Όταν «σπάνε τα νερά»: Splish splash, I was taking a bath!

Όταν «σπάνε τα νερά»: Splish splash, I was taking a bath!

Μπορεί να έρθει σταγόνα-σταγόνα, με συνεχή ροή, ή σαν ξαφνική «πλημμύρα». Να σχηματίσει ρυάκι πίσω σας, ή –σπανιότατα– μια λιμνούλα στο πάτωμα. Μπορεί να έχει την αίσθηση της ούρησης, μιας βρύσης που τρέχει, μιας φούσκας γεμάτης νερό που σκάει με θόρυβο, ή ενός… ζεστού μπάνιου. Μπορεί να φέρει έκπληξη, ταραχή, ανακούφιση, χαρά, φόβο. Ή και να περάσει απαρατήρητο.

Πρόκειται, βέβαια, για το «σπάσιμο των νερών» – τη «ρήξη των υμένων», όπως λέγεται επιστημονικά, που συμβαίνει, τις περισσότερες φορές, στο πρώτο στάδιο του τοκετού, αυτό της διαστολής του τραχήλου. Κάποιες άλλες φορές, μπορεί να συμβεί αργότερα, στη διάρκεια των εξωθήσεων.

Η ρήξη αυτή αφορά τον αμνιακό σάκο και το περιεχόμενό του, που προστατεύουν το μωρό κατά την κύηση. Ο αμνιακός σάκος αποτελείται από 2 επάλληλες μεμβράνες: την εσωτερική που ονομάζεται άμνιο, και την εξωτερική που ονομάζεται χόριο. Συχνά, στην εγκυμοσύνη, μπορεί να υπάρξει ρήξη στο χόριο (η οποία αποκαθίσταται), με αποτέλεσμα την ήπια διαρροή αμνιακού υγρού. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της γέννησης, μια διαρροή μπορεί να μετατραπεί σε ξαφνική και έντονη εκροή, καθώς το μωρό πραγματοποιεί την καθοδική του πορεία προς τα έξω.

Στατιστικά, μόλις το 10% των γυναικών ξεκινούν τον τοκετό τους με φυσική ρήξη υμένων, ενώ 1 στα 80.000 μωρά έρχεται στον κόσμο με τον αμνιακό σάκο του άθικτο, στη λεγόμενη «γέννηση en-caul», ή «γέννηση εν αμνίω». Τα τελευταία χρόνια, καθώς οι γυναίκες ενημερώνονται και διεκδικούν καλύτερη φροντίδα για τις ίδιες και τα παιδιά τους, οι γεννήσεις στις οποίες ο σάκος παραμένει άθικτος μέχρι το τέλος, σημειώνουν άνοδο.

Εάν τα νερά σπάσουν πριν την έναρξη του τοκετού:

  • Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ρωτήσετε αυθόρμητα «Και τώρα τι κάνουμε;». Γι’ αυτό, θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο το να έχετε κάνει μια σχετική συζήτηση με τους φροντιστές σας (μαία, γιατρός), κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας.
  • Επικοινωνήστε μαζί τους ούτως ώστε να είναι ενήμεροι.
  • Έχετε υπόψη ότι κατά τη ρήξη του θυλακίου μπορεί να αισθανθείτε μία ήρεμη και απαλή ροή/ζεστή υγρασία ή μία απότομη και αυξημένη ροή που δεν μπορείτε να ελέγξετε.
  • Εάν αντιληφθείτε τη ρήξη του θυλακίου, μπορείτε να ελέγξετε τη μυρωδιά και το χρώμα των υγρών. Τα αμνιακά υγρά είναι διαυγή και έχουν μία γλυκιά, χαρακτηριστική μυρωδιά.
  • Μπορεί να μην είστε σίγουρη αν πρόκειται πραγματικά για τα νερά που έσπασαν, ή για απώλεια ούρων που συχνά εμφανίζεται φυσιολογικά, λόγω της αύξησης του μεγέθους της μήτρας και της πίεσης που ασκείται από αυτήν στην ουροδόχο κύστη (συχνοουρία του τελευταίου τριμήνου).
  • Για να το επιβεβαιώσετε, σε μια τέτοια περίπτωση, μπορείτε να φορέσετε ένα σερβιετάκι καθημερινής χρήσης. Αν δείτε ότι αυτό εμποτίζεται με τα υγρά που βγαίνουν από τον κόλπο σας, τότε τα νερά έχουν σπάσει.

Να θυμάστε πάντα ότι κάθε σώμα, κάθε μωρό, ανταποκρίνονται διαφορετικά στη φυσιολογική διαδικασία του τοκετού. Κάθε γέννα έχει τις δικές της, μοναδικές συνθήκες. Στο Blossom, μπορείτε να προετοιμαστείτε σωστά για τη δική σας γέννα, ώστε να ακολουθήσετε με εμπιστοσύνη την πορεία της και, αν τα νερά σπάσουν, να τα υποδεχτείτε χωρίς να σας… τη σπάσουν!

Ευτυχία Τοπούζη
Eυτυχία Τοπούζη, CD(DONA), LCCE, SpBCPE, DipHB(KGH), CAHPE, CIMI
Attachment-Focused & Trauma-Informed Perinatal Care
Η Ευτυχία είναι η δημιουργός και ιδρύτρια του BLOSSOM. Είναι επίσης βοηθός μητρότητας CD(DONA), εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze (LCCE), εκπαιδεύτρια γονέων Spinning Babies (SpBCPE) και Attached at the Heart (CAHPE), εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ (CIMI), Focusing Guide, επίσημη συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas, σύντροφος και μαμά τριών παιδιών.

Φωτό: Sara Wagner – OKC Birth Photographer

Πηγές:

www.nct.org.uk

www.nhs.uk

www.bellybelly.com

www.whattoexpect.com

Η συντάκτρια του συγκεκριμένου άρθρου ΔΕΝ είναι επαγγελματίας υγείας. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό έχουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρηθούν ιατρικές συμβουλές ή να χρησιμοποιηθούν αντί ιατρικής αξιολόγησης από τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This