ΤΟΚΕΤΟΣ

Βοηθός μητρότητας
τοκετού

Η κατάλληλα εκπαιδευμένη γυναίκα που προσφέρει πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη, αλλά και πληροφόρηση σε μια άλλη γυναίκα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας.

Βοηθός μητρότητας για τον τοκετό
Η βοηθός μητρότητας αναγνωρίζει πως η γέννα είναι μια καθοριστική εμπειρία που θα συνοδεύει τη μητέρα για όλη της τη ζωή, και είναι ήδη παρούσα πριν από τη «μεγάλη ώρα». Δίνοντας πληροφορίες και απαντώντας σε ερωτήσεις, βοηθά τη μητέρα και τον/τη σύντροφό της να διαμορφώσουν και να ακολουθήσουν ένα «πλάνο τοκετού» που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και επιθυμίες τους. Είναι φύλακας της ιδιωτικότητας για τα ζευγάρια που θέλουν να ζήσουν μαζί τις ξεχωριστές στιγμές του τοκετού και ενθαρρύνει τους/τις συντρόφους να συμμετέχουν σε αυτόν, στον βαθμό που επιθυμούν. Η βοηθός μητρότητας παραμένει στο πλάι της γυναίκας που γεννά, χωρίς διακοπές ή απουσίες. Έχει καλή γνώση της φυσιολογίας της γέννας, των σωματικών αλλά και των συναισθηματικών αναγκών της επιτόκου, και μπορεί να αφουγκραστεί το τι χρειάζεται η γυναίκα που γεννά, και να της το προσφέρει. Παράλληλα, διευκολύνει μητέρα και σύντροφο να αντλήσουν πληροφόρηση για την πορεία του τοκετού, αλλά και για τις διαθέσιμες επιλογές τους, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, βάσει επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων. Επίσης, ενθαρρύνει την επίτοκο να εκφράσει τη γνώμη της, κρατώντας ανοιχτό ένα κανάλι επικοινωνίας μεταξύ αυτής, του/της συντρόφου της και του ιατρικού προσωπικού.

Τι προσφέρει μια βοηθός μητρότητας στον τοκετό:
♥ Συνεχή φυσική παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού, από τη στιγμή που η μητέρα νιώσει την ανάγκη
♥  Συνεχή συναισθηματική υποστήριξη και τόνωση της αυτοπεποίθησης της γυναίκας
♥Σωματική ανακούφιση της γυναίκας που γεννά, χρησιμοποιώντας μασάζ, τεχνικές χαλάρωσης, αλλαγές θέσεων και άλλες μη-φαρμακολογικές μεθόδους διαχείρισης του πόνου
♥ Υποστήριξη του/της συντρόφου ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στον ρόλο που η οικογένεια έχει επιλέξει

Infographics Βοηθός Μητρότητας

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορώ σας συντροφεύσω στον τοκετό σας, ως βοηθός μητρότητας;

Θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου ώστε να κλείσουμε ένα ραντεβού γνωριμίας.
Βοηθός μητρότητας για τον τοκετό

«Η παρουσία της Ευτυχίας στον τοκετό μου, ήταν η υποστήριξη και η φροντίδα που χρειαζόμουν για να πάρω δύναμη και να συνεχίσω την πολύωρη προσπάθεια. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αγάπη και την ζεστασιά της! Τη συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλες τις μέλλουσες μαμάδες!»

Ευανθία Μπ.

«Ο ρόλος της σαν βοηθός μητρότητας, καθοριστικός και απαραίτητος για μένα! Δεν με βοήθησε κανείς όσο η φωνή της, καθ’ όλη την διάρκεια του τοκετού, δεν με ανακούφισε τίποτα όσο το χέρι της, δεν μου έδωσε κανείς τη δύναμη που χρειαζόμουν όταν ένιωθα πως θα λυγίσω, όσο η Ευτυχία! Σ’ ευχαριστώ για όλα.»

Λίνα Γλ.

«Η Ευτυχία είναι ένα νεραϊδένιο πλάσμα. Μαγικά ήρεμη, διακριτική, απαλή, μεταξένια..!
Την ευχαριστώ που βρέθηκε εκείνο το βράδυ στο ταξίδι της γέννας του Μικρού μου. Ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόμουν. Στάθηκε δίπλα μου διακριτικά υποστηρικτικά, με αγκάλιασε με αγάπη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι γέννησα στην αγκαλιά της!»

Πηνελόπη Μ.

Με πληροφορίες από το www.mitrotita.org και το www.dona.org

Σημαντική σημείωση: Η βοηθός μητρότητας δεν παρέχει κανενός είδους ιατρική συμβουλή ή διάγνωση, δεν συμμετέχει σε κανενός είδους ιατρική πράξη και δεν υποκαθιστά τον ρόλο της μαίας.

«Aν η βοηθός μητρότητας ήταν φάρμακο, θα ήταν ανήθικο να μη χρησιμοποιείται.»

Dr. John H. Kennell

«Η επίσημη περιγραφή της ιδιότητάς μου αναφέρει και το εξής: «Η βοηθός μητρότητας φροντίζει στο να διατηρηθεί ζωντανή κάθε πολύτιμη ανάμνηση από τις τρυφερές στιγμές του τοκετού. Ανεξάρτητα από τον τρόπο και τον τόπο που θα γεννήσει κάθε γυναίκα, η θύμηση της πρώτης επαφής με το νεογέννητο μωρό της θα τη γεμίζει πάντα με συγκίνηση.» Ένα «καθήκον» που τιμώ και κρατώ πολύ κοντά στην καρδιά μου.»

Ευτυχία Τοπούζη

Ευτυχία Τοπούζη
Βοηθός Μητρότητας CD(DONA)
Εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής LCCE, DipHB(KGH)
Εκπαιδεύτρια γονέων SpBCPE, CAHPE, CIMI

Pin It on Pinterest

Shares
Share This