Κολπική εξέταση στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης: «βάζουμε ένα χεράκι», για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους

Κολπική εξέταση στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης: «βάζουμε ένα χεράκι», για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους

«Στο επόμενο ραντεβού θα σε ελέγξω από κάτω.»

«Βγάλε και το εσώρουχό σου για να σε εξετάσω.»

«Θα κάνουμε και μια κολπική να δούμε πού βρισκόμαστε.»

Τι πρόβλημα υπάρχει με αυτές τις φράσεις που συχνά χρησιμοποιούνται από τον/την επαγγελματία υγείας προς την έγκυο; Τι είναι αυτό που τις κάνει τόσο «λάθος»; Το γεγονός πως η γυναίκα δεν συμπεριλαμβάνεται καθόλου στη διαδικασία της απόφασης, από την οποία λείπουν και μερικές εξαιρετικά σημαντικές λεπτομέρειες:

  • η ερώτηση
  • η επιλογή
  • η ενημέρωση
  • η συζήτηση
  • ο σεβασμός

Η κολπική εξέταση στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης είναι μια ιατρική πράξη, στην οποία ο ειδικός χρησιμοποιεί το χέρι του. Εισάγει ένα ή δύο δάχτυλα μέσα στον κόλπο και, μέσω ψηλάφησης, παίρνει πληροφορίες κυρίως για την κατάσταση του τραχήλου (αλλά και τη θέση του μωρού, την πυελική ανατομία κ.λπ). Καθώς, λοιπόν, μιλάμε για μια «εισβολή» στο σώμα της μητέρας, γίνεται κατανοητό πως το θέμα με την εξέταση αυτή, δεν είναι το αν πρέπει ή δεν πρέπει να πραγματοποιείται. Το θέμα είναι να υπάρχει επιλογή στην απόφαση για την πραγματοποίησή της, μετά από αντικειμενική και ολοκληρωμένη ενημέρωση. Να υπάρχει το λεγόμενο informed choice, το οποίο προηγείται και αποτελεί προϋπόθεση για μια ενημερωμένη/συνειδητή απόφαση (informed decision). Η ενδιαφερόμενη έγκυος, δηλαδή, να έχει στα χέρια της ό,τι χρειάζεται, για να αποφασίσει αν θα συναινέσει ή αν θα αρνηθεί αυτό που προτείνεται από την πλευρά του επαγγελματία που έχει αναλάβει τη φροντίδα της.

Και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να υπάρχει:

  • Γνωστοποίηση όλων των εναλλακτικών, και επιλογή ανάμεσα σε αυτές ή/και στο να μην γίνει τίποτα
  • Ενημέρωση για τις λεπτομέρειες της κάθε διαδικασίας
  • Ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα
  • Ενημέρωση για τους πιθανούς κινδύνους
  • Ενημέρωση για το ποιος είναι ο λόγος της ιατρικής πράξης που προτείνεται και ποιο το αναμενόμενο αποτέλεσμα

Πριν αποφασίσετε για τη διεξαγωγή μιας κολπικής εξέτασης είναι σημαντικό να γνωρίζετε:

  • Μπορεί να είναι μια άβολη διαδικασία για εσάς, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.
  • Εάν είστε επιζήσασα σεξουαλικής κακοποίησης, ενδέχεται να πυροδοτήσει το τραύμα που έχετε βιώσει.
  • Η κολπική εξέταση πραγματοποιείται για να διακρίνει εάν υπάρχει διαστολή ή εξάλειψη του τραχήλου. Είναι αμφίβολο το πόσο χρήσιμα είναι τα ευρήματα αυτά καθώς στην πραγματικότητα, το μόνο που ικανοποιεί είναι την περιέργεια για την κατάσταση του τραχήλου τη δεδομένη στιγμή.
  • Μπορεί να θέλετε να γνωρίζετε την κατάσταση του τραχήλου, εάν έχετε αποφασίσει να προχωρήσετε σε πρόκληση τοκετού. Ίσως αν έχει ξεκινήσει ήδη η διαστολή να αυξάνονται οι πιθανότητες για μια πιο ομαλή διεξαγωγή πρόκλησης.
  • Μπορεί επίσης να προταθεί ώστε να εντοπιστεί η θέση του μωρού. Κάτι όμως που είναι εφικτό να γίνει από τον επαγγελματία υγείας εξωτερικά, τοποθετώντας τα χέρια του/της στην περιοχή της κοιλιάς ή και με υπερηχογράφημα.
  • Η πιθανότητα ρήξης των υμένων (σπάσιμο των νερών) πριν την έναρξη του τοκετού είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν διενεργούνται εβδομαδιαίες κολπικές εξετάσεις στις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης (από την 37η και μετά), ενώ αυτό αποτελεί και πιθανή παρενέργεια της αποκόλλησης μεμβρανών.
  • Η συχνή διενέργεια κολπικών εξετάσεων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης.
  • Οι κολπικές εξετάσεις που ξεκινούν στην 37η-38η εβδομάδα μπορεί να αποθαρρύνουν την έγκυο. Το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει διαστολή και είναι ωφέλιμο να γνωρίζετε ότι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Σε οτιδήποτε σας προτείνεται, έχετε κάθε δικαίωμα να κάνετε ερωτήσεις, να λάβετε ενημέρωση, να πάρετε όσο χρόνο χρειάζεστε και να επιλέξετε αυτό που νιώθετε καλύτερο για εσάς.

Εάν προταθεί η διεξαγωγή κολπικής εξέτασης και αποφασίσετε πως δεν επιθυμείτε να πραγματοποιηθεί, είναι σημαντικό να θυμάστε πως έχετε κάθε δικαίωμα να πείτε όχι, χωρίς απαραίτητα να χρειάζεται να το αιτιολογήσετε.

Το σώμα σας είναι πολύτιμο και σας ανήκει. Να το αγαπάτε και να το προστατεύετε, όπως θα κάνατε για το πιο αγαπημένο σας πρόσωπο!

Ευτυχία Τοπούζη
Eυτυχία Τοπούζη, CD(DONA), LCCE, SpBCPE, DipHB(KGH), CAHPE, CIMI
Attachment-Focused & Trauma-Informed Perinatal Care
Η Ευτυχία είναι η δημιουργός και ιδρύτρια του BLOSSOM. Είναι επίσης βοηθός μητρότητας CD(DONA), εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze (LCCE), εκπαιδεύτρια γονέων Spinning Babies (SpBCPE) και Attached at the Heart (CAHPE), εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ (CIMI), Focusing Guide, επίσημη συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas, σύντροφος και μαμά τριών παιδιών.

Βιβλιογραφία:

– Lenihan, J. P. (1984). Relationship of antepartum pelvic examinations to premature rupture of the membranes. Obstet Gynecol, 63(1):33-7.

– Hill, M. J., McWilliams, G. D., Garcia-Sur, D., et al. (2008). The Effect of Membrane Sweeping on Prelabor Rupture of Membranes. Obstet Gynecol, 111(6): 1313-9.

Πηγές:

• Lamaze International

• Spinning Babies®

• Evidence Based Birth

• Sara Wickham

Η συντάκτρια του συγκεκριμένου κειμένου ΔΕΝ είναι επαγγελματίας υγείας. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό έχουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρηθούν ιατρικές συμβουλές ή να χρησιμοποιηθούν αντί ιατρικής αξιολόγησης από τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This