Tραχηλική βλέννη: έχει και η εγκυμοσύνη την προστασία της

Tραχηλική βλέννη: έχει και η εγκυμοσύνη την προστασία της

Το τραχηλικό «πώμα», όπως αλλιώς ονομάζεται, είναι μια παχιά βλέννη, που εκκρίνεται από τους τραχηλικούς αδένες αμέσως μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Η υφή της είναι παρόμοια με μια παχιά μύξα ή ασπράδια αυγών, και ο σχηματισμός της πυροδοτείται από την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα: ο τράχηλος μαλακώνει και διογκώνεται, και τα βλεννώδη κύτταρα αρχίζουν να αντλούν βλέννη στην κοιλότητα έως ότου δεν υπάρχουν κενά.

Δουλειά της είναι να προστατεύει το μωρό σας, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φράζοντας το άνοιγμα του τραχήλου, και εμποδίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την είσοδο βακτηρίων και μικροβίων του κόλπου, στο αποστειρωμένο περιβάλλον της μήτρας. Φέρει επίσης αντισώματα, που είναι ικανά να εξουδετερώσουν βακτήρια, ιούς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που προκαλούν μολύνσεις και ασθένειες.

Το βλεννώδες αυτό κάλυμμα του στομίου του τραχήλου, φτάνει στο πλήρες μέγεθός του την 12η εβδομάδα κύησης και, χάρη στην ορμόνη προγεστερόνη, παραμένει στη θέση του έως ότου ο τράχηλος αρχίσει να αλλάζει, να διαστέλλεται ή/και να μαλακώνει. Αυτό συμβαίνει συνήθως στα τέλη της εγκυμοσύνης, όμως μπορεί να συμβεί και νωρίτερα.

Καθώς η ανάπτυξη του μωρού ολοκληρώνεται, και πριν την έναρξη του τοκετού, η ισορροπία των ορμονών μεταβάλλεται, με τα επίπεδα των οιστρογόνων να αυξάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το «πώμα» να μην είναι πια τόσο συμπαγές, και η σύστασή του να αρχίσει να αραιώνει. Η απώλειά του συμβαίνει συνήθως από την 37η εβδομάδα κύησης και μετά. Δεν αποτελεί σίγουρη ένδειξη για την άμεση έναρξη του τοκετού, παρά μόνο ένα σημάδι ότι ο τράχηλος έχει ξεκινήσει να αλλάζει, και το σώμα της μητέρας προετοιμάζεται για τη μέρα του τοκετού. Εντούτοις, ορισμένες γυναίκες που βρίσκονται σε τελειόμηνη κύηση, αναφέρουν ότι ο τοκετός τους ξεκίνησε πολύ σύντομα μετά την εμφάνιση του τραχηλικού «πώματος».

Εάν αποκολληθεί πολύ πριν από τον τοκετό, το τραχηλικό «πώμα» μπορεί να αναγεννηθεί. Αυτή είναι μια σημαντική πληροφορία για να θυμάστε, στην περίπτωση που το χάσετε νωρίς. Εάν αυτό συμβεί, θα πρέπει να το αναφέρετε στον επαγγελματία υγείας που σας παρακολουθεί, καθώς ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη πρόωρου τοκετού.

Επίσης, είναι καλό να θυμάστε ότι:

  • Πολλές γυναίκες εμφανίζουν κολπικές εκκρίσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οπότε μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί πότε έχει απελευθερωθεί η τραχηλική βλέννη.
  • Η όψη της μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, μπορεί να είναι λευκή, κιτρινωπή, μπεζ/καφέ, διαυγής και χρωματισμένη, ή με «χορδές» ροζ ή κόκκινου χρώματος, αποτέλεσμα τριχοειδών αγγείων που σπάνε σε αυτό το σημείο και αιμορραγούν.
  • Μπορεί να μην χάσετε το τραχηλικό σας «πώμα» έως ότου είστε σε ενεργή φάση τοκετού και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό.
  • Η έξοδός του μπορεί να γίνει τμηματικά ή εξ ολοκλήρου.
  • Ενδέχεται επίσης να χάσετε αυτό το προστατευτικό «φράγμα» νωρίτερα από ό,τι σκόπευε το σώμα σας, εάν διενεργηθούν κολπικές εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, για έλεγχο διαστολής/εξάλειψης τραχήλου.
  • Η απώλεια του τραχηλικού «πώματος» είναι συνήθως ανώδυνη και άοσμη και δεν σας αποτρέπει από το να κάνετε μπάνιο ή να έρθετε σε σεξουαλική επαφή.
  • Η βαριά αιμορραγία πριν ή μετά την απώλειά του δεν είναι φυσιολογική και θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τη μαία ή/και τον γιατρό σας. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που η τραχηλική βλέννη είναι πράσινη ή δύσοσμη, καθώς αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη πιθανής μόλυνσης.

Η τραχηλική βλέννη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε ολόκληρο τον κύκλο τη γυναικείας γονιμότητας, και αποτελεί μέσο του σώματος για να συντηρήσει και να ολοκληρώσει με ασφάλεια την κύηση. Χωρίς την τραχηλική βλέννη, οι τελειόμηνες εγκυμοσύνες θα ήταν, αν όχι αδύνατες, σίγουρα σπανιότερες.

Ευτυχία Τοπούζη
Eυτυχία Τοπούζη, CD(DONA), LCCE, SpBCPE, DipHB(KGH), CAHPE, CIMI
Attachment-Focused & Trauma-Informed Perinatal Care
Η Ευτυχία είναι η δημιουργός και ιδρύτρια του BLOSSOM. Είναι επίσης βοηθός μητρότητας CD(DONA), εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze (LCCE), εκπαιδεύτρια γονέων Spinning Babies (SpBCPE) και Attached at the Heart (CAHPE), εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ (CIMI), Focusing Guide, επίσημη συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas, σύντροφος και μαμά τριών παιδιών.

Φωτό: Nurturing Beginnings

Με πληροφορίες από:

www.nct.org.uk

www.nhs.uk

• The Lamaze Doula

• Lamaze International

Η συντάκτρια του συγκεκριμένου κειμένου ΔΕΝ είναι επαγγελματίας υγείας. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό έχουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρηθούν ιατρικές συμβουλές ή να χρησιμοποιηθούν αντί ιατρικής αξιολόγησης από τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This