1ο ΤΡΙΜΗΝΟ

10η εβδομάδα:
Γνωρίστε την πύελό σας

6η εβδομάδα: Ποιος είναι, πρωί-πρωί;

Όλοι μας έχουμε μία. Είναι τοποθετημένη στο κέντρο του σώματός μας –κάτω από την κοιλιά και πάνω από τους μηρούς– και, μεταξύ άλλων, μας βοηθά να κρατάμε το σώμα μας όρθιο, να μπορούμε να στεκόμαστε, να περπατάμε και να τρέχουμε. Όμως η γυναικεία πύελος διαφέρει από την ανδρική: είναι πιο φαρδιά, πιο στρογγυλεμένη, έχει λεπτότερα οστά και υφίσταται μοναδικές αλλαγές για να υποστηρίξει την εγκυμοσύνη και τη γέννα.

Η «λεκάνη», όπως τη λέμε κοινώς, αποτελείται από την οστέινη πύελο –που συμπεριλαμβάνει τα ισχία– την πυελική κοιλότητα, το πυελικό έδαφος και το περίνεο, δηλαδή το δέρμα που βρίσκεται ανάμεσα στο άνοιγμα του κόλπου και του πρωκτού. Τα οστά γύρω από την πύελο συνδέονται με συνδέσμους από σκληρό και μαλακό ιστό, και τέσσερις αρθρώσεις. Όλα αυτά τη βοηθούν να λειτουργεί.

Τώρα που είστε έγκυος, η πύελός σας αλλάζει σχήμα και θέση. Οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις της χαλαρώνουν προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για το μωρό που μεγαλώνει, αλλά και για να το διευκολύνουν στη γέννησή του. Στην πορεία της εγκυμοσύνης σας, όμως, αυτές οι τόσο ευεργετικές αλλαγές, μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία. Ίσως νιώσετε αστάθεια όταν είστε όρθια, ενόχληση στη λεκάνη ή πόνο στη μέση. Τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό;

To Blossom® προσφέρει κατ’ αποκλειστικότητα στην Ελλάδα, το Spinning Babies®: μια πρωτοποριακή προσέγγιση σωματικής προετοιμασίας τοκετού, που εστιάζει στην εξισορρόπηση της πυέλου και της μήτρας. Εφαρμόζοντας σωστές θέσεις και στάσεις σώματος, ασκήσεις, φυσικές τεχνικές και μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, με το Spinning Babies μπορείτε να αυξήσετε σημαντικά την άνεση στην εγκυμοσύνη σας, να δώσετε περισσότερο χώρο στο μωρό, ώστε να πάρει την ιδανική θέση για τη γέννα, και να βιώσετε μεγαλύτερη ευκολία στον τοκετό. Και τα οφέλη συνεχίζονται: πυελική ισορροπία μετά τον τοκετό, σημαίνει λιγότερη ενόχληση ή πόνο στα ισχία, καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης και βελτιωμένη ικανότητα κορύφωσης, στις σεξουαλικές σας επαφές. Το Spinning Babies δίνει το σύνθημα: “…let’s get your pelvis balanced and happy!”.

Αυτή την εβδομάδα

Το μωρό σας
Το μέγεθός του αντιστοιχεί σε μια μεγάλη φράουλα, και σχεδόν θα διπλασιαστεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Τα βλέφαρά του κλείνουν και σκεπάζουν τα μάτια. Θα μείνουν κλειστά μέχρι περίπου την 27η εβδομάδα. Tα έντερα του μωρού σας είναι μέσα στην κοιλιά του, καθώς μέχρι τώρα βρίσκονταν μέσα στον ομφάλιο λώρο, λόγω έλλειψης σωματικού χώρου. Τα αρσενικά μωρά παράγουν ήδη τεστοστερόνη, και τα γεννητικά όργανα αρχίζουν να αποκτούν αρσενικά ή θηλυκά χαρακτηριστικά. Σχηματίζονται νυχάκια στα χέρια και τα πόδια, και η καρδιά χτυπά πάααρα πολύ γρήγορα, στους 180 παλμούς το λεπτό!
Εσείς
Τα καλά νέα είναι ότι πλησιάζοντας στο τέλος του 1ου τριμήνου, πολλά συμπτώματα θα ανακουφιστούν. Τα όχι και τόσο καλά νέα είναι ότι τώρα μπορεί να έχετε άλλο ένα: ζαλάδα. Η προγεστερόνη που αυξάνεται, προκαλεί χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, που μπορεί να οδηγεί σε πτώση της πίεσης. Από την άλλη, ο όγκος αίματος μεγαλώνει για να καλύψει τις ανάγκες του πλακούντα και του μωρού. Ο κάθε-άλλο-παρά-ιδανικός συνδυασμός αυτών των δύο, είναι υπεύθυνος για τη ζαλάδα και το άσχημο αίσθημα που τη συνοδεύει. Πιείτε πολλά υγρά, φάτε λίγο αλάτι για την περίπτωση υπότασης και μην σηκώνεστε απότομα, αν είστε ξαπλωμένη η καθιστή.
Blossom your week

Είστε σίγουρη ότι θα περάσετε πολλές άγρυπνες νύχτες, με την άφιξη του μωρού. Θα εκπλαγείτε, όμως, με το πόσες μαμάδες δυσκολεύονται να κοιμηθούν κατά την εγκυμοσύνη τους. Το άγχος, οι ενοχλήσεις και η γενικότερη αναστάτωση αυτής της περιόδου ίσως έχουν επηρεάσει –λιγότερο ή περισσότερο– τον ύπνο σας. Και τώρα είναι μια καλή στιγμή να εγκαινιάσετε μια νέα βραδινή ρουτίνα: δοκιμάστε να πηγαίνετε για ύπνο μια σταθερή ώρα, κάθε βράδυ. Ολοκληρώστε το φαγητό τουλάχιστον δύο ώρες πριν, και κάντε ένα ζεστό ντους. Αφήστε το κινητό ή το τάμπλετ μακριά από το κομοδίνο, αποφύγετε την έκθεση σε οθόνες τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν τον ύπνο, και χαλαρώστε αλλιώς: ο διαλογισμός, ή μια σύντομη καθοδηγούμενη χαλάρωση είναι τέλειοι, φυσικοί τρόποι να διώξετε την ένταση της ημέρας, και όχι μόνο. Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα προετοιμασίας τοκετού με hypnobirthing του HypnoBirthing Greece®, βασίζεται σε ειδικά προσαρμοσμένους οραματισμούς και καθοδηγούμενες χαλαρώσεις, και έχει πολλαπλά οφέλη. Για περισσότερη άνεση, δοκιμάστε ένα μαξιλάρι σώματος ή εγκυμοσύνης που στηρίζει όλο το σώμα, ή μόνο την περιοχή που θέλετε εσείς. Βρείτε μια χουζούρικη θέση, κλείστε το φως και… καληνύχτα σας!

Η θετική δήλωση της εβδομάδας

Αφιερώστε αυτήν την εβδομάδα σε ό,τι ζήσατε από το ξεκίνημα της εγκυμοσύνης σας μέχρι τώρα: τα «πάνω» και τα «κάτω», τις εκπλήξεις, τις ανατροπές, αυτήν την αίσθηση του καινούργιου και του άγνωστου, που πρώτη φορά βιώνετε με αυτόν τον τρόπο. Αναπνεύστε βαθιά, κλείστε τα μάτια και πείτε:

Φέρνω ισορροπία στη ζωή μου, στο σώμα μου και στην ανάπτυξη του μωρού μου.

Επαναλάβετε σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας (όσο πιο συχνά, τόσο πιο καλά).

Pin It on Pinterest

Shares
Share This