Συνήθως, είναι μπλε. Κυκλοφορούν, όμως, και σε άλλες… αποχρώσεις, όπως μπλε-γκρι, μπλε-μαύρο ή και καφέ. Περιγράφηκαν και ονομάστηκαν «μογγολικές κηλίδες» το 1883, από τον Γερμανό παθολόγο-ανθρωπολόγο Erwin Bälz, o οποίος πίστευε πως ήταν περισσότερο συνηθισμένες στους Μογγόλους ασθενείς του.
Η αντίληψη του Bälz ήταν λανθασμένη, αλλά όχι απολύτως, καθώς η Αμερικανική Εταιρεία Δερματολογίας σημειώνει ότι οι κηλίδες αυτές είναι πιο κοινές σε μωρά που ανήκουν κυρίως στην ασιατική φυλή. Ακολουθεί η αφρικανική φυλή και άλλες εθνότητες με σκουρόχρωμη επιδερμίδα, ενώ σε μωρά της λευκής φυλής εμφανίζονται σε ποσοστό μόλις 10%, σύμφωνα με έρευνα του 2013.1
Πρόκειται για επίπεδα, λεία σημάδια εκ γενετής, που σήμερα ονομάζονται επιστημονικά «Slate-gray Nevi». Σχηματίζονται κυρίως στους γλουτούς ή στο κάτω μέρος της πλάτης, ως αποτέλεσμα κυττάρων χρωστικής που «παγιδεύτηκαν» στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος, κατά την εμβρυϊκή ζωή, και δεν έφτασαν ποτέ στην επιφάνειά του.
Συχνά, λόγω της όψης τους, μπορεί να θεωρηθούν μελανιές και, σπανιότατα, να εγείρουν θέματα παιδικής κακοποίησης. Σε κάθε περίπτωση, οι επαγγελματίες υγείας που παρακολουθούν τα μωρά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν και να διακρίνουν τη φύση ενός σημαδιού, ενώ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο2 για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση «ύποπτων» μογγολικών κηλίδων.
Κατά το πλείστον, οι μογγολικές κηλίδες δεν σχετίζονται με προβλήματα υγείας, και δεν χρήζουν καμίας απολύτως θεραπείας. Τείνουν να ξεθωριάζουν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, όμως δεν εξαφανίζονται εντελώς. Αν θέλαμε να μιλήσουμε πιο… ποιητικά, θα λέγαμε πως αποτελούν μια… εικαστική παρέμβαση της φύσης, στον καμβά του βρεφικού δέρματος.
Το δικό σας μωρό έχει τέτοιες «ζωγραφιές» επάνω του;
Attachment-Focused & Trauma-Informed Perinatal Care
Φωτό: Sarah – Birth Photographer
Πηγές:
- National Center for Biotechnology Information, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3856299/
- National Health Service Foundation Trust, Mongolian blue spot protocol, διαθέσιμο στοhttp://www.safeguardingchildreninstockport.org.uk/wp-content/uploads/2017/03/Mongolian-blue-spot-protocol.pdf
- American Academy of Dermatology, https://www.aad.org/public/diseases/a-z/birthmarks-symptoms
- Medical News Today, https://www.medicalnewstoday.com/articles/318853
Πληροφορίες:
• Wikipedia
• Birthing you doula services
Η συντάκτρια του συγκεκριμένου κειμένου ΔΕΝ είναι επαγγελματίας υγείας. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό έχουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρηθούν ιατρικές συμβουλές ή να χρησιμοποιηθούν αντί ιατρικής αξιολόγησης από τον κατάλληλο πάντα επαγγελματία υγείας.