1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

12η εβδομάδα:
Ένα πρώτο καλωσόρισμα.

6η εβδομάδα: Ποιος είναι, πρωί-πρωί;
Ο καιρός πέρασε, η εγκυμοσύνη εγκαταστάθηκε, κι εσείς φτάνετε σε ένα σημείο-ορόσημο: την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου της. Για πολλές μέλλουσες μητέρες, αυτό σημαίνει την πρώτη ανάσα πραγματικής ανακούφισης από μερικά συμπτώματα, και την αποκατάσταση μιας σχετικής ηρεμίας μετά τη γενικότερη έξαψη του διαστήματος αυτού. Αξιοποιήστε τις συνθήκες για να επικοινωνήσετε με το μικροσκοπικό πλάσμα που παίρνει σάρκα και οστά μέσα σας.

Ίσως να νιώθετε συνδεδεμένη μαζί του ήδη, από τη στιγμή της σύλληψης, ή να συνδέεστε σιγά σιγά, καθώς το μωρό σας αναπτύσσεται. Ό,τι και να συμβαίνει, πάρτε λίγο χρόνο μακριά από τις υποχρεώσεις σας, και καλωσορίστε το. Οραματιστείτε το, με το ένα χέρι στην καρδιά και το άλλο στην κοιλιά σας. Εξοικειώστε το με το άγγιγμά σας και με τον κόσμο έξω από τη μήτρα σας. Πείτε του ό,τι αισθάνεστε για εκείνο, με ή χωρίς λόγια. Βέβαια, είναι πολύ νωρίς για να σας ακούσει, ωστόσο, έχει τις συναισθηματικές και διαισθητικές ικανότητες να νιώθει την αγάπη σας.

To δέσιμο χρειάζεται χρόνο. Σε αυτό το τόσο πρώιμο στάδιο, ακόμα κι αν μπορείτε να συνδεθείτε μόνο με την «ιδέα» και όχι με το ίδιο το μωρό, εξακολουθείτε να θέτετε τις βάσεις για έναν ισχυρό και ασφαλή δεσμό, που θα συνεχίσει και μετά τη γέννηση του μωρού.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Ζυγίζει 18 γραμμάρια και είναι ίσο με ένα φρέσκο δαμάσκηνο. Η εβδομάδα αυτή είναι σημαντική και για το μωρό σας, καθώς ολοκληρώνει τη δημιουργία σχεδόν όλων των σωματικών του δομών, που θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν και να ωριμάζουν. Ο μυελός των οστών του παράγει λευκοκύτταρα, που θα το προστατεύουν από λοιμώξεις και παθογόνους «εισβολείς», στην εξωμήτρια ζωή. Παραλλήλως και ταυτοχρόνως, η υπόφυση, ένας αδένας που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, έχει αρχίσει την ορμονική παραγωγή. Με αυτήν, το μωρό σας μπορεί, κάποια μέρα, να αποκτήσει δικά του μωρά, κι εσείς δικά σας εγγόνια!
Εσείς
Με το τέλος του 1ου τριμήνου, μπορεί να αισθανθείτε σημαντική ύφεση στα ενοχλητικά συμπτώματα της ναυτίας, της ευαισθησίας στο στήθος, της κούρασης ή της αποστροφής για ορισμένες τροφές. Ίσως πεινάτε περισσότερο ή τρώτε με μεγαλύτερη ευκολία. Θυμηθείτε πως είναι αναγκαίο να διατηρήσετε μια σωστή διατροφή στην εγκυμοσύνη, που θα διατηρήσει το βάρος σας (τόσο το υφιστάμενο, όσο και αυτό που θα πάρετε) σε υγιές επίπεδο. Έτσι, αυξάνετε και τις πιθανότητες ενός υγιούς βάρους για το μωρό σας, τόσο κατά τη γέννηση, όσο και για τα επόμενα χρόνια. Δείτε τη διατροφή εγκυμοσύνης ανά τρίμηνο, στο έντυπο του Οργανισμού Lamaze, για να ζυγίζετε και να… ζυγίζεστε σωστά!
Blossom your week

Τι θα λέγατε για μια «εορταστική» απόδραση; Αξιοποιήστε αυτή την εβδομάδα για να σχεδιάσετε ένα ταξιδάκι που θα κάνετε με τον/την σύντροφό σας, για να γιορτάσετε την εγκυμοσύνη σας, να χαλαρώσετε και να περάσετε χρόνο οι δυο σας, χωρίς περισπασμούς. Μπορείτε να διαλέξετε έναν κοντινό ή πιο μακρινό προορισμό, ή και να μείνετε στο σπίτι, σε συνθήκες… διακοπών. Χρησιμοποιήστε την παύση αυτή για να έρθετε και πάλι σε επαφή με το ταίρι σας, να διασκεδάσετε και να συνδεθείτε με το μωρό σας, φτιάχνοντας το δικό σας «τελετουργικό» επικοινωνίας μαζί του. Συνήθως, οι σύντροφοι χρειάζονται λίγο χρόνο για να κάνουν επαφή. Στην πορεία της εγκυμοσύνης όμως, καθώς αρχίζουν να βλέπουν, να ακούνε και να αισθάνονται το μωρό (μέσα από τα υπερηχογραφήματα και την κοιλιά της μαμάς του), συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο την ύπαρξή του, και οι αντιδράσεις τους είναι μοναδικές!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτήν την εβδομάδα στο καλωσόρισμα του μωρού σας και στο ξεκίνημα του ιδιαίτερου δεσμού που μοιράζεστε. Ηρεμήστε, πάρτε μια βαθιά αναπνοή, κλείστε τα μάτια, «ακούστε» το συναίσθημά σας και πείτε:

Εγώ και το μωρό μου πορευόμαστε μαζί και η σύνδεσή μας μεγαλώνει με αγάπη κάθε μέρα.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This