1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

9η εβδομάδα:
Φροντίστε για τους Φροντιστές σας

6η εβδομάδα: Ποιος είναι, πρωί-πρωί;

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται ευρύτατα ανάμεσα στις εγκύους και, μερικές φορές, θεωρείται σχεδόν αυτονόητο, είναι πως την εγκυμοσύνη και τον τοκετό αναλαμβάνει ο γιατρός που χειρίζεται συνήθως και κάθε άλλο γυναικολογικό τους θέμα. Ο γυναικολόγος που ήδη έχετε, μπορεί πράγματι να είναι ο ιδανικός για εσάς, μπορεί όμως να ανακαλύψετε ότι, για την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σας, οι ανάγκες ή οι επιδιώξεις σας σάς οδηγούν αλλού.

Η επιλογή του κατάλληλου επαγγελματία υγείας – μαίας ή/και μαιευτήρα-γυναικολόγου – σε αυτή τη στιγμή της ζωής σας, είναι μεγάλη απόφαση. Οι στόχοι και οι προτιμήσεις σας, η υγεία και η ασφάλεια, τόσο η δική σας όσο και του μωρού σας, είναι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη. Τα 10 Βήματα για Βέλτιστες Μαιευτικές Υπηρεσίες προς τη Μήτερα και το Βρέφος, είναι μια πρωτοβουλία της Διεθνούς Οργάνωσης «ΜητέραΒρέφος-Γέννηση» (IMBCO), και παρέχει χρήσιμο ενημερωτικό υλικό για τα δικαιώματά σας ως επίτοκος/λεχώνα, και για τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών περιγεννητικής φροντίδας απέναντί σας.

Λοιπόν, ποιος πρέπει να είναι ο επαγγελματίας υγείας στην εγκυμοσύνη σας; Ο οργανισμός Lamaze International έχει τη δική του απάντηση, και τo Blossom σάς την προτείνει ανεπιφύλακτα! Μία σελίδα γεμάτη τεκμηριωμένες πληροφορίες και γραφήματα –σε ελληνική μετάφραση της Ευτυχίας Τοπούζη, πιστοποιημένης εκπαιδεύτριας περιγεννητικής αγωγής Lamaze– για να είστε όσο το δυνατόν πιο ενημερωμένη. Μπόνους, έξτρα ερωτήσεις που σας βοηθούν να καθορίσετε πόσο «φιλικοί προς τους γονείς» είναι οι υποψήφιοι φροντιστές σας. Ετοιμαστείτε για το interview!

Είτε προέρχεστε από μια επεμβατική γέννα, επιδιώκετε έναν φυσικό/φυσιολογικό τοκετό, ή αναζητάτε τις διαθέσιμες επιλογές για να φέρετε στον κόσμο το πρώτο σας παιδί, να θυμάστε πως ο σωστός επαγγελματίας υγείας είναι αυτός που θα υποστηρίξει εσάς, το μωρό και τον/την σύντροφό σας για έναν όσο το δυνατόν πιο υγιή και ασφαλή τοκετό.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Είναι σαν μια ρώγα σταφύλι. Έχει όλα τα βασικά όργανα και μέλη του σώματός του, που θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης. Έχει αγκώνες και γόνατα, και μύες που μόλις σχηματίζονται. Το κεφάλι του μωρού «πιάνει» το μισό από το σύνολο του μήκους του, που είναι σχεδόν 2,5 εκατοστά. Μικρά «βουναλάκια» μόλις που φαίνονται στα ούλα του. Είναι οι οδοντικές καταβολές, που θα δώσουν τη θέση τους στα 20 νεογιλά δόντια. Θα δείτε το πρώτο να ξεπροβάλλει, όταν το μωρό σας θα είναι 4-7 μηνών. Όλα στην ώρα τους!
Εσείς
Έχετε αναπτύξει αρκετά τον πλακούντα σας, ώστε να αναλάβει το δύσκολο καθήκον της παραγωγής ορμονών που βοηθούν το μωρό να μεγαλώσει. Ίσως τώρα να δυσκολεύεστε να κουμπώσετε το αγαπημένο σας τζιν. Μπορεί και να δείχνετε «ολίγον έγκυος». Στις επόμενες εβδομάδες, η μήτρα σας θα μεγαλώσει κι άλλο και θα βγει έξω από τη λεκάνη σας. Στα συμπτώματα που ενδεχομένως έχετε, έρχεται να προστεθεί και η καούρα, λόγω της χαλάρωσης της βαλβίδας ανάμεσα στον οισοφάγο και το στομάχι, που προκαλεί η προγεστερόνη. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα (που βοηθούν και στη ναυτία), και αποφύγετε λιπαρά και καυτερά φαγητά.
Blossom your week
Αυτή και οι επόμενες δύο εβδομάδες, είναι συνήθως το διάστημα όπου αντιλαμβάνεστε πως ο στηθόδεσμός σας έχει… μικρύνει κάπως (παρέα με το τζιν που έχει στενέψει, όπως λέγαμε παραπάνω). Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για μια στυλιστική προσαρμογή στη νέα, πιο «γεμάτη» εκδοχή σας. Επενδύστε οπωσδήποτε σε καλής ποιότητας σουτιέν εγκυμοσύνης που στηρίζει το στήθος σας χωρίς να το πιέζει, και συνοδέψτε με άνετα βαμβακερά εσώρουχα που δεν σας «κόβουν» σε ευαίσθητα σημεία. Αξιοποιήστε το περιεχόμενο της ντουλάπας σας, κρατώντας ό,τι είναι ακόμα φορέσιμο, και αγοράστε «έξυπνα», επιλέγοντας ρούχα που θα «μεγαλώνουν» παράλληλα με το σώμα σας. Τα μαλακά, ελαστικά φορέματα που «αγκαλιάζουν» το σώμα, π.χ., είναι πάντα μια ασφαλής επιλογή. Όσο για το τζιν; Τα μοδάτα τζιν εγκυμοσύνης με ελαστική μέση και μπάσκα, που κυκλοφορούν, είναι σίγουρα μια καλή επένδυση. Θυμηθείτε πως κάθε ρούχο που φοράτε κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μετά τον τοκετό, και μέχρι να επιστρέψετε στην κανονική σας γκαρνταρόμπα!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτήν την εβδομάδα στην προετοιμασία για να βρείτε αυτούς που έχουν τον ερχομό της νέας ζωής στον κόσμο ως επάγγελμα, και τον αναγνωρίζουν ως προνόμιο. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε στον εαυτό σας:

Επιλέγω τους κατάλληλους επαγγελματίες για την εγκυμοσύνη μου και τη γέννηση του μωρού μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This