2ο ΤΡΙΜΗΝΟ

14η εβδομάδα:
Έγκυος υγιής, εν σώματι υγιή!

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!
Πολλές μέλλουσες μαμάδες αναρωτιούνται για το ποιο είδος άσκησης είναι ασφαλές και ενδείκνυται για την εγκυμοσύνη. Καταρχάς, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η κίνηση παίζει σπουδαίο ρόλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης: συντελεί, μεταξύ άλλων, στη διατήρηση του υγιούς βάρους της μαμάς, στην πρόληψη επιπλοκών όπως ο διαβήτης κύησης, αλλά και στη γρηγορότερη αποκατάσταση μετά τον τοκετό. Όσο για το μωρό; Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Obstetrics & Gynecology*, έδειξε πως ο πλακούντας γυναικών που ασκούνται τακτικά κατά την κύηση, μεγαλώνει γρηγορότερα και λειτουργεί καλύτερα, σε σχέση με τον πλακούντα γυναικών που είναι μεν υγιείς, αλλά δεν ασκούνται τακτικά. Αυτό σημαίνει πως η αύξηση του όγκου και της κυκλοφορίας του αίματος που προκαλεί η άσκηση, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη ανάπτυξη του μωρού, παρέχοντάς του περισσότερο οξυγόνο, αλλά και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο;

Είτε είστε ήδη εξοικειωμένη με τη γυμναστική, είτε ξεκινάτε τώρα, θα ήταν καλό να αποφύγετε ομαδικά αθλήματα που ενέχουν κίνδυνο σωματικής σύγκρουσης ή πτώσης (π.χ. βόλεϊ), καθώς και κάθε άσκηση που γίνεται μπρούμυτα. Δοκιμάστε δραστηριότητες χαμηλής έντασης, χωρίς αντιστάσεις και τριβές: η προγεννητική γιόγκα με τις στατικές τις διατάσεις βοηθά ιδιαίτερα στη βελτίωση της ευλυγισίας, ενώ το κολύμπι και η εκγύμναση μέσα στο νερό ενισχύει τη ρευστή κίνηση ολόκληρου του σώματος και ανακουφίζει από την επιβάρυνση αρθρώσεων και συνδέσμων, καθώς το μωρό μεγαλώνει.

Τα μέγιστα οφέλη προσφέρει κάθε δραστηριότητα που:

• χτίζει σταδιακά και ήπια τη φυσική αντοχή της μαμάς
• επιμηκύνει και τονώνει τους μυς
• αυξάνει την ευελιξία των αρθρώσεων
• βελτιώνει την κινητικότητα στην περιτονία
• βοηθά το μωρό να πάρει μια καλύτερη θέση για τον τοκετό.

Το BLOSSOM® Bodywork SessionsTM συγκεντρώνει μια σειρά τέτοιων δραστηριοτήτων, σε ένα online πρόγραμμα 60 λεπτών, που μπορείτε να παρακολουθήσετε από την άνεση του σπιτιού σας! Ειδικά επιλεγμένες ασκήσεις και μικροκινήσεις, για να χαρίσετε στο σώμα σας ενέργεια, ισορροπία, ανακούφιση, και να προετοιμαστείτε για έναν ευκολότερο τοκετό.

Συμβουλευτείτε τον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί, για να επιλέξετε το είδος άσκησης που είναι πιο ασφαλές για εσάς.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Έχει δύο κοινά σημεία με ένα ακτινίδιο: το μέγεθος, αλλά και το χνούδι! Γνωστό και ως lanugo, το εμβρυϊκό χνούδι είναι η πρώτη παραγωγή των τριχοθυλακίων του μωρού, που το προστατεύει και το κρατά ζεστό, μέχρι τον ρόλο αυτό να τον αναλάβει το λίπος. Εμφανίζεται τον 4ο-5ο μήνα της κύησης και καλύπτει σταδιακά ολόκληρο το σώμα του μωρού, εκτός από τις παλάμες, τα χείλη και τα πέλματα. Συνήθως πέφτει πριν από τη γέννηση (γύρω στον 7ο-8ο μήνα), αλλά μπορεί και να παραμείνει για λίγες εβδομάδες μετά. Τριχούλες ξεφυτρώνουν επίσης στην κορυφή του κεφαλιού και τα φρύδια. Παράλληλα, τα εγκεφαλικά ερεθίσματα και οι μύες του προσώπου έχουν αναπτυχθεί επαρκώς για να δώσουν τους πρώτους μορφασμούς. Το μωρό σας μπορεί να κάνει διαφορετικές εκφράσεις, όπως να κατσουφιάζει, ή να σουφρώνει τα χείλη. Βέβαια, θα αργήσει αρκετά μέχρι να τραβήξει την πρώτη του σέλφι, αλλά η προπόνηση ξεκίνησε!
Εσείς
Μέσα στο σώμα σας ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του πλακούντα, οπότε είναι πιθανό να ξαναβρίσκετε τώρα την ενέργειά σας. Το στήθος σας μπορεί να μην είναι πια τόσο ευαίσθητο, ωστόσο θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Μπορεί επίσης να ανακαλύψετε ότι είστε πιο επιρρεπής σε κρυώματα, καθώς το σώμα σας καταστέλλει το ανοσοποιητικό, σε μια προσπάθεια να συντηρήσει το μωρό και την εγκυμοσύνη. Οι φυσικές θεραπείες, όπως η βοτανοθεραπεία και η ομοιοπαθητική, προσφέρουν επιλογές για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων όπως το συνάχι, η καταρροή κ.λπ., όμως, δεν είναι όλες ασφαλείς για την εγκυμοσύνη. Απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο και σωστά καταρτισμένο θεραπευτή και ενημερώστε τον επαγγελματία υγείας σας, αν σκέφτεστε τη χρήση οποιασδήποτε συμπληρωματικής θεραπείας.
Blossom your week
Πιλάτες; Γιόγκα; Κολύμπι, ή… κηπουρική; Ποια είναι η αγαπημένη σας δραστηριότητα; Ιδανικά, θα πρέπει να ασκείστε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα*, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, γι’ αυτό διαλέξτε κάτι που να σας διασκεδάζει. Με οφέλη που ξεκινούν από την εγκυμοσύνη, περνούν στη γέννα και συνεχίζονται… χωρίς τέλος, ο χορός είναι μια μοναδική ευκαιρία απελευθέρωσης από το άγχος και την αυτοκριτική. Χορεύοντας, εκφράζεστε με το σώμα σας, «αγκαλιάζοντας» τις καμπύλες του, όπως αυτές δημιουργούνται. Ρίχνετε την αδρεναλίνη και την αρτηριακή σας πίεση, καλλιεργείτε την ευκινησία της πυέλου, ανεβάζετε τη φυσική σας αντοχή, τη δύναμη και την αυτοπεποίθησή σας. Ένας χορός με το ταίρι σας, αυξάνει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, της «ορμόνης της αγάπης», που ενισχύει τον δεσμό μεταξύ σας, κάνει τον τοκετό σας πιο σύντομο, και σας συνδέει συναισθηματικά με το νέο σας μωρό. Και όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ περνάτε καλά. Δεν χρειάζεται να είστε η βασίλισσα τη πίστας. Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική, και χορέψτε σαν να μην σας βλέπει κανείς!

* https://www.acog.org/womens-health/faqs/exercise-during-pregnancy

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στη φυσική σας κατάσταση, την ενίσχυση, τη βελτίωση και τη διατήρησή της. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Η φυσική άσκηση ενδυναμώνει το σώμα και το πνεύμα μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This