2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

13η εβδομάδα:
Καλωσήρθατε στο 2ο τρίμηνο!

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Τα έχετε καταφέρει θαυμάσια! Έχοντας καλύψει με επιτυχία το 1/3, διανύετε επισήμως το μεσαίο τμήμα της διαδρομής προς τη μεγάλη συνάντηση με το μωρό σας. Πολλά από τα άγχη και τα συμπτώματα των προηγούμενων τριών μηνών έχουν υποχωρήσει και η διάθεσή σας είναι καλύτερη. Ίσως να είστε γεμάτη ενέργεια. Και μπράβο σας!

Αν ο έρωτας και ο βήχας δεν κρύβονται, τώρα δεν κρύβεται ούτε η εγκυμοσύνη. Από αυτήν έως και την 26η εβδομάδα, θα πείτε σίγουρα «Γειά σου, κοιλίτσα!», και θα τη δείτε να μεγαλώνει γρήγορα, ακολουθώντας το μωρό σας. Εκείνο θα σας δώσει του δικό του «σήμα», με μικρές κλωτσιές και «φτερουγίσματα» που θα φροντίσει να νιώσετε.

Το ξεκίνημα του 2ου τρίμηνου είναι αυτό που, εάν εργάζεστε, μπορείτε να επιλέξετε για να ανακοινώσετε στους εργοδότες σας πως είστε έγκυος, ώστε να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες και να λάβετε ό,τι δικαιούστε, στον σωστό χρόνο. Μπορείτε επίσης να το πείτε και στα παιδιά που, ενδεχομένως, ήδη έχετε, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της οικογενειακής σας ζωής.

Οι εβδομάδες που έχετε μπροστά σας είναι κατάλληλες για να ακολουθήσετε με μεγαλύτερη ευκολία ένα σταθερό πρόγραμμα διατροφής και να πειραματιστείτε με περισσότερες μορφές άσκησης, που θα ενισχύσουν και θα συντηρήσουν την καλή φυσική σας κατάσταση. Δείξτε συνέπεια στα ραντεβού και την επικοινωνία με τον επαγγελματία υγείας σας. Μη διστάσετε να αναφέρετε οποιαδήποτε ενόχληση και να μοιραστείτε μαζί του ό,τι σας απασχολεί, όσο ασήμαντο κι αν σας φαίνεται. Στην υγεία μαμάς και μωρού, όλα μετράνε. Και, γενικά, στο 2ο τρίμηνο, όλα κυλούν πιο ομαλά, πιο εύκολα, πιο ξεκούραστα. Για πολλές μαμάδες, ακόμα και πιο απολαυστικά. Μπορεί και για εσάς. Οπότε, απολαύστε (υπεύθυνα)!

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Μεγαλώνει ολοταχώς! Έχει μήκος περίπου 7,5 εκατοστά, ζυγίζει περίπου 30 γραμμάρια και είναι (σωστά μαντέψατε) περίπου σαν ένα ροδάκινο. Τα οστά του σκληραίνουν και τα άκρα του κινούνται. Τα όργανά του (συμπεριλαμβανομένου του συκωτιού και του παγκρέατος) αρχίζουν να λειτουργούν. Τα νεφρά παράγουν ούρα, τα οποία μετατρέπονται σε αμνιακό υγρό, που το μωρό καταπίνει και αναπνέει, καταφέρνοντας να ανακυκλώνει όλον τον όγκο του υγρού, κάθε λίγες ώρες. Μπορεί να κλείνει τα χεράκια του σε μπουνιές, ακόμα και να πιπιλά το δάχτυλό του, αναπτύσσοντας το αντανακλαστικό του πιπιλίσματος, που θα το βοηθήσει όταν θα έρθει η ώρα του θηλασμού. Σύμφωνα με μελέτες, το χέρι που το μωρό επιλέγει μέσα στη μήτρα, καθορίζει τελικά το αν θα είναι δεξιόχειρο ή αριστερόχειρο, έξω απ’ αυτήν.
Εσείς

Ενώ το μωρό σας ίσως έχει αρχίσει να πειραματίζεται με το πιπίλισμα, στο στήθος σας μπορεί να έχει ξεκινήσει να δημιουργείται το πρωτόγαλα: ο «υγρός χρυσός» που θα θρέψει το νεογέννητο τα πρώτα 24ωρα της ζωής του, πριν αρχίσει η ροή του ώριμου μητρικού σας γάλακτος. Σε άλλα, πιο… εμφανή νέα, η κοιλίτσα είναι ορατή, λόγω τη μήτρας που αναπτύσσεται προς τα πάνω και προς τα έξω. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να εντείνει την ανάγκη για συχνότερη ούρηση, που θα υποχωρήσει όταν η μήτρα απομακρυνθεί και δεν πιέζει πια την κύστη σας. Η κοιλιακή – πυελική χώρα είναι το κέντρο των εξελίξεων: είναι πολύ πιθανό να νιώσετε κάποιες ενοχλήσεις, κράμπες ή πονάκια στην αριστερή πλευρά, τη δεξιά, ή και στις δύο, λόγω των στρογγυλών συνδέσμων που συγκρατούν τη μήτρα, και τεντώνονται, καθώς αυτή μεγαλώνει. Το πρόγραμμα Spinning Babies® είναι ιδανικό για να κρατήσετε την πυελική σας περιοχή ισορροπημένη, προσφέροντας εστιασμένη ανακούφιση και συνολική ευεξία στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με επιπλέον όφελος περισσότερη άνεση και ευκολία κατά τον τοκετό. Στο μεταξύ, η αυξημένη κινητικότητα του αίματος που παρατηρείται τώρα στην πύελο, μπορεί να αυξήσει τη δίψα ή/και τη σεξουαλική σας διάθεση. Πιείτε περισσότερο νερό ή/και κάντε περισσότερο σεξ, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.

Blossom your week

Η 13η και τυχερή εβδομάδα, ευνοεί την περιποίηση του δέρματός σας και την ανταπόκριση στις αυξημένες του ανάγκες. Το λάδι καρύδας είναι ό,τι χρειάζεται, αλλά και κάτι παραπάνω. Σύμφωνα με μελέτη* που δημοσιεύτηκε το 2017, το έλαιο καρύδας έχει αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική επίδραση, συμβάλλει στην επούλωση πληγών και στην επανόρθωση του επιδερμικού φραγμού. Επιλέξτε ένα υψηλής ποιότητας, αγνό και βρώσιμο λάδι καρύδας και αλείψτε μια μικρή ποσότητα πάρα πολύ απαλά στην κοιλιά σας. Θα σας ανακουφίσει από τυχόν ενοχλήσεις και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ραγάδων που πιθανόν να εμφανιστούν. Χρησιμοποιήστε το επίσης, στα πόδια, τα χέρια, τους αγκώνες ή τα πέλματα, για τέλεια ενυδατωμένο, ελαστικό, ανθεκτικό και υγιές δέρμα, που μυρίζει φα-ντα-στι-κά!

* https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5796020/

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στην τόσο καλή δουλειά που έχετε κάνει για να φτάσετε μέχρι εδώ. Αναγνωρίστε την ικανότητα, τη δύναμη, την αντοχή σας, και επιβεβαιώστε το στον εαυτό σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Είμαι εκπληκτική. Μεγαλώνω μέσα μου έναν μικρό άνθρωπο.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This