Το εδρόλουτρο στη λοχεία (+ bonus συνταγή!)

λουτρό λοχείας

Κυρίως ευρωπαϊκή πρακτική από το 1800, το εδρόλουτρο (ή καθιστικό λουτρό) είναι η βύθιση της περιοχής των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού για 10-15 λεπτά, σε χαμηλής στάθμης νερό – παραδοσιακά σε μπανιέρα που μοιάζει με βαθιά πολυθρόνα.  Κλασικά, δρα επικουρικά στη θεραπεία προβλημάτων του ουρογεννητικού συστήματος, του πρωκτού και της περιοχής γύρω απ’ αυτόν.

Επίσης συνιστάται και σε γυναίκες που έχουν γίνει πρόσφατα μητέρες, ιδιαίτερα μετά από  κολπικό τοκετό, καθώς ανακουφίζει τον πόνο, τον κνησμό, επουλώνει, καθαρίζει και φρεσκάρει την περιοχή απ’ όπου το μωρό έκανε τη μεγάλη του έξοδο. Συγκεκριμένα, μια μικρή (αλλά πολύ ενθαρρυντική) μελέτη έδειξε πως η εφαρμογή εδρόλουτρων μείωσε σημαντικά τον πόνο της περινεοτομής και βελτίωσε σε αξιόλογο βαθμό την επούλωση του τραύματός της, στο δείγμα των μητέρων που πήραν μέρος στην έρευνα.

Ακόμα, όμως, κι αν αυτή δεν είναι η περίπτωσή σας, ένα εδρόλουτρο μπορεί να «ξαλαφρώσει» συνολικά το σώμα σας από τις επιδράσεις της εγκυμοσύνης και της γέννας.

Το BLOSSOM® έχει τη δική του πρόταση για ένα καταπραϋντικό, χαλαρωτικό και άκρως απολαυστικό λουτρό βοτάνων για τη λοχεία, που βοηθά στη θεραπεία των αιμορροΐδων και προλαμβάνει τη μόλυνση με τα αγνά, φυσικά του συστατικά:

🧂 Θαλασσινό αλάτι: φυσικό αποτοξινωτικό και πάροχος μετάλλων για ταχεία σωματική αποκατάσταση.

💜 Λεβάντα: προάγει την ξεκούραση, είναι αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή, αντιοξειδωτική και λουλουδάτη!

🌿 Πεντάνευρο: εδώ και αιώνες, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της φλεγμονής, τη γρήγορη επούλωση και την αποκατάσταση των ιστών.

💛 Αμαμελίδα: ανακουφίζει τις αιμορροΐδες, και είναι γνωστή για τις αντιφλεγμονώδεις και στυπτικές της ιδιότητες.

🤍 Αχιλλέα: φυτό και άνθη με εξαιρετικούς αντιβακτηριακούς και αντιμυκητιακούς παράγοντες. Βοηθά στην αναπλήρωση της εντερικής χλωρίδας και δρα ως αιμοστατικό.

🧡 Καλέντουλα: πασίγνωστο φυσικό αντιφλεγμονώδες, με επιστημονικά αποδειγμένη αποτελεσματικότητα στην επούλωση πληγών.

💛 Χαμομήλι: με χαλαρωτικό άρωμα, καταπραΰνει το άγχος και τη φλεγμονή. Φυσικό αντιβιοτικό, αντιβακτηριακό και αντιμυκητιακό.

Για το λουτρό βοτάνων θα χρειαστείτε:

  • Πουγκιά από βαμβακερή μουσελίνα (γάζα)
  • 250 γρ. ακατέργαστο θαλασσινό αλάτι
  • 50 γρ. άνθη λεβάντας
  • 50 γρ. φύλλα πεντάνευρου
  • 50 γρ. αμαμελίδα
  • 50 γρ. αχιλλέα
  • 50 γρ. καλέντουλα
  • 50 γρ. χαμομήλι

Πώς θα το φτιάξετε:

Σε καθαρό μπολ ανακατέψτε όλα τα συστατικά, και γεμίστε τα πουγκιά. Μετά τον τοκετό, γεμίστε την (καθαρή) μπανιέρα με όσο το δυνατόν πιο ζεστό νερό,  αρκετό ώστε να βυθίζεται άνετα η περιοχή των γεννητικών οργάνων και του πρωκτού.

Ρίξτε μέσα ένα σακουλάκι, και αφήστε το αρκετά, ώστε να διαλυθεί το αλάτι και να εκχυλιστούν τα βότανα.

Μόλις η θερμοκρασία του νερού είναι ανεκτή για εσάς, βυθιστείτε μέσα του, για ένα απολαυστικό, χαλαρωτικό και μοσχομυριστό λουτρό!

Αν υπάρχουν ράμματα, συμβουλευτείτε τον επαγγελματίας υγείας σας, πριν κάνετε το εδρόλουτρο. Αν όχι, απολαύστε το όσες φορές την ημέρα θέλετε.

Κατά την έξοδό σας από το νερό, στεγνώστε την περιοχή ταμποναριστά, χωρίς να τρίβετε, και συνεχίστε τα λουτρά μέχρι η αίσθηση της άνεσης στο σώμα σας να αποκατασταθεί.

🆘 Πριν κάνετε το εδρόλουτρο συμβουλευτείτε τη μαία ή τον γιατρό σας.

Να έχετε μια ήρεμη και φροντισμένη λοχεία!

Ευτυχία Τοπούζη
Eυτυχία Τοπούζη, CD(DONA), LCCE, SpBCPE, DipHB(KGH), CAHPE, CIMI
Attachment-Focused & Trauma-Informed Perinatal Care
Η Ευτυχία είναι η δημιουργός και ιδρύτρια του BLOSSOM. Είναι επίσης βοηθός μητρότητας CD(DONA), εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze (LCCE), εκπαιδεύτρια γονέων Spinning Babies (SpBCPE) και Attached at the Heart (CAHPE), εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ (CIMI), Focusing Guide, επίσημη συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas, σύντροφος και μαμά τριών παιδιών.

Η μελέτη: Κhosla, P. (2017), Effect of Sitz Bath on Episiotomy Wound Healing and Level of Pain among Post Natal Mothers.

Η συνταγή είναι της Becky Webb, childbirth doula & nutritional therapist και τη βρήκαμε εδώ: https://mommypotamus.com/

Πληροφορίες άρθρου:

https://www.encyclopedia.com/medicine/divisions-diagnostics-and-procedures/medicine/sitz-bath

https://www.healthline.com/health/pregnancy/sitz-bath-postpartum#what-is-a-sitz-bath

Pin It on Pinterest

Shares
Share This