3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

28η εβδομάδα: Φυσικές θεραπείες; Φυσικά (και προσεκτικά)!

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Η χρήση φυσικών θεραπειών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ διαδομένη σε ολόκληρο τον κόσμο, με ποσοστά που κυμαίνονται από 51% στη Γερμανία*, έως ένα εντυπωσιακό 73% στην Αυστραλία.* Η Φυσικοπαθητική, η Ομοιοπαθητική και η Βοτανοθεραπεία βρίσκονται μεταξύ των διαθέσιμων θεραπειών που, υπό όρους και προϋποθέσεις, μπορούν να σας χαρίσουν τα οφέλη τους – ολιστικά, ή σε συνέργεια με την όποια ιατροφαρμακευτική φροντίδα λαμβάνετε.

Η Αρωματοθεραπεία είναι άλλη μία δημοφιλής και… μοσχομυριστή επιλογή, που αφορά τη χρήση συμπυκνωμένων αρωματικών ελαίων φυτικής προέλευσης, για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, αλλά και την προαγωγή της συνολικής ψυχοσωματικής ευεξίας. Ειδικότερα, έρευνες δείχνουν ότι η εφαρμογή της αρωματοθεραπείας προς το τέλος της εγκυμοσύνης, βοηθά το σώμα σας να λειτουργεί αποδοτικότερα, αυξάνοντας τις πιθανότητες της αυθόρμητης έναρξης του τοκετού, αλλά και της πιο φυσικής/φυσιολογικής του ολοκλήρωσης. Επιπλέον, μπορεί να ανακουφίσει από τον πόνο ή/και τον φόβο στη διάρκεια της γέννας,** να ενισχύσει τη μεταγεννητική σας αποκατάσταση και να διευκολύνει τον θηλασμό.

Απολαύστε τα οφέλη της Αρωματοθεραπείας με μασάζ, κομπρέσες, εισπνοή ή διάχυση/ατμοποίηση. Επιλέξτε αιθέρια έλαια υψηλής καθαρότητας και ποιότητας και δοκιμάστε, μεταξύ άλλων:
– Γκρέιπφρουτ, περγαμόντο ή πορτοκάλι, για βελτίωση και τόνωση της διάθεσής σας
– Λιβάνι (frankincense), ιδανικό για τον έλεγχο του έντονου άγχους, και για χρήση κατά τη μετάβαση από το 1ο στο 2ο στάδιο του τοκετού.

– Μαύρο πιπέρι, για την ανακούφιση ενοχλήσεων της εγκυμοσύνης, όπως ο πόνος στην πλάτη/μέση. Καθώς έχει έντονο άρωμα, μία σταγόνα είναι αρκετή.

Με αφορμή αυτό, αποφύγετε να πέσετε στην παγίδα της κοινής αντίληψης πως αν το λίγο είναι καλό, το περισσότερο θα είναι καλύτερο. Τα αιθέρια έλαια είναι ισχυρά. Κάποια πρέπει να αποφεύγονται κατά την κύηση, τον τοκετό και τον θηλασμό, και κάποια πρέπει να χρησιμοποιούνται σε συγκεκριμένες, κατάλληλες και ασφαλείς δόσεις. Απευθυνθείτε σε πιστοποιημένο αρωματοθεραπευτή και ζητήστε τη συμβουλή του επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί, πριν κάνετε χρήση οποιουδήποτε αιθέριου ελαίου.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
«Αφρατεύει» καθώς εξακολουθεί να συσσωρεύει λίπος. Και με βάρος λίγο μεγαλύτερο από ένα κιλό, έχει το μέγεθος μιας μεγάλης μελιτζάνας. Οι εγκεφαλικοί του ιστοί αναπτύσσουν σχισμές και αύλακες, δίνοντας στον εγκέφαλο τη χαρακτηριστική όψη που μοιάζει με την ψίχα του καρυδιού. Ο ρυθμός της καρδιάς του μωρού σας αλλάζει συνεχώς. Από τους 110 χτύπους/λεπτό στην 5η-6η εβδομάδα, εκτοξεύτηκε στους 170 γύρω στην 10η εβδομάδα, ενώ τώρα βρίσκεται στους 140 χτύπους/λεπτό. Μπορεί μάλιστα να ακουστεί με στηθοσκόπιο, ίσως και με το αυτί του/της συντρόφου σας, αν το τοποθετήσει επάνω στην κοιλιά σας. Για να δούμε… θα μπορέσει να βρει το σωστό σημείο;
Εσείς
Ίσως αποχαιρετάτε τη θέα προς τις πατούσες σας, καθώς την εμποδίζει η κοιλιακή σας προεξοχή. Μιλώντας γι’ αυτήν, καθώς το δέρμα της τεντώνεται, ίσως εμφανίσει αυξημένη ευαισθησία. Μπορεί να παρατηρήσετε ξηρότητα, ξεφλούδισμα ή άλλες εκδηλώσεις και σε άλλα σημεία του σώματός σας, όπως οι γοφοί και οι μηροί. Οι… συνήθεις (ορμονικοί) ύποπτοι είναι αυτοί που μπορεί να κάνουν το δέρμα σας να αντιδρά στο ηλιακό φως, τη ζέστη, τον ιδρώτα, αλλά και σε ουσίες που δεν σας ενοχλούσαν πριν. Αποφύγετε τη χρήση προϊόντων περιποίησης με χημικά πρόσθετα, χρώματα ή αρώματα. Για ερεθισμό ή εξάνθημα που επιμένει περισσότερες από δύο ημέρες, αναζητήστε τη συμβουλή ειδικού.
Blossom your week

Σε καθαρό γυάλινο μπουκαλάκι, ρίξτε 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο νερολί, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντο και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο υλάνγκ-υλάνγκ. Κλείστε καλά το καπάκι και περιδινίστε για να ανακατευτούν τα έλαια. Βάλτε το μείγμα σε ηλεκτρική συσκευή διάχυσης (diffuser), και είστε έτοιμη! Μια απλή-αλλά-υπέροχη συνταγή αρωματοθεραπείας*, που εγγυάται χαλάρωση και μια απολαυστική αίσθηση ανανέωσης, σε όποιον βρεθεί σε απόσταση… αναπνοής. Ιδανική για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό σας, αλλά και για όποτε θέλετε να ρίξετε το άγχος, να ανεβάσετε την ατμόσφαιρα, και τη διάθεσή σας!

*Demetria Clark, Aromatherapy and Herbal Remedies for Pregnancy, Birth, and Breastfeeding, Healthy Living Publications, 2018

Σημείωση: η δοσολογία των ελαίων αντιστοιχεί σε ποσότητα νερού 500 ml. Προσαρμόστε την αναλογία σύμφωνα με τη χωρητικότητα που ορίζει ο κατασκευαστής της συσκευής σας, και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης της.

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στην ευεργετική επίδραση των φυσικών θεραπειών στο σώμα, το νου και το πνεύμα σας. Εντάξτε αυτές που σας ταιριάζουν στην καθιερωμένη σας φροντίδα. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

H ευεξία είναι η φυσική κατάσταση του σώματός μου. Την ενισχύω με ασφάλεια, ήπια και φυσικά.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This