3ο ΤΡΙΜΗΝΟ

36η εβδομάδα:
Κατανοώντας τις συνήθεις παρεμβάσεις: Καισαρική τομή

3η εβδομάδα: Προσοχή, προσοχή! Μόλις συνελήφθη!

Η καισαρική τομή αποτελεί μια σωτήρια χειρουργική επέμβαση, σε περιπτώσεις όπου ο κολπικός τοκετός δεν είναι εφικτός, ή θέτει σοβαρούς κινδύνους για τη μητέρα και το μωρό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τοποθετεί το ιδανικό ποσοστό διεξαγωγής καισαρικών στο 10-15%.* Εντούτοις, η τάση είναι αυξητική σε παγκόσμιο επίπεδο, και εκτιμάται ότι, έως το 2030, το ποσοστό θα φτάσει στο 29%.** Δυστυχώς, στη χώρα μας, το ποσοστό αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 65% ενώ, ήδη από το 2012, ο ΟΗΕ έχει κάνει σύσταση στην Ελλάδα για μείωση των ποσοστών διεξαγωγής καισαρικών τομών. Τελικά, τι «παίζει» με τις καισαρικές;

Οι ενδείξεις

Προβλήματα με τον πλακούντα, τον ομφάλιο λώρο, τη θέση του μωρού (π.χ. εγκάρσια), την παρατεταμένη διάρκεια ή την παρεμπόδιση του κολπικού τοκετού,** είναι μερικές από τις ενδείξεις για τη διενέργεια καισαρικής. Κάποιες είναι απόλυτες, και κάποιες αμφισβητήσιμες. Και οι καισαρικές που διεξάγονται αυτή τη στιγμή, δεν είναι όλες απαραίτητες, εκθέτοντας –αναίτια, πολλές φορές– σε κίνδυνο τόσο τις μητέρες όσο και τα μωρά. Μπορείτε να δείτε τη λίστα ενδείξεων της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας και να συζητήσετε διεξοδικά με τη μαία ή/και τον γυναικολόγο σας, σε περίπτωση που η καισαρική τίθεται ως ενδεχόμενο και για τον δικό σας τοκετό.

Παρέμβαση κατ’ επιθυμία

Η γέννα με καισαρική κατ’ επιθυμία της μαμάς είναι κάτι που μπορεί να συμβεί. Χρειάζεται ειδικό χειρισμό εκ μέρους των επαγγελματιών φροντιστών, και την απόλυτη μητρική κατανόηση των κινδύνων που μπορεί να έχει η παρέμβαση αυτή, όπως η πιθανότητα βαριάς αιμορραγίας και μόλυνσης, βραδύτερης μεταγεννητικής αποκατάστασης, καθυστέρησης της εδραίωσης του θηλασμού και δυνητικών επιπλοκών σε επόμενη εγκυμοσύνη. Κάτι που οδηγεί πολύ συχνά στην επιλογή αυτού του τρόπου γέννησης, είναι ο φόβος. Και, αν αυτό συμβαίνει και σε εσάς, το BLOSSOM® μπορεί να σας βοηθήσει αποτελεσματικά να διαχειριστείτε ειδικά τον φόβο του πόνου και της γέννας συνολικά.

Ωστόσο…

Κάποιες φορές, η διενέργεια καισαρικής είναι ο καλύτερος τρόπος για ένα μωρό να έρθει στον κόσμο, και για μια μητέρα να γεννήσει. Αν, λοιπόν, μετά από μήνες σωστής σωματικής και συναισθηματικής προετοιμασίας, ανακαλύψετε πως ο τοκετός σας δεν θα είναι όπως τον ονειρευτήκατε, μην παραιτηθείτε:

• Ο χαμηλός φωτισμός και η μουσική
• η παρουσία του/της συντρόφου σας
• μια βοηθός μητρότητας
• η παρακολούθηση του μωρού σας την ώρα που γεννιέται
• η επαφή δέρμα με δέρμα
• ο κατά το δυνατόν πιο άμεσος θηλασμός, εφόσον το επιθυμείτε και
• η τήρηση της ιδιωτικότητας που εξασφαλίζει ανενόχλητες στιγμές με το μωρό και τον/την σύντροφό σας

είναι κάποιες ιδέες για μια πιο φιλική καισαρική προς εσάς και το μωρό σας. Έτσι, και με τη συνεργασία των επαγγελματιών φροντιστών σας, εξακοκουθείτε να έχετε τη δυνατότητα να βιώσετε τη γέννηση του μωρού σας, ως μια όμορφη εμπειρία γεμάτη αγάπη, σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας

Με κάτι περισσότερο από 46 εκατοστά σε ύψος και κάτι λιγότερο από 3 κιλά σε βάρος, αυτήν την εβδομάδα, το μωρό σας έχει το μέγεθος μιας εξωτικής παπάγιας. Χρειάζεται να μεγαλώσει λίγο ακόμη, παίρνοντας κι άλλο βάρος, και αφήνοντας τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και το συκώτι να ωριμάσουν. Κατά πάσα πιθανότητα, βρίσκεται ήδη με το κεφάλι προς τα κάτω. Αν όχι, μπορείτε να το διευκολύνετε εσείς να γυρίσει. Και το πρόγραμμα Spinning Babies σάς δείχνει το πώς! Εξάλλου, μετά τις 37 εβδομάδες, το 97% των μωρών έχει μπει σε κεφαλική προβολή, πηγαίνοντας προς τη γέννηση.*

*https://bit.ly/3t8z8BH

Εσείς
Είστε μόλις έναν μήνα μακριά από το ορόσημο των 40 εβδομάδων, αν και η εγκυμοσύνη σας μπορεί να συνεχιστεί κανονικά έως και την 42η εβδομάδα. Προχωρώντας προς τα εκεί, η μήτρα και το μωρό σας μεγαλώνουν και βαραίνουν. Όταν το μωρό κατέβει χαμηλότερα, η λεκάνη σας θα δεχτεί μεγάλη πίεση που μπορεί να προκαλεί ενόχληση, πόνο και αίσθημα βάρους. Πολλές γυναίκες περιγράφουν πως το αίσθημα αυτό είναι σαν κάποιος να πιέζει μια μπάλα του μπόουλινγκ ανάμεσα στα πόδια τους.
Blossom your week

Κάτι που τονίζουμε σταθερά, και ίσως έχετε καταλάβει μέχρι τώρα, είναι ο καταλυτικός ρόλος που παίζει η ανοιχτή, ξεκάθαρη και με σεβασμό επικοινωνία ανάμεσα σε εσάς και τους επαγγελματίες υγείας σας. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο θα πρέπει να της δείξετε ιδιαίτερη προσοχή, είναι το gaslighting. Μια χειριστική συμπεριφορά που έχει στόχο την υπονόμευση της πραγματικότητας του ανθρώπου που δέχεται τη συμπεριφορά αυτή, μέσω διαφόρων πρακτικών, από τον άνθρωπο που την ασκεί. Το ιατρικό gaslighting είναι υπαρκτό, και εμφανίζεται και στον χώρο της μαιευτικής φροντίδας, με θύματα γυναίκες στην πολύ ευαίσθητη περίοδο της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Μάθετε πώς θα το αναγνωρίσετε, ώστε να βρείτε την κατάλληλη υποστήριξη.

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτή την εβδομάδα στο να γνωρίσετε τις συνήθεις ιατρικές παρεμβάσεις που μπορούν να σας προσφερθούν, ή να κληθείτε να αντιμετωπίσετε. Δείτε τις ως ενδεχόμενα στην πορεία του τοκετού σας. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Αφήνομαι στη ροή της γέννας μου και είμαι παρούσα στη διαδικασία.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This