2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

22η εβδομάδα:
Γιατί το σεξ (στην εγκυμοσύνη) είναι μια άλλη ιστορία;

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Επειδή μπορεί να γίνει από εντελώς άβολο έως αληθινά υπέροχο, και μπορεί να βρεθείτε σε οποιοδήποτε σημείο του φάσματος αυτού, απολύτως φυσιολογικά. Το σώμα σας, το οποίο αλλάζει, οι ορμονικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις, η στάση του/της συντρόφου, αλλά και κοινές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια του σεξ την περίοδο αυτή, είναι παράγοντες που ανεβάζουν τη διάθεση, ρίχνοντας το άγχος, ή ανεβάζουν το άγχος, ρίχνοντας –αντίστοιχα- τη διάθεση.

Σε αυτό, το δεύτερο τρίμηνο, η αύξηση των επιπέδων οιστρογόνου και προγεστερόνης, μπορεί να σημαίνει και αύξηση της λίμπιντο, της λίπανσης του κόλπου, της ευαισθησίας στις θηλές και της ροής του αίματος στη μητριαία περιοχή. Με άλλα λόγια, πολλά πλεονεκτήματα για να αξιοποιήσετε, αν έχετε διάθεση. Τώρα μπορείτε να πειραματιστείτε με νέες στάσεις που διευκολύνουν το σώμα σας, και προσφέρουν σε εσάς και το ταίρι σας αμοιβαία άνεση και ικανοποίηση.

Την ίδια στιγμή, ο αμνιακός σάκος, το αμνιακό υγρό και ο τράχηλός σας προστατεύουν πλήρως το μωρό σας από τις κινήσεις του ενεργητικού σεξ, εφόσον η πίεση και η δύναμη δεν είναι υπερβολικές. Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή αν έχετε ιστορικό πρόωρου τοκετού, αποβολής, ή θέματα που αφορούν τον πλακούντα ή τον τράχηλο, και ακολουθήστε τις οδηγίες του επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί.

Επιπλέον, είναι μύθος πως η σεξουαλική σας δραστηριότητα θα τραυματίσει ψυχικά το αγέννητο παιδί σας: η θέση του είναι μακριά από το πεδίο δράσης, και δεν πρόκειται να εκτεθεί σε κάποιο… ακατάλληλο θέαμα. Για ορθότερη, ασφαλέστερη και… απομυθοποιημένη ευχαρίστηση, διαβάστε για τους μύθους και την παραπληροφόρηση γύρω από το σεξ στην εγκυμοσύνη, στο έντυπο του Διεθνούς Οργανισμού Lamaze, που διατίθεται από το BLOSSOM®, σε ελληνική μετάφραση της Ευτυχίας Τοπούζη.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Ζυγίζει περίπου μισό κιλό. Τα χείλη και τα φρύδια του διαγράφονται εντονότερα, ενώ το έσω αυτί έχει φτάσει στο ενήλικο μέγεθός του, καθώς η ακοή είναι η μόνη αίσθηση που αναπτύσσεται πλήρως πριν από τη γέννηση. Για την ώρα, το μωρό μπορεί να ακούει αμυδρά την αναπνοή σας, τον χτύπο της καρδιάς ή τους ήχους της πέψης σας. Αλλάζει συνεχώς θέσεις, αλλά ίσως να δείχνει μια προτίμηση στην εγκάρσια – δηλαδή στο να ξαπλώνει κατά πλάτος της κοιλιάς σας.
Εσείς
Ενδεχομένως να παρατηρείτε μια φυσιολογική αύξηση κολπικών εκκρίσεων. Ίσως, επίσης, υπάρχει μια μικρή… διαρροή από το στήθος, το οποίο μεγαλώνει (ναι, κι άλλο!). Οι θηλές και η άλως τους σκουραίνουν, οι φλέβες της θηλαίας άλω γίνονται πιο ορατές, όπως και οι «πόροι του Montgomery», δηλαδή τα μικρά εξογκώματα που υπάρχουν επάνω της. Το σώμα σας προετοιμάζεται για τον θηλασμό, και οι αλλαγές αυτές είναι μέσα στο… πρόγραμμα της υγιούς εγκυμοσύνης σας!
Blossom your week

Σεξ δεν σημαίνει απαραίτητα διείσδυση, πολλαπλό οργασμό και πυροτεχνήματα. Ένα ρομαντικό ραντεβού, ένα αφρόλουτρο ή ντους για δύο, η δημιουργική χρήση της αφής, είναι μόνο λίγοι από τους τρόπους που υπάρχουν για να έρθετε κοντά με το ταίρι σας. Ανακαλύψτε τι κάνει και τους δυο σας να αισθάνεστε καλά. Η εγγύτητα των σωμάτων «λούζει» εσάς και το μωρό σας με κύματα ωκυτοκίνης*, ενώ οι τρυφερές στιγμές (αγκαλιές, φιλιά, χάδια) με τον/την σύντροφό σας, μπορούν να ακόμα και να μειώσουν το πόνο κατά την ώρα του τοκετού. Κρατήστε, λοιπόν, τη σύνδεσή σας ζωντανή!

* https://bit.ly/3KpW6Mb

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στην επαφή με το σώμα. Με το σχήμα, το μέγεθος και την όψη του. Εκφραστείτε με αυτό, ελεύθερα. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Απολαμβάνω το σώμα μου και την ευχαρίστηση που μου προσφέρει.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This