2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

15η εβδομάδα:
Οι Υπέροχοι ( ; ) Υπέρηχοι

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Οι υπέρηχοι αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την προγεννητική ιατρική παρακολούθηση. Η εφαρμογή τους παρέχει σημαντικές πληροφορίες για θέματα όπως η βιωσιμότητα της κύησης, ο αριθμός των μωρών που κυοφορούνται, η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού, η θέση του μωρού και του πλακούντα, αλλά και το ενδεχόμενο σοβαρών φυσικών ή χρωμοσωμικών διαταραχών.

Σε υγιείς, ανεπίπλεκτες εγκυμοσύνες, οι βασικές υπερηχογραφικές εξετάσεις είναι η Αυχενική Διαφάνεια, η Β’ Επιπέδου και η εξέταση Ανάπτυξης Doppler, για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην 11η εβδομάδα , 19η εβδομάδα και στην 31η εβδομάδα. Ωστόσο, πολλές γυναίκες υποβάλλονται αναίτια σε περισσότερες, αντίθετα με σχετικές συστάσεις που αποθαρρύνουν τους υπερηχογραφικούς ελέγχους χωρίς ύπαρξη ιατρικού οφέλους.* Τι σημαίνει αυτό;

Η σύγχρονη τεχνολογία 3D/4D που προσφέρεται σήμερα, δίνει απεικονιστικά και διαγνωστικά αποτελέσματα μεγαλύτερης ακρίβειας, σε σύγκριση με προηγούμενες δεκαετίες. Εντούτοις, εγείρει ζητήματα ασφάλειας, λόγω των υψηλών εντάσεων και συχνοτήτων στις οποίες εκτείθενται μητέρες και μωρά. Αν και, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν κινδύνους, η πιθανότητά τους είναι υπαρκτή. To υπερηχογράφημα Doppler έχει φανεί να θερμαίνει σημαντικά τους ιστούς που εξετάζει, ειδικά στον αναπτυσσόμενο εμβρυϊκό εγκέφαλο,** ενώ μεμονωμένες ανεξάρτητες μελέτες έχουν δείξει, μεταξύ άλλων, ενδεχόμενη επίδραση των υπερήχων στον πρόωρο τοκετό, την αποβολή, και το χαμηλό βάρος γέννησης.***

Επιπλέον, τα υπερηχογραφήματα «ρουτίνας» προτείνονται συχνά «για να δούμε το μωρό» και πολλοί γονείς απολαμβάνουν τις εντυπωσιακές εικόνες που τους προσφέρονται. Θυμηθείτε, όμως, ότι πρόκειται για ελέγχους κατόπιν ιατρικής ένδειξης. Ζυγίστε τα υπέρ και τα κατά για το σώμα και το μωρό σας και συζητήστε με τη μαία ή/και τον γυναικολόγο σας κάθε προβληματισμό ή απορία σχετικά με τις εξετάσεις που σας προτείνονται.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας

Με μήκος 10-12 εκατοστά και βάρος 70 γραμμάρια, το μωρό σας μοιάζει όλο και περισσότερο με… μωρό. Οι σωματικές του αναλογίες έρχονται σε ισορροπία. Τα αυτιά θα βρουν τη θέση τους στα πλάγια του κεφαλιού, και τα μάτια οδεύουν προς το πρόσωπο. Το δέρμα είναι ακόμη λεπτό και τόσο διάφανο, που θα μπορούσαμε να δούμε τον μικρό σκελετό του μωρού, και τα αγγεία του κυκλοφορικού του συστήματος. Αυτή τη στιγμή, το μωρό σας μπορεί να τεντώνεται, να χασμουριέται, να ξαφνιάζεται και να έχει λόξυγγα, αναπτύσσοντας συνολικά 16 διακριτά κινητικά μοτίβα,** που θα αλλάξουν ελάχιστα μέχρι την ολοκλήρωση της κύησης.

** https://www.ejog.org/article/0028-2243(86)90003-1/pdf

Εσείς
Ανακαλύπτετε υπέροχες νέες… διαστάσεις: η μήτρα σας έχει φτάσει σχεδόν στα ισχία σας, ενώ σε περίπτωση που κυοφορείτε δίδυμα, το θέμα μπορεί να «τσιτώνει» λίγο περισσότερο. Καθώς ο θώρακάς σας «γεμίζει», η διεύρυνση των πνευμόνων δυσκολεύει κάπως, οπότε, μπορεί να παρατηρείτε ότι λαχανιάζετε λίγο πιο εύκολα απ’ ό,τι πριν, ή ότι δεν σας φτάνει ο αέρας που εισπνέετε. Ηρεμήστε και μην ανησυχείτε.
Blossom your week

Μήπως βάλατε το βούτυρο στο συρτάρι και τα κλειδιά σας στο ψυγείο; Όλα πάνε καλά! Το «baby brain», ή «αφηρημάδα εγκυμοσύνης» είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει προβλήματα συγκέντρωσης ή μνήμης που πολλές έγκυες γυναίκες αναφέρουν. Τα επιστημονικά ευρήματα είναι ανάμεικτα, ωστόσο έχει παρατηρηθεί πως η γνωστική και η εκτελεστική λειτουργία δεν είναι στο φόρτε τους κατά την εγκυμοσύνη. Πρόκειται, όμως για κάτι προσωρινό, που δεν σημαίνει τίποτα για τη διανοητική σας ικανότητα. Επιστρατεύστε ένα μπλοκάκι για σημειώσεις, εφαρμογές οργάνωσης στο κινητό σας και φυσικά… το χιούμορ σας! Βρίσκεστε σε μια τεράστια μετάβαση. Ακόμα και ο εγκέφαλός σας αλλάζει, για να σας βοηθήσει να προσαρμοστείτε στη μητρότητα.

Με πληροφορίες από: https://mayocl.in/3A8j45K και https://bit.ly/3tD9y9z

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στην προγεννητική παρακολούθηση που σας προσφέρει πραγματικά ιατρικά οφέλη. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Μένω σε επαφή με το σώμα και το μωρό μου, και ακολουθώ κάθε ωφέλιμο προγεννητικό έλεγχο.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This