3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

40η εβδομάδα:
Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου;

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Συγχαρητήρια! Διανύετε θριαμβευτικά την 40η εβδομάδα! Μια εβδομάδα-ορόσημο που σηματοδοτεί –τυπικά– το «πλήρωμα του χρόνου» της εγκυμοσύνης σας. Και αν η Πιθανή Ημερομηνία Τοκετού σας περάσει, το ραντεβού με το μωρό σας δεν χάθηκε. Η εγκυμοσύνη σας θεωρείται τελειόμηνη και ολοκληρωμένη από την 37η έως και την 42η εβδομάδα της, και η ώρα της γέννας σας είναι αυτή που το μωρό σας και το σώμα σας θα είναι ώριμα και έτοιμα να ξεκινήσουν τη διαδικασία. Άλλωστε, μόλις το 4% των τοκετών θα ξεκινήσει στην ημέρα της ΠΗΤ.

Σίγουρα, όταν η ΠΗΤ φτάνει και περνάει χωρίς να φέρει και το μωρό, κάποιοι γονείς νιώθουν άγχος και στρες. Κάποιοι άλλοι μπορεί να νιώθουν λίγη θλίψη ή να έχουν την αίσθηση ότι αντιμετωπίζουν κάποιου είδους πρόβλημα. Και το επίμονο βλέμμα στο ρολόι δεν βοηθά την κατάσταση. Η διαχείριση της συναισθηματικής κατάστασης και του άγχους σας πρέπει να γίνει τώρα προτεραιότητά σας. Πάρτε, λοιπόν, μια βαθιά ανάσα και:

Μιλήστε για τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας στη μαία σας, τη βοηθό μητρότητας, ή σε όποιο άλλο μέλος της ομάδας τοκετού σας επιθυμείτε. Μια συνεδρία BLOSSOM® Companion μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά.
Χαλαρώστε με συνειδητή αναπνοή, γιόγκα, διαλογισμό, αρωματοθεραπεία, ή περπάτημα. Κάθε πρόγραμμα προετοιμασίας τοκετού στο BLOSSOM® έρχεται με τις δικές του τεχνικές χαλάρωσης, που είναι χρήσιμες όχι μόνο για την ώρα της γέννας, αλλά και για όποια στιγμή τις χρειάζεστε.

Κοιμηθείτε. Είναι αναζωογονητικό. Ο ύπνος κακής ποιότητας και μικρής διάρκειας αυξάνει τα επίπεδα του στρες, και σας προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο στρες, καθώς προσπαθείτε να ελέγξετε το στρες που ήδη έχετε.

Συνεχίστε να τροφοδοτείστε με θρεπτικό φαγητό, σωστή ενυδάτωση και κίνηση. Το μωρό σας είναι καλά προστατευμένο μέσα σας, και τελειοποιεί τον μικρό του εαυτό. Σύντομα, θα σας δώσει σήμα!

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Είναι τέλειο και τελειόμηνο, ολοκληρώνοντας ακριβώς τις 40 εβδομάδες κύησης. Μπορεί να ζυγίζει από 2,7 έως και 4 κιλά, με ύψος έως και 55 εκατοστά. Έχει βολευτεί στη στάση που γνωρίζει, την εμβρυϊκή. Θα την κρατήσει και αφότου γεννηθεί, μέχρι να συνειδητοποιήσει ότι έχει, πια, πολύ χώρο να απλώνεται. Ο πλακούντας συνεχίζει να το προμηθεύει με αντισώματα, που θα κρατήσουν μακριά τις μολύνσεις, για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του. Αν σχεδιάζετε να θηλάσετε, το γάλα σας, και ειδικά το πρωτόγαλα, είναι αυτό που, πραγματικά, θα θωρακίσει το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας.
Εσείς

Έχετε ολοκληρώσει την αντίστροφη μέτρηση που ξεκίνησε εννέα μήνες πριν. Πιθανότατα, είστε σε στενή επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας σας, και ίσως έχετε αρκετές ανώδυνες συσπάσεις προθέρμανσης της μήτρας σας (Braxton-Hicks). Οι συσπάσεις τοκετού έχουν έντονη αίσθηση που έρχεται με την κίνηση των μυών στη μήτρα σας, και απομακρύνεται όταν αυτοί χαλαρώνουν. Θα καταλάβετε τις συσπάσεις αυτές, μόλις τις νιώσετε. Και αν σπάσουν τα νερά; Θα είστε έτοιμη να… βουτήξετε στον τοκετό σας. Με το καλό!

Blossom your week
Ολοκληρώνοντας το ταξίδι της εγκυμοσύνης σας, ίσως είναι πολύ δύσκολο να μην εστιάζετε στη «γραμμή τερματισμού», καθώς όλοι περιμένετε το μωρό. Δοκιμάστε, όμως, να πάρετε λίγο χρόνο και απόσταση, για σκέψη και αναστοχασμό. Είτε απολαύσατε μια εύκολη, απροβλημάτιστη εγκυμοσύνη, είτε αγωνιστήκατε απέναντι σε μεγάλες προκλήσεις, εκτιμήστε αυτές τις τελευταίες, πολύτιμες στιγμές «συγκατοίκησης» με το μωρό σας. Αναγνωρίστε την παρουσία του/της συντρόφου σας και τη συμβολή των φροντιστών σας. Κυρίως, δώστε στον εαυτό σας τα εύσημα, για όλη τη δουλειά που έκανε το σώμα σας, φιλοξενώντας, θρέφοντας και μεγαλώνοντας αυτό το μωρό. Συνειδητοποιήστε τη δύναμή σας, και ασπαστείτε την καθώς περνάτε το κατώφλι της μητρότητας.

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στην όσο το δυνατόν πιο γαλήνια και ξένοιαστη αναμονή για τον τοκετό σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Απολαμβάνω τις τελευταίες μέρες της εγκυμοσύνης μου, και περιμένω με χαρά να συναντήσω το μωρό μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This