Βreastsleeping (σύνθεση των λέξεων co-sleeping και breastfeeeding) είναι ο όρος που χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά, το 2015, οι ανθρωπολόγοι James McKenna και Lee Getler, για να περιγράψουν τον συνδυασμό θηλασμού και ύπνου καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μητέρα και μωρό μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι – ελλείψει κάθε γνωστού παράγοντα κινδύνου.
Ο κοινός ύπνος –και ειδικά με την προσθήκη του θηλασμού– αποτελεί αντικείμενο έρευνας για πάνω από 25 χρόνια, με αξιόλογα καταγεγραμμένα οφέλη για την άμεση και συνεχή επαφή μητέρας-μωρού, την εδραίωση της γαλουχίας, τη συναισθηματική προσκόλληση και την εγκεφαλική ανάπτυξη του νεογέννητου.
Και τα πλεονεκτήματα συνεχίζονται:
μητέρα και μωρό αλληλορυθμίζονται όταν κοιμούνται μαζί, ενώ η συχνότητα του θηλασμού τη νύχτα (όπως και την ημέρα), αυξάνει την παραγωγή γάλακτος. Επιπλέον, το νυχτερινό μητρικό γάλα περιέχει μελατονίνη (την ορμόνη που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης). Έτσι, διευκολύνει την ανάπτυξη του Κιρκάδιου Ρυθμού (του βιολογικού ρολογιού) του μωρού, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Παράλληλα, η παρουσία της μητέρας μπορεί να αποτρέψει την πιθανότητα υπνικής άπνοιας που μπορεί να παρουσιάσει το μωρό, καθώς μαθαίνει να αναπνέει και να αυτορυθμίζεται εκτός μήτρας.
Ο θηλασμός, από μόνος του, μειώνει τον κίνδυνο του Αιφνίδιου Νεογνικού Θανάτου, σε σχέση με τη χορήγηση τεχνητού γάλακτος (φόρμουλα), ή τη σίτιση με μπιμπερό. Στο πλαίσιο του breastsleeping, συμβάλλει επίσης στον σχηματισμό ενός πιο φυσικού και πιο ασφαλούς υπνικού μοτίβου, που χαρακτηρίζεται από ελαφρύτερο ύπνο με περισσότερες αφυπνίσεις και, συνεπώς, με περισσότερες σιτίσεις ανά νύχτα.
Απέναντι στην κοινωνική πεποίθηση Δυτικού τύπου που διαχωρίζει τον βρεφικό ύπνο από τον θηλασμό, το breastleeping επαναφέρει στο προσκήνιο τον συνδυασμό τους – το φυσιολογικό σχήμα συνύπαρξης και θρέψης των νεογνών του ανθρώπινου είδους και όλων των κοινωνικών θηλαστικών, από καταβολής κόσμου. Με όλο και περισσότερες μητέρες να θηλάζουν σήμερα, συγκριτικά με προηγούμενες δεκαετίες, προσφέρει μια συνθήκη όπου όλοι κερδίζουν σε βιολογικό, συναισθηματικό και πρακτικό επίπεδο.
Προτού αποφασίσετε αν το breastsleeping είναι κατάλληλο για τη δική σας οικογένεια, ενημερωθείτε πλήρως για τις μορφές οργάνωσης ασφαλούς ύπνου και θηλασμού από πιστοποιημένους συμβούλους γαλουχίας, επαγγελματίες υγείας και καταρτισμένους ειδικούς περιγεννητικής φροντίδας.
Attachment-Focused & Trauma-Informed Perinatal Care
Πηγές:
• Phychology Today: Safe Infant Sleep and Breastfeeding Are Partners
• University of Notre Dame: Researchers propose ‘breastsleeping’ as a new word and concept
Η συντάκτρια του συγκεκριμένου κειμένου ΔΕΝ είναι επαγγελματίας υγείας. Οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτό έχουν εκπαιδευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση ΔΕΝ πρέπει να θεωρηθούν ιατρικές συμβουλές ή να χρησιμοποιηθούν αντί ιατρικής αξιολόγησης από τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας.