ΛΟΧΕΙΑ

Βοηθός μητρότητας λοχείας

Βρίσκεται στο πλευρό της οικογένειας για να φροντίσει τη μητέρα και το νεογέννητο, σε πρακτικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Bοηθός μητρότητας λοχείας

Η παρουσία της βοηθού μητρότητας στη λοχεία συμβάλλει στην ταχύτερη αποκατάσταση μετά τον τοκετό και στην ενδυνάμωση της μητρικής αυτοπεποίθησης στην απαιτητική πρώτη περίοδο με το μωρό.

Στις παραδοσιακές κοινωνίες, η λεχώνα ήταν το κέντρο της φροντίδας ενός ολόκληρου δικτύου γυναικών – γιαγιά, μητέρα, αδερφή, φίλη, γειτόνισσα – που της προσέφεραν, μέσα από την εμπειρία και σοφία τους, αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια, προκειμένου να προσαρμοστεί στο νέο της, μητρικό ρόλο.

Σήμερα, καθώς τα περισσότερα ζευγάρια δεν ανήκουν σε τέτοια δίκτυα, καλούνται να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις της γονεϊκότητας, απομονωμένα από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ όποια βοήθεια έχουν, συνήθως περιστρέφεται γύρω από το μωρό.

Είναι δίπλα στους γονείς και τις οικογένειες, με πολλαπλό τρόπο:

♥ Υποστηρίζει και εκπαιδεύει τη μητέρα σε θέματα θηλασμού, παρέχοντας πρακτική βοήθεια
♥ Εκπαιδεύει τους γονείς σε πρακτικά θέματα του μωρού όπως μπάνιο, ντύσιμο, αλλαγή πάνας ή βοηθάει τη μητέρα σε αυτές τις ασχολίες
♥ Ακούει τη μητέρα, τους φόβους και τις ανησυχίες της
♥ Φροντίζει ώστε η μητέρα να ξεκουράζεται, να τρέφεται σωστά και να λαμβάνει επαρκή υγρά
♥ Κρατάει ή ταΐζει το μωρό ενόσω η μητέρα ξεκουράζεται, κάνει ντους ή παίζει με τα άλλα παιδιά
♥ Εκπαιδεύει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στο πώς να στηρίζουν τη μητέρα
♥ Προετοιμάζει ελαφριά γεύματα και μαζεύει την κουζίνα
♥ Αναλαμβάνει τη φροντίδα των ρούχων του μωρού
♥ Ακούει την ιστορία τοκετού της μητέρας, όσες φορές εκείνη το επιθυμεί
♥ Προτείνει ομάδες υποστήριξης, επαγγελματίες υγείας, πληροφόρηση, βιβλία
♥ Παρέχει συστάσεις για άλλους επαγγελματίες στο χώρο της μεταγεννητικής φροντίδας

Έτσι:
✓ Οι νέοι γονείς νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση και ασφάλεια
✓ Προσαρμόζονται πιο εύκολα στη νέα δυναμική της οικογένειας
✓ Οι νέες μητέρες θηλάζουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη επιτυχία τα μωρά τους
✓ Έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορώ σας υποστηρίξω στην περίοδο της λοχείας;

Θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου ώστε να κλείσουμε ένα ραντεβού για να γνωριστούμε και να συζητήσουμε τις ανάγκες σας.
Βοηθός μητρότητας λοχείας
«Ποσό τυχερή νιώθω που η πρώτη μου σύμβουλος στην μητρότητα ήταν η Ευτυχία! Πόσο τυχερή στάθηκα κι εγώ και οι δίδυμες κόρες μου! Η ηρεμία της, η ασφάλεια που σε κάνει να αισθάνεσαι, οι γνώσεις της, η έμφυτη ενσυναίσθηση που διαθέτει, κάνουν μια νέα μητέρα να αισθάνεται ασφαλής, ανακουφισμένη και ήρεμη, ακριβώς όπως πρέπει να νιώθει.»
Αγγελική Κ.

«Σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για μένα –αμέσως μετά τη γέννηση των διδύμων–, η Ευτυχία πραγματικά με βοήθησε και την ευχαριστώ πολύ! Με άκουσε και με βοήθησε να αντιμετωπίσω τους φόβους και τις ανησυχίες μου, και να αισθανθώ πολύ πιο σίγουρη για τον εαυτό μου στο νέο αυτόν ρόλο.»
Κατερίνα Μ.

«Η συνεργασία μου με την Ευτυχία ήταν από τις πιο σημαντικές και δημιουργικές στη ζωή μου! Με τρυφερότητα και αποφασιστικότητα, με βοήθησε να βρω τις πρώτες μου ανάσες και να βαδίσω στο μονοπάτι της μητρότητας, τη δύσκολη περίοδο της λοχείας. Σ’ ευχαριστώ για όλα, δεν σε ξεχνώ ποτέ!»

Σίσσυ Μπ.

Με πληροφορίες από το www.mitrotita.org και το www.dona.org

Σημαντική σημείωση: Η βοηθός μητρότητας δεν είναι οικιακή βοηθός ή νταντά, δεν παρέχει κανενός είδους ιατρική συμβουλή ή διάγνωση, δεν συμμετέχει σε κανενός είδους ιατρική πράξη και δεν υποκαθιστά τον ρόλο της μαίας.

«Όλοι θέλουν να κρατήσουν το μωρό, όμως ποιος κρατάει τη μαμά;»

Άγνωστος

«Μέσα από τον ρόλο της βοηθού μητρότητας, γίνομαι η «μαμά» της μαμάς. Η φίλη, η αδερφή, η γυναίκα που στέκεται δίπλα σε μια άλλη γυναίκα, με φυσική παρουσία, απάντηση στην κάθε ερώτηση, επιβεβαίωση και ενθάρρυνση, ώστε να αναπτύξει το δικό της προσωπικό γονεϊκό στυλ.»

Ευτυχία Τοπούζη

Ευτυχία Τοπούζη
Βοηθός Μητρότητας CD(DONA)
Εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής LCCE, DipHB(KGH)
Εκπαιδεύτρια γονέων SpBCPE, CAHPE, CIMI

Pin It on Pinterest

Shares
Share This