Πρωτόγαλα, ο «υγρός χρυσός»

Πρωτόγαλα, ο «υγρός χρυσός»

Το πρωτόγαλα είναι η πρώτη παραγωγή των ταλαντούχων γυναικείων μαστικών αδένων, που ξεκινά κατά την 12η-18η εβδομάδα της κύησης. Είναι επίσης η πρώτη τροφή του μωρού από το στήθος της μαμάς του, τις πρώτες 2-4 μέρες της ζωής του, μέχρι το ώριμο γάλα να κάνει την εμφάνισή του.

Πλούσιο σε αντισώματα, ανοσοσφαιρίνη, λευκοκύτταρα, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, πρωτεΐνη, σάκχαρα, λίπος και άλλα ζωτικά θρεπτικά συστατικά, βοηθά στην προστασία των νεογέννητων –καθώς έρχονται στον κόσμο– από βακτήρια και ιούς. Στις «υπερδυνάμεις» του περιλαμβάνεται επίσης η προστασία που παρέχει απέναντι σε φλεγμονές, ενώ σκοτώνει επιβλαβείς μικροοργανισμούς, αλλά και η καθαρτική του δράση, που βοηθά τα μωρά να αποβάλουν τα πρώτα κόπρανα, τα οποία μοιάζουν με πίσσα και ονομάζονται μηκώνιο.

Πηχτό σε σύσταση και κολλώδες σε υφή, το πρωτόγαλα αποτελεί μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη τροφή, με τεράστια αξία για τον καταναλωτή της. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε υγιή τελειόμηνα μωρά, βοηθά στην πρόληψη των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα, ενώ τα πρόωρα μωρά που λαμβάνουν το πρωτόγαλα της μαμάς τους έχουν σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα στην έκβαση της υγεία τους.

Ωστόσο, το παράδοξο με το πρωτόγαλα είναι ο πλούτος των χαρακτηριστικών και των ιδιοτήτων του, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολύ μικρή του ποσότητα και την συντομότατη διάρκειά του. Η φύση έχει τη δική της σοφή απάντηση σ’ αυτό: τα μωρά, όταν γεννιούνται, έχουν απόλυτη ανάγκη από πλούσια τροφή που θα υποστηρίξει εντατικά την ασφαλή τους επιβίωση, τα πρώτα 24ωρα της ζωής τους. Το στομαχάκι τους, όμως, έχει το μέγεθος ενός βώλου. Έτσι, οι μικρές ποσότητες πρωτογάλακτος στο στήθος της μαμάς τους είναι πολύ χορταστικές και ικανοποιητικές γι’ αυτά.

Ο μέσος όρος πρόσληψης πρωτογάλακτος των θηλαζόντων μωρών είναι:

▹ 2-10ml ανά τάισμα, τις πρώτες 24 ώρες

▹ 5-15ml ανά τάισμα, έως τις 48 ώρες

▹ 15-30ml ανά τάισμα, έως τις 72 ώρες, όταν αρχίσει η παραγωγή του ώριμου γάλακτος

Αν ταΐζετε το μωρό σας κατ’ απαίτηση, και δεν αντλείτε καθόλου, ίσως να μην δείτε αυτόν τον υγρό χρυσό να ρέει. Το μεγαλύτερο μέρος του θαύματος που εμφανίζεται κατά τον θηλασμό, συμβαίνει ΜΕΣΑ στο στόμα του μωρού.

Κάθε σταγόνα πρωτογάλακτος είναι μεγαλειώδης. Σηματοδοτεί μια μετάβαση. Το ξεκίνημα ενός νέου ταξιδιού. Το τέλος της θρέψης του μωρού σας μέσα στο σώμα σας και την αρχή της θρέψης του έξω από αυτό!

Ευτυχία Τοπούζη
Eυτυχία Τοπούζη, CD(DONA), LCCE, SpBCPE, DipHB(KGH), CAHPE, CIMI
Attachment-Focused & Trauma-Informed Perinatal Care
Η Ευτυχία είναι η δημιουργός και ιδρύτρια του BLOSSOM. Είναι επίσης βοηθός μητρότητας CD(DONA), εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze (LCCE), εκπαιδεύτρια γονέων Spinning Babies (SpBCPE) και Attached at the Heart (CAHPE), εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ (CIMI), Focusing Guide, επίσημη συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas, σύντροφος και μαμά τριών παιδιών.

Φωτό: Paula Beltrão

Με πληροφορίες από:

– ABM 2009, Mannel et al 2013, Mohrbacher 2010

– La Leche League International

– Kelly Bonyata, BS, IBCLC

Η συντάκτρια του συγκεκριμένου κειμένου ΔΕΝ είναι επαγγελματίας υγείας. Οι πληροφορίες που εμπεριέχονται σε αυτή την ανάρτηση έχουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρηθούν ιατρικές συμβουλές ή να χρησιμοποιηθούν αντί ιατρικής αξιολόγησης από τον κατάλληλο πάντα επαγγελματία υγείας.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This