Ποια είναι η σωστή ηλικία αποθηλασμού;

φυσική ηλικία αποθηλασμού - θηλασμός

Ο φυσικός αποθηλασμός (γνωστός και ως «αποθηλασμός καθοδηγούμενος από το μωρό») προκύπτει καθώς το παιδί αρχίζει να λαμβάνει αυξανόμενες ποσότητες και διαφορετικά είδη συμπληρωματικής σίτισης, ενώ εξακολουθεί να θηλάζει κατ’ απαίτηση. Συγκεκριμένα, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη συνέχιση του θηλασμού έως τουλάχιστον τα 2 έτη, και για όσο επιθυμεί το ζευγάρι μητέρα-παιδί, θέση με την οποία ταυτίζεται πλέον και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Στο πλαίσιο αυτό, ο πλήρης αποθηλασμός συμβαίνει συνήθως οποιαδήποτε στιγμή, από την ηλικία των 2 έως των 7+ ετών.

Κάποια  παιδιά σταματούν νωρίτερα, ενώ κάποια συνεχίζουν για περισσότερο. Αυστηρό ανώτατο ηλικιακό όριο δεν υπάρχει,  αν και θεωρείται πως η ανατολή των μόνιμων δοντιών επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα.

Σε πολλές κουλτούρες σε όλον τον κόσμο, οι γυναίκες θηλάζουν μέχρι τον φυσικό απογαλακτισμό, συμπεριλαμβανομένων και πολλών γυναικών στον Δυτικό κόσμο. Η Kathy Dettwyler, καθηγήτρια ανθρωπολογίας, υπέρμαχος του θηλασμού και συγγραφέας του βιβλίου «Α Natural Age of Weaning», σημειώνει πως «σε κοινωνίες όπου επιτρέπεται στα παιδιά να θηλάσουν “για όσο θέλουν”, συνήθως σταματούν αυθόρμητα, χωρίς γκρίνιες και συναισθηματικό τραύμα, μεταξύ των 3 και των 4 ετών». Αν και οι χρόνοι αυτοί διαφέρουν από παιδί σε παιδί, το τέλος του θηλασμού θα έρθει αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι το προέφηβο παιδί σας θα ζητήσει το στήθος σας.

Η συνέχιση του θηλασμού στη νηπιακή ηλικία έχει πολλαπλά οφέλη και για τους δυο σας:

Τροφή εξαιρετικής ποιότητας:  αν και οι ισορροπίες των θρεπτικών του συστατικών μεταβάλλονται, το γάλα σας είναι μια τέλεια τροφή για το μωρό σας, από την πρώτη έως την τελευταία γουλιά.

Ασπίδα κατά των ασθενειών:  το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός μας χρειάζεται περίπου 6 χρόνια για να ωριμάσει πλήρως. Και το μητρικό γάλα, στον ορίζοντα του φυσικού αποθηλασμού, το ενισχύει απέναντι στην ασθένεια, τη λοίμωξη και τη φλεγμονή, με αντιβακτηριακά και αντιιικά συστατικά, όπως η λυσοζύμη και η λακτοφερρίνη.  Η ίδια αναστέλλει την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων. Βοηθά το μωρό σας να απορροφά τις δικές του αποθήκες σιδήρου, και σκοτώνει επίσης το βακτήριο streptococcus mutans, το οποίο προκαλεί οδοντική διάβρωση και τερηδόνα.

Υγιές μικροβίωμα:  Το μικροβίωμα είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που υπάρχουν το σώμα μας, και η ισορροπία του παίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της συνολικής μας υγείας διαχρονικά. Το μητρικό γάλα παρέχει στο μωρό ένα ευνοϊκό εντερικό μικροβίωμα σε σύγκριση με τη φόρμουλα, και πλεονεκτήματα που ακόμα ερευνώνται επιστημονικά.

Συναισθηματική ασφάλεια: ο θηλασμός δίνει παρηγοριά και συναισθηματική ασφάλεια. Χρήσιμο εργαλείο γονεϊκότητας, ανακουφίζει κάθε είδους στρες της νηπιακής ηλικίας, από τον εκνευρισμό, τον πόνο, έως και τον δύσκολο ύπνο, καθώς κινητοποιεί συγκεκριμένες ορμόνες.

Οφέλη για εσάς: όσο περισσότερο θηλάζετε ως μαμά, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και του τραχήλου, ο κίνδυνος οστεοπόρωσης, καρδιοπάθειας, διαβήτη τύπου2 και παχυσαρκίας.

Είναι γεγονός πως ο θηλασμός είναι πολύ περισσότερα από μια απλή τροφή. Ωστόσο, είναι επίσης γεγονός ότι πολλές μητέρες δυσκολεύονται εξαρχής να τον εδραιώσουν, ότι αποτελεί πολυεπίπεδη επένδυση από την πλευρά τους, και ότι το φυσικό όριο θηλασμού μπορεί να μην φαίνεται ως –ή να μην αποτελεί– δυνατότητα για κάποιες.

Η έλλειψη πληροφοριών για τη βιολογία μας συμβάλλει στην έλλειψη υποστήριξης για τις μητέρες, όταν θέλουν να εδραιώσουν –ή να συνεχίσουν– τον θηλασμό, αλλά δεν μπορούν να βρουν τη βοήθεια που χρειάζονται, από άτομα που καταλαβαίνουν γιατί αυτό είναι τόσο σημαντικό.

Ας συνεχίσουμε να αναστρέφουμε την κατάσταση αυτή.

Ευτυχία Τοπούζη
Eυτυχία Τοπούζη, CD(DONA), LCCE, SpBCPE, DipHB(KGH), CAHPE, CIMI
Attachment-Focused & Trauma-Informed Perinatal Care
Η Ευτυχία είναι η δημιουργός και ιδρύτρια του BLOSSOM. Είναι επίσης βοηθός μητρότητας CD(DONA), εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze (LCCE), εκπαιδεύτρια γονέων Spinning Babies (SpBCPE) και Attached at the Heart (CAHPE), εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ (CIMI), Focusing Guide, επίσημη συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas, σύντροφος και μαμά τριών παιδιών.

Πηγές:

https://academic.oup.com/pch/article/9/4/249/2648586

https://www.who.int/health-topics/breastfeeding#tab=tab_2

https://publications.aap.org/pediatrics/article/150/1/e2022057988/188347/Policy-Statement-Breastfeeding-and-the-Use-of?autologincheck=redirected

http://www.whale.to/a/dettwyler.html

https://www.mdpi.com/2072-6643/12/11/3450/htm

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26776058/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11236735/

https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/2479466

Η συντάκτρια του συγκεκριμένου κειμένου ΔΕΝ είναι επαγγελματίας υγείας. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό έχουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρηθούν ιατρικές συμβουλές ή να χρησιμοποιηθούν αντί ιατρικής αξιολόγησης από τον κατάλληλο πάντα επαγγελματία υγείας.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This