Ο ρόμβος του Michaelis

Ο ρόμβος του Michaelis

Γνωστός και ως «το τετράπλευρο του Michaelis», ή απλά ως «οσφυϊκός ρόμβος», ο ρόμβος του Michaelis είναι μια περιοχή σε σχήμα χαρταετού, που βρίσκεται στην κορυφή του μεσογλουτιαίου σχίσματος, και αποτελείται από έναν συνδυασμό οστών, συμπεριλαμβανομένου και του ιερού οστού.

Aποκλειστικό στοιχείο της ανατομίας του γυναικείου σώματος (στην ίδια περιοχή, οι άντρες έχουν το ιερό τρίγωνο), ο ρόμβος του Michaelis χρησιμοποιήθηκε στην πυελομετρία του 18ου αιώνα, από τον Γάλλο μαιευτήρα-γυναικολόγο Jean-Louis Baudelocque, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η λεκάνη της μητέρας μπορούσε να χωρέσει το κεφάλι του μωρού.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι, κατά τον τοκετό, ο ρόμβος μετακινείται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αυξήσει τη διάμετρο της λεκάνης. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό συμβαίνει, όταν η επίτοκος σηκώνει τα χέρια της ψηλά, αναζητώντας κάτι από το οποίο να πιαστεί. Το φαινόμενο είναι γνωστό και ως «το άνοιγμα της πλάτης», και είναι αυτό για το οποίο μιλούσε η Sheila Kitzinger (1993), κοινωνική ανθρωπολόγος και γκουρού σε θέματα εγκυμοσύνης, τοκετού και γονεϊκότητας, όταν κατέγραψε Τζαμαϊκανές μαίες να λένε πως το μωρό δεν πρόκειται να γεννηθεί «μέχρι η γυναίκα να ανοίξει την πλάτη της».

Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι μέρος του φυσιολογικού δεύτερου σταδίου (γέννηση του μωρού) και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός ενεργού, φυσιολογικού τοκετού. Όμως, χρειάζεται να “επιτραπεί” στον ρόμβο του Michaelis να κινηθεί προς τα πίσω, ώστε να δώσει στο μωρό τον μέγιστο δυνατό χώρο για να γυρίσει τους ώμους του, καθώς εκείνο βρίσκει τον δρόμο του προς τον έξω κόσμο.

Έτσι, για να διευκολύνετε το άνοιγμα της πλάτης σας, επιτρέποντας την κίνηση του ρόμβου, χρησιμοποιήστε ωφέλιμες στάσεις τοκετού, όπως το να είστε όρθιες, με κλίση προς τα μπρος ή στηριζόμενες στα χέρια και τα γόνατά σας.

Κανονικά, Η εμφάνιση του ρόμβου είναι ζήτημα λίγων λεπτών. Βγαίνει (ως εξόγκωμα) ακριβώς μόλις ξεκινά το δεύτερο στάδιο, και επιστρέφει μέσα, μέχρι να γεννηθούν τα πέλματα του μωρού – μερικές φορές, ακόμα πιο γρήγορα.

Κατανοώντας τη φυσιολογία του τοκετού, μαθαίνουμε το σώμα μας, συνεργαζόμαστε μαζί του, και αντικαθιστούμε τον φόβο με σιγουριά και δύναμη!

Ευτυχία Τοπούζη
Eυτυχία Τοπούζη, CD(DONA), LCCE, SpBCPE, DipHB(KGH), CAHPE, CIMI
Attachment-Focused & Trauma-Informed Perinatal Care
Η Ευτυχία είναι η δημιουργός και ιδρύτρια του BLOSSOM. Είναι επίσης βοηθός μητρότητας CD(DONA), εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze (LCCE), εκπαιδεύτρια γονέων Spinning Babies (SpBCPE) και Attached at the Heart (CAHPE), εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ (CIMI), Focusing Guide, επίσημη συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas, σύντροφος και μαμά τριών παιδιών.

Με πληροφορίες από:

Jean Sutton, “Birth without active pushing. A physiological second stage of labour”, Practising Midwife, Απρίλιος 2000 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11146937/

Wikipedia, https://en.wikipedia.org/wiki/Jean-Louis_Baudelocque

Statpearls, https://www.statpearls.com/ArticleLibrary/viewarticle/26866

Φωτό: North Dallas Doula Associates

Η συντάκτρια του συγκεκριμένου κειμένου ΔΕΝ είναι επαγγελματίας υγείας. Οι πληροφορίες που εμπεριέχονται σε αυτή την ανάρτηση έχουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρηθούν ιατρικές συμβουλές ή να χρησιμοποιηθούν αντί ιατρικής αξιολόγησης από τον κατάλληλο πάντα επαγγελματία υγείας.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This