3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

33η εβδομάδα:
Κατανοώντας τις συνήθεις παρεμβάσεις: Επισκληρίδιος αναισθησία

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Προχωρώντας όλο και περισσότερο στην εγκυμοσύνη σας, ίσως διαβάζετε βιβλία, έχετε σκεφτεί, παρακολουθείτε, ή έχετε ολοκληρώσει κάποιο πρόγραμμα προετοιμασίας τοκετού. Το σημαντικό, όμως είναι, να έχετε αρχίσει να ασθάνεστε μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση ως προς τις επιθυμίες σας για την εμπειρία του τοκετού σας. Με αφορμή αυτό, ρίχνουμε μια σύντομη ματιά στις πιο κοινές ιατρικές παρεμβάσεις στη γέννα, που καλό είναι να γνωρίζετε. Δείτε περισσότερα στις εβδομάδες 36 και 37.

Επισκληρίδιος αναισθησία

Αποτελεσματικός και δημοφιλής τρόπος ανακούφισης του πόνου για τις γυναίκες που γεννούν, η επισκληρίδιος ενθαρρύνεται πολύ συχνά από τους επαγγελματίες υγείας, ακόμα και πριν ξεκινήσει ο τοκετός. Μια ένεση που γίνεται χαμηλά στην πλάτη, εγχύει φαρμακευτικές ουσίες κοντά στα νεύρα, καθώς βγαίνουν από τη σπονδυλική στήλη. Γίνεται χρήση ενός τοπικού αναισθητικού που μπλοκάρει τα κινητικά νεύρα, σε συνδυασμό με ένα οπιούχο για μεγαλύτερη αναλγησία με μικρότερη απώλεια κίνησης.

Πού μπορεί να βοηθήσει

Πέρα από την προφανή αναλγησία, η επισκληρίδιος μπορεί να προσφέρει μείωση του στρες και των ορμονών του κατά τον τοκετό, που μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξή του.

Ανακουφίζοντάς σας από τον πόνο, μπορεί να σας επιτρέψει, σε έναν πολύωρο π.χ. τοκετό, να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε αρκετά, ώστε να συνεχίσετε. Παράλληλα, με την χορήγηση κατάλληλης δόσης φαρμάκου, μπορείτε να κινείστε με υποστήριξη και να έχετε επαφή με το σώμα σας. Να κάνετε δηλαδή τη λεγόμενη περιπατητική επισκληρίδιο. Αν, τέλος, χρειαστεί για ιατρικούς λόγους να γεννήσετε με καισαρική, η επισκληρίδιος σάς επιτρέπει να είστε ξύπνια και σε εγρήγορση, να δείτε το μωρό σας, να το κρατήσετε και να το θηλάσετε σε πρώιμο στάδιο, μετά τη γέννα.

Πιθανοί κίνδυνοι και ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της επισκληριδίου αφορούν κυρίως την επίδρασή της στις ορμόνες του τοκετού: τα φυσικά ηρεμιστικά, αναλγητικά και αγχολυτικά του σώματός σας (ενδορφίνες), και ιδιαίτερα τη βασική ορμόνη του τοκετού, ωκυτοκίνη, που «οδηγεί» ολόκληρη την πορεία της γέννας. Με την παρεμβολή της επισκληριδίου στη δράση της ωκυτοκίνης, ο τοκετός ενδέχεται να επιβραδυνθεί, ενώ υπάρχει αντίκτυπος στην ανάπτυξη του φυσικού συναισθηματικού δεσμού μητέρας-βρέφους, όπως σημειώνει και ο Γάλλος γυναικολόγος-υπέρμαχος του φυσικού τοκετού, Michel Odent.*

Επιπλέον, η απόφαση να χρησιμοποιηθεί επισκληρίδιος αναισθησία για την ανακούφιση του πόνου, μπορεί να οδηγήσει σε «καταρράκτη παρεμβάσεων», με αποτέλεσμα την έντονη ιατρικοποίηση ενός κατά τα άλλα φυσιολογικού τοκετού.

Συμπερασματικά: ο επαγγελματίας υγείας σας είναι υπεύθυνος για να σας ενημερώσει για κάθε όφελος και ενδεχόμενο κίνδυνο, που συνεπάγεται η επισκληρίδιος για εσάς και το μωρό σας. Ρωτήστε: Είναι η επισκληρίδιος η μόνη μου επιλογή; Εκτιμήστε τα δεδομένα και αποφασίστε το καλύτερο για τη δική σας ξεχωριστή εγκυμοσύνη και την οικογένειά σας.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας

Έχει ξεπεράσει τα 40 εκατοστά σε μήκος και τα 1.900 γραμμάρια σε βάρος, και το μέγεθός του αντιστοιχεί σε έναν ανανά. Ο εγκέφαλός του κάνει άλλο ένα αναπτυξιακό άλμα, ενώ οι οστικές πλάκες στο κρανίο του είναι μαλακές και εύπλαστες, ώστε να χωρέσουν και να περάσουν μέσα από το στενό γεννητικό κανάλι. Παράλληλα, το μωρό μπορεί να κλείνει τα μάτια του όταν κοιμάται, και να τα ανοίγει όταν ξυπνά. Καληνύχτα σας – καλημέρα σας!

Εσείς

Η εύρεση μιας άνετης θέσης για να καθίσετε –ίσως και για να κοιμηθείτε– μπορεί τώρα να σας δυσκολεύει. Είναι επίσης πιθανό να αισθάνεστε πόνο ή μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών και τους καρπούς σας. Όπως και στο υπόλοιπο σώμα, οι ιστοί στα χέρια σας κατακρατούν υγρά, που ίσως πιέζουν το νεύρο του καρπιαίου σωλήνα. Αποφύγετε να κουράζετε τα χέρια σας με κινήσεις που επαναλαμβάνονται, όπως όταν εργάζεστε στον υπολογιστή σας.

Blossom your week

Έχετε περάσει 8 μήνες εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά στο μωρό που περιμένετε. Πώς θα σας φαινόταν ένα διάλειμμα, για να εστιάσετε σε εσάς και να περάσετε όμορφα με αγαπημένα σας πρόσωπα; Το mother blessing είναι μια γιορτή για τη μητέρα. Μια πολύ γλυκιά, ζεστή και τρυφερή συνάντηση που, παραδοσιακά, οργανώνουν οι γυναίκες που βρίσκονται κοντά σας (φίλες, μέλη της οικογένειας κ.ά.), και είναι παρούσες για να σας δώσουν την αγάπη, τη στήριξη και τις ευχές τους, καθώς ετοιμάζεστε να υποδεχτείτε το μωρό σας. Έχετε μια αγαπημένη «κολλητή»; Μπορείτε να της ζητήσετε να το αναλάβει. Τα υπόλοιπα είναι έκπληξη, και το BLOSSOM®, θα τα οργανώσει με χαρά. Η Ευτυχία Τοπούζη θα ακούσει προσεκτικά την «εκπρόσωπό» σας, και θα σχεδιάσουν μαζί το mother blessing που ταιριάζει σε εσάς!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στο να γνωρίσετε τις συνήθεις ιατρικές παρεμβάσεις που μπορούν να σας προσφερθούν, ή να κληθείτε να αντιμετωπίσετε. Δείτε τις ως ενδεχόμενα στην πορεία του τοκετού σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Όλες οι γέννες είναι θαύματα. Καθεμία είναι διαφορετική.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This