από τη δική σας διατροφή. Μιλάμε για έναν μικρό γευσιγνώστη!
Εσείς
Αν αυτή δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, ίσως τώρα νιώθετε κάποια «φτερουγίσματα», σαν φυσαλίδες αερίου, που σηματοδοτούν την αισθητή κίνηση του μωρού σας. Ακόμα, όμως, και αν δεν νιώθετε τίποτα προς το παρόν, είναι απολύτως φυσιολογικό. Πολλές μέλλουσες μαμάδες δεν νιώθουν την κίνηση του μωρού τους μέχρι την 18η έως και την 22η εβδομάδα.

Στο μεταξύ, η αυξημένη λιπαρότητα που παρατηρείται στο δέρμα κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να σας χαρίζει υπέροχη, λαμπερή επιδερμίδα που απολαμβάνετε, ή μια «φούντωση» ακμής που δεν απολαμβάνετε, αλλά μπορείτε να αντιμετωπίσετε με προϊόντα φιλικά προς εσάς και το μωρό σας.

Blossom your week

Καθίστε με τον/την σύντροφό σας, και διαβάστε μαζί το μήνυμα που, αυτήν την εβδομάδα, απευθύνεται σε εκείνον/ην: έρευνα του 2016 σε 2.641 εγκύους αποκάλυψε ότι όσες δεν υποστηρίζονταν επαρκώς από τον σύντροφο, είχαν 80% περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης άγχους σχετιζόμενου με την κύηση και 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα κατάθλιψης*. Από την άλλη, συμμετέχοντας στην εγκυμοσύνη (ακούγοντας το μωρό, συνοδεύοντας στις ιατρικές επισκέψεις) επηρεάζετε θετικά την ευεξία σας και την ψυχική σας υγεία. Η στήριξή σας είναι πολύ σημαντικότερη απ’ όσο φαντάζεστε, και μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Δώστε αγάπη, στοργή, επιβεβαίωση και ρωτήστε την έγκυο σύντροφό σας τι χρειάζεται. Ανταποκριθείτε χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας. Κάντε το καλύτερό σας, και θα είναι αρκετό!

* https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jwh.2015.5462

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν τη γέννα και την πορεία σας προς αυτήν. Κάντε την εικόνα τους στο μυαλό σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Δημιουργώ την ομάδα τοκετού που στηρίζει πλήρως εμένα και το μωρό μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This