Η φιλική προς τη μητέρα και το βρέφος καισαρική

φιλική καισαρική τομή

Μετά από μήνες σωματικής και συναισθηματικής προετοιμασίας και οργάνωσης του τοκετού που ονειρεύτηκαν, πολλές γυναίκες απογοητεύονται, όταν ανακαλύπτουν πως τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά…

Η καισαρική τομή είναι μια σοβαρή υπόθεση που έρχεται με τις δικές της προκλήσεις, όπως η μεγαλύτερης διάρκειας παραμονή στο νοσοκομείο, ο άμεσος αποχωρισμός του μωρού από τη μαμά του, ή η καθυστερημένη έναρξη του θηλασμού. Όμως, μερικές φορές, είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος τρόπος για ένα μωρό να έρθει στον κόσμο και για μία μητέρα να γεννήσει το παιδί της.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως η γυναίκα θα πρέπει να παραιτηθεί από την επιθυμία να βιώσει τη γέννα της ως μία όμορφη και ενδυναμωτική εμπειρία γεμάτη αγάπη, σεβασμό και αξιοπρέπεια, γιατί υπάρχει η «φιλική προς τη μητέρα και το βρέφος καισαρική».

Γνωστή και ως ήπια καισαρική ή οικογενειοκεντρική καισαρική, κρατά όλα τα χαρακτηριστικά μιας αποτελεσματικής επέμβασης, αλλά εντάσσει στο χειρουργικό περιβάλλον πολλά από τα στοιχεία της εμπειρίας του φυσικού/φυσιολογικού τοκετού, που είχατε αρχικά φανταστεί.

Έτσι, σε μια φιλική καισαρική, μπορείτε:

• να επιλέξετε την επισκληρίδιο αναισθησία ως μέθοδο αναλγησίας. Έτσι θα έχετε τη δυνατότητα να καλωσορίσετε το μωρό σας.

• να ζητήσετε χαμηλό φωτισμό και ησυχία από το ιατρικό προσωπικό (στο επίπεδο που αυτά είναι εφικτά, καθώς μιλάμε για χειρουργείο)

• να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική

• να έχετε μαζί τον/την σύντροφό σας

• να ζητήσετε από τον γιατρό σας να επιβραδύνει τη διαδικασία (εφόσον δεν υπάρχει ιατρικός λόγος για το αντίθετο). Μπορεί, π.χ., αφού βγει το κεφαλάκι του μωρού από τη μήτρα, να περιμένει μερικά λεπτά πριν βγάλει και το υπόλοιπο σώμα του μωρού. Αυτός ο επιπλέον χρόνος μπορεί να βοηθήσει στο να καθαρίσουν καλύτερα τα πνευμόνια του μωρού από το αμνιακό υγρό.

• να δείτε το μωρό σας να γεννιέται (χωρίς να έχετε οπτική επαφή με το σημείο της τομής)

• να ζητήσετε καθυστερημένη απολίνωση του ομφάλιου λώρου (εφόσον δεν υπάρχει ιατρικός λόγος για το αντίθετο).

• να κάνετε επαφή δέρμα με δέρμα με το μωρό σας (με βοήθεια από τη μαία σας), αμέσως μόλις γεννηθεί, ενώ οι γιατροί ράβουν την τομή σας. Αυτή είναι μία από τις σημαντικότερες πρακτικές της φιλικής καισαρικής. Η επαφή αυτή ξεκινά το δέσιμο με το μωρό σας, βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός του και αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχημένης έναρξης του θηλασμού.

• να θηλάσετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα ή ακόμα και μέσα στο χειρουργείο (με βοήθεια από τη μαία σας)

• να διεκδικήσετε το δικαίωμά σας να είστε συνεχώς με το μωρό σας. Αυτό περιλαμβάνει και την ώρα που θα βρίσκεστε στην ανάνηψη. Συζητήστε με τη μαία σας το ενδεχόμενο να βρίσκεται μαζί σας εκείνες τις στιγμές, ώστε να είστε μαζί με ένα οικείο προς εσάς πρόσωπο και να έχετε βοήθεια στον θηλασμό του μωρού σας. Οι δύο πρώτες ώρες μετά τον τοκετό είναι σημαντικές για το δέσιμο με το μωρό σας και την επιτυχημένη έναρξη στον θηλασμό του.

• Αν, για ιατρικούς λόγους το μωρό χρειάζεται να εξεταστεί, ζητήστε να το συνοδέψει ο/η σύντροφός σας.

• Επιπλέον, αν έχει αποφασιστεί εκ των προτέρων ότι ο ερχομός του μωρού σας στον κόσμο θα γίνει μέσω καισαρικής, μπορείτε να συζητήσετε με την επιστημονική ομάδα που έχει αναλάβει τη φροντίδα σας, να περιμένετε την αυθόρμητη έναρξη του τοκετού και το χειρουργείο να διεξαχθεί στη συνέχεια. Έτσι θα γνωρίζετε ότι το μωρό σας είναι έτοιμο για την εξωμήτρια ζωή και το σώμα σας θα έχει την ευκαιρία να παράγει τις – χρήσιμες για τον μετέπειτα δεσμό σας με το μωρό- ορμόνες.

Για να προχωρήσετε σε μια φιλική προς τη μητέρα και το βρέφος καισαρική, αναζητήστε επαγγελματίες υγείας (γιατρούς και μαίες) που έχουν γνώση και εξοικείωση με αυτή την προσέγγιση. Ενημερωθείτε για την πολιτική του νοσοκομείου της επιλογής σας, και για το αν διεξάγει τέτοιου είδους καισαρικές.

Η ύπαρξη μιας επαγγελματία βοηθού μητρότητας έχει μεγάλη αξία τόσο για εσάς όσο και για τον/την σύντροφό σας. Πέρα από τη συναισθηματική υποστήριξη που παρέχει αφού είναι συνεχώς στο πλευρό σας, μπορεί να σας καθοδηγήσει σωστά στην οργάνωση της καισαρικής σας, να φροντίσει ώστε να λαμβάνετε ενημέρωση και απαντήσεις σε τυχόν απορίες, αλλά και να σας υπενθυμίζει τις επιθυμίες σας.

Η καισαρική δεν είναι –και δεν χρειάζεται να είναι– τραυματική. Η φιλική προς τη μαμά και το μωρό καισαρική είναι ο καλύτερος (χειρουργικός) τρόπος να βιώσετε τη γέννα σας ήπια και ήρεμα και, ίσως, να «θεραπεύσετε» μια προηγούμενη δύσκολη εμπειρία καισαρικής.

Ευτυχία Τοπούζη
Eυτυχία Τοπούζη, CD(DONA), LCCE, SpBCPE, DipHB(KGH), CAHPE, CIMI
Attachment-Focused & Trauma-Informed Perinatal Care
Η Ευτυχία είναι η δημιουργός και ιδρύτρια του BLOSSOM. Είναι επίσης βοηθός μητρότητας CD(DONA), εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze (LCCE), εκπαιδεύτρια γονέων Spinning Babies (SpBCPE) και Attached at the Heart (CAHPE), εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ (CIMI), Focusing Guide, επίσημη συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas, σύντροφος και μαμά τριών παιδιών.

Πηγές:

http://www.bellybelly.com.au

https://www.mamanatural.com

http://pregnancy.about.com

Η συντάκτρια του συγκεκριμένου κειμένου ΔΕΝ είναι επαγγελματίας υγείας. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό έχουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρηθούν ιατρικές συμβουλές ή να χρησιμοποιηθούν αντί ιατρικής αξιολόγησης από τον κατάλληλο πάντα επαγγελματία υγείας.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This