«Αν και άργησα να ανακαλύψω τον όρο «βοηθός μητρότητας», έχω να αναφέρω τα εξής:
Έχοντας γεννήσει τέσσερα παιδάκια, μόλις στο τέταρτο είχα την τύχη να έχω δίπλα μου την Ευτυχία Τοπούζη! Η συμβολή της σε όλο αυτό το ταξίδι ήταν σημαντική. Η δύναμη και ταυτόχρονα η ηρεμία που μου μετέδωσε ήταν δύο σημαντικά συναισθήματα, που όλες οι γυναίκες έχουμε ανάγκη την ώρα του τοκετού! Για μένα, ήταν μια καθ’ όλα θετική εμπειρία, καθώς η στήριξη και η υποστήριξη της Ευτυχίας ήταν τόσο ευεργετική που, πραγματικά, δεν με άφησε λεπτό να απελπιστώ ή να το βάλω κάτω. Έχοντάς την δίπλα σου, ξέρεις ότι μόνο δύναμη μπορείς να αντλείς από εκείνη, κι αυτό είναι πολύ ξεχωριστό συναίσθημα! Ο ρόλος της δεν είναι καθόλου διεκπεραιωτικός. Είναι ουσιαστικότατος!

Αυτό που θα θυμάμαι πάντα είναι τα λόγια της, τη στιγμή που πραγματικά τα είχα ανάγκη. «Μπράβο σου», «είσαι πολύ δυνατή», «τα πας περίφημα»… θα μείνουν χαραγμένα μέσα μου, βαθιά.

Δεν μπορώ να συγκρίνω σε καμία περίπτωση τον ρόλο της μαίας με αυτόν της βοηθού μητρότητας στον τοκετό, αλλά και γενικά στην εγκυμοσύνη. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Εν κατακλείδι, θα επισημάνω πως, έπειτα κι από αυτή την εμπειρία τοκετού που είχα (καθώς όλες ήταν διαφορετικές), η βοηθός μητρότητας –και ειδικά η Ευτυχία– είναι κομμάτι της διαδικασίας που όλες οι γυναίκες αξίζει να έχουμε.»

~ Όλγα Τ.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This