Διατροφή στον θηλασμό, και παραπληροφόρηση: ένας ειδικός παίρνει θέση.

Διατροφή στον θηλασμό, και παραπληροφόρηση: ένας ειδικός παίρνει θέση.

Το Αύγουστο του 2019, ο Δρ Jack Newman, έγκριτος Καναδός παιδίατρος με εμπειρία 40 ετών στο θέμα του θηλασμού, ήρθε αντιμέτωπος με την εικονιζόμενη αφίσα, και πήρε θέση απέναντι σε μύθους και αλήθειες για 8 τροφές που οι θηλάζουσες μητέρες συμβουλεύονται να αποφεύγουν:

«H αφίσα που ακολουθεί είναι ένα τέλειο παράδειγμα «πληροφοριών» κατά του θηλασμού. Αυτή η αντίληψη ότι δεν μπορείτε να τρώτε συγκεκριμένες τροφές ενώ θηλάζετε δεν έχει επιστημονική βάση. Ας δούμε κάποιες από τις πληροφορίες.

Πρώτ’ απ’ όλα, ας ρίξουμε μια ματιά σε τροφές που είναι «εντάξει» για μητέρες που θηλάζουν. Τίποτα απ’ αυτά που αναφέρονται δεν είναι λάθος, στ’ αλήθεια, εκτός από το ότι δεν χρειάζεται να προσλαμβάνετε ασβέστιο, ώστε να παραγάγετε γάλα με ασβέστιο. Το πραγματικό πρόβλημα, όμως, είναι πως αυτή είναι μια διατροφή για σχετικά εύπορους ανθρώπους. Πολλές μητέρες δεν θα μπορούσαν να στηρίξουν οικονομικά μια τέτοια διατροφή και έτσι, φοβούμενες, να ξεκινήσουν το τάισμα με φόρμουλα, το οποίο, θα πρέπει να τονίσω, είναι πολύ πιο ακριβό απ’ ό,τι οι τροφές που αναφέρονται εδώ. Πρόκειται για μια στρατηγική που χρησιμοποιούν οι εταιρείες παραγωγής υποκατάστατων γάλακτος-φόρμουλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πριν από μερικά χρόνια, ήταν η καμπάνια μιας τέτοιας εταιρείας στη Βραζιλία, που, με την υποστήριξη της Παιδιατρικής Εταιρείας της Βραζιλίας, έλεγε πως το μωρό που θηλάζει τρώει ό,τι και εσείς. Είχαν διανεμηθεί ευρέως αφίσες που απεικόνιζαν ένα μωρό να θηλάζει σε έναν μαστό που έμοιαζε με ντόνατ ή μπέργκερ.

Τι συμβαίνει με τις ομάδες τροφών που «πρέπει να αποφεύγονται»

1. Ζαχαρούχες τροφές: Η αφίσα λέει σε αυτήν την ενότητα να αποφεύγονται λιπαρές και αλμυρές τροφές, όπως επίσης και ζαχαρούχες. Όλοι προσπαθούμε να διατηρούμε την πρόσληψη λιπαρών, αλατιού και ζάχαρης σε λογικό επίπεδο. Αλλά το να υπονοείται πως, αν τρώτε πολλή ζάχαρη, το μωρό σας έχει αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, είναι απλά λάθος. Στην πραγματικότητα, το μητρικό γάλα δεν αλλάζει πολύ, ανάλογα με αυτά που τρώτε. Αλλάζει από πρωί σε βράδυ, από μέρα σε μέρα, από τον 1ο στον 6ο μήνα, και αργότερα, αλλά όχι εξαιτίας των όσων τρώτε. Αν τρώτε πολλή ζάχαρη, το γάλα σας θα περιέχει τόση ποσότητα ζάχαρης, όση και αν δεν τρώγατε καθόλου ζάχαρη.

2. «Μπορεί να ανακαλύψετε πως και η παραμικρή ποσότητα πιπεριού είναι αρκετή για να προκαλέσει εκνευρισμό και γκρίνια στο μωρό σας, για ώρες». Πρόκειται για καθαρή φαντασία. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό ισχύει. Και είναι απίθανο πως κάποιο στοιχείο που περιέχεται στο πιπέρι, ή σε άλλα μπαχαρικά, θα εισέλθει στο γάλα σε ποσότητες που θα ενοχλούσαν το μωρό.

3. «Εσπεριδοειδή»; “Ορισμένες ενώσεις” υποτίθεται ότι προκαλούν ερεθισμό στο έντερο του μωρού. Ελάτε, τώρα! Εάν αυτές οι “ορισμένες ενώσεις” έμπαιναν στο γάλα, δεν θα ήταν ερεθιστικές για το στήθος ή τη θηλή;

4. «Καφεΐνη»; Τα μωρά δεν αποβάλλουν την καφεΐνη τόσο γρήγορα όσο οι ενήλικες, αυτό είναι αλήθεια, αλλά η ποσότητα που εισέρχεται στο γάλα είναι τόσο μικρή που, ένα ή δύο φλιτζάνια καφές δεν θα ενοχλήσει το μωρό. Η καφεΐνη χορηγείται σε πρόωρα μωρά ως θεραπεία και κανείς δεν ανησυχεί για το πώς μπορεί να την αποβάλλουν. Δεν είναι σωστό οι θηλάζουσες μητέρες να στερούνται την κατανάλωση καφέ και τσαγιού σε λογικές ποσότητες. Αυτή η αφίσα εξαλείφει πολλά από αυτά που οι μητέρες θέλουν να τρώνε.

5. «Επεξεργασμένες τροφές»; Δεν είναι καλή επιλογή για κανέναν, αυτό δεν είναι συγκεκριμένο για τις μητέρες που θηλάζουν. Αλλά όπως και παραπάνω, τα συντηρητικά δεν θα εισέλθουν στο γάλα σε σημαντικές ποσότητες.

6. «Σκόρδο; Είναι τρελοί»; Το σκόρδο δεν ενοχλεί τα μωρά. Αυτό είναι προκατάληψη ενάντια στους ανθρώπους που τρώνε σκόρδο. Το σκόρδο αρέσει στον περισσότερο κόσμο, και το τρώει όταν το μωρό θηλάζει, χωρίς να βλάψει κανέναν.

7. «Όχι μέντα, μάραθος, μαϊντανός ή χαμομήλι»; Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι τα καταναλώνουν μπορεί να φτάσει σε θεραπευτικά επίπεδα.

8. «Αλκοόλ. Δεν υπάρχει επίπεδο αλκοόλ στο γάλα που να είναι ασφαλές για το μωρό που θηλάζει.»; Εκτός από το γεγονός ότι το αλκοόλ δεν εισέρχεται σχεδόν καθόλου στο γάλα. Δείτε αυτό το άρθρο http://ibconline.ca/maternalmedications/. Το θέμα του αλκοόλ θίγεται κοντά στο τέλος, αλλά αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο.

Αυτή η αφίσα είναι μια εξοργιστική απόπειρα εκφοβισμού των γυναικών ώστε να σταματήσουν να θηλάζουν και να απολαμβάνουν τις τροφές που τους αρέσει να τρώνε. Αυτοί οι περιορισμοί σχετικά με το τι μπορούν να φάνε οι θηλάζουσες μητέρες έχουν καταρριφθεί πριν από δεκαετίες. Ας ενθαρρύνουμε την καλή διατροφή για όλους και ας σταματήσουμε να οδηγούμε τις θηλάζουσες μητέρες στη διακοπή του θηλασμού, μέσω επικριτικών κηρυγμάτων, προκαλώντας τους ανησυχία σχετικά με τη διατροφή τους.»

Ευτυχία Τοπούζη
Eυτυχία Τοπούζη, CD(DONA), LCCE, SpBCPE, DipHB(KGH), CAHPE, CIMI
Attachment-Focused & Trauma-Informed Perinatal Care
Η Ευτυχία είναι η δημιουργός και ιδρύτρια του BLOSSOM. Είναι επίσης βοηθός μητρότητας CD(DONA), εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze (LCCE), εκπαιδεύτρια γονέων Spinning Babies (SpBCPE) και Attached at the Heart (CAHPE), εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ (CIMI), Focusing Guide, επίσημη συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas, σύντροφος και μαμά τριών παιδιών.

H ανάρτηση του J. Newman στο Facebook: bit.ly/2T7ZwZU

Μετάφραση – επιμέλεια κειμένου: Blossom – Pregnancy, Birth & Parenting

Pin It on Pinterest

Shares
Share This