Εμπειρίες Γονέων

Τοκετός

Μαρία Τσ.

«Λίγο παραπάνω από 7 χρόνια μετά τον πρώτο τοκετό, και λίγο λιγότερο από 4 μετά τον δεύτερο, κάθε φορά που φέρνω στον νου μου αυτές τις εμπειρίες, αναβιώνω όλη τη μαγεία, τη χαρά, τη δύναμη, την απόλαυση αυτού του άγνωστου ταξιδιού.

Η Ευτυχία ήταν κοντά μου και στους δύο τοκετούς μου, αλλά και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Αποτέλεσε τη γλυκιά και ήρεμη συντροφιά που χρειαζόμουν για αυτό το ταξίδι. Με άκουσε, με στήριξε, με καθοδήγησε όπως το είχα ανάγκη σε αυτή την ευάλωτη περίοδο της ζωής μου. Ήταν δίπλα μου σε κάθε στάδιο, συναισθηματικά, πνευματικά και πρακτικά. Με πολλή αγάπη θυμάμαι τον τρόπο που με συντρόφευσε σε κάθε τοκετό. Με αληθινή φροντίδα, απαλό άγγιγμα, χαλαρωτική φωνή, και παράλληλα απόλυτο σεβασμό και διακριτικότητα για την αρμονική εξέλιξη των τοκετών μου. Ήταν κάθε στιγμή παρούσα, αλλά ταυτόχρονα μου άφηνε όλο το χώρο να το ζήσω όπως είχα επιλέξει. Και έτσι λοιπόν, έπειτα από τόσα χρόνια, είναι μία ανάμνηση που χαίρομαι να θυμάμαι και να μοιράζομαι με άλλες γυναίκες και με τις κόρες μου ξανά και ξανά…

Ευτυχία μου, σε ευχαριστώ, σε ευγνωμονώ, και σε αγαπώ που το ζήσαμε όλο αυτό μαζί!»

~ Μαρία Τσ.

Πηνελόπη Μ

Όλγα Τ.

«Αν και άργησα να ανακαλύψω τον όρο «βοηθός μητρότητας», έχω να αναφέρω τα εξής:
Έχοντας γεννήσει τέσσερα παιδάκια, μόλις στο τέταρτο είχα την τύχη να έχω δίπλα μου την Ευτυχία Τοπούζη! Η συμβολή της σε όλο αυτό το ταξίδι ήταν σημαντική. Η δύναμη και ταυτόχρονα η ηρεμία που μου μετέδωσε ήταν δύο σημαντικά συναισθήματα, που όλες οι γυναίκες έχουμε ανάγκη την ώρα του τοκετού! Για μένα, ήταν μια καθ’ όλα θετική εμπειρία, καθώς η στήριξη και η υποστήριξη της Ευτυχίας ήταν τόσο ευεργετική που, πραγματικά, δεν με άφησε λεπτό να απελπιστώ ή να το βάλω κάτω. Έχοντάς την δίπλα σου, ξέρεις ότι μόνο δύναμη μπορείς να αντλείς από εκείνη, κι αυτό είναι πολύ ξεχωριστό συναίσθημα! Ο ρόλος της δεν είναι καθόλου διεκπεραιωτικός. Είναι ουσιαστικότατος!

Αυτό που θα θυμάμαι πάντα είναι τα λόγια της, τη στιγμή που πραγματικά τα είχα ανάγκη. «Μπράβο σου», «είσαι πολύ δυνατή», «τα πας περίφημα»… θα μείνουν χαραγμένα μέσα μου, βαθιά.

Δεν μπορώ να συγκρίνω σε καμία περίπτωση τον ρόλο της μαίας με αυτόν της βοηθού μητρότητας στον τοκετό, αλλά και γενικά στην εγκυμοσύνη. Είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Εν κατακλείδι, θα επισημάνω πως, έπειτα κι από αυτή την εμπειρία τοκετού που είχα (καθώς όλες ήταν διαφορετικές), η βοηθός μητρότητας –και ειδικά η Ευτυχία– είναι κομμάτι της διαδικασίας που όλες οι γυναίκες αξίζει να έχουμε.»

~ Όλγα Τ.

Λίνα Γλ.

«Η Ευτυχία βρέθηκε τη στιγμή που έπρεπε στον δρόμο μου! Μετά από μια αναίτια καισαρική που είχα στην πρώτη μου εγκυμοσύνη, ενημερώθηκα από την Ευτυχία για το Vbac και ομολογώ πως, αν δεν ήταν δίπλα μου σε όλη την διαδρομή, τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο. Ο ρόλος της σαν βοηθός μητρότητας, καθοριστικός και απαραίτητος για μένα! Δεν με βοήθησε κανείς όσο η φωνή της, καθ’ όλη την διάρκεια του τοκετού, δεν με ανακούφισε τίποτα όσο το χέρι της, δεν μου έδωσε κανείς τη δύναμη που χρειαζόμουν όταν ένιωθα πως θα λυγίσω, όσο η Ευτυχία! Σ’ ευχαριστώ για όλα.»

~ Λίνα Γλ.

Λίνα Γλ

Ελίνα Ευγ.

«Την Ευτυχία την γνώρισα μέσα από την ομάδα προετοιμασίας που έκανα όταν ήμουν ήδη 6 μηνών έγκυος και ένοιωσα την αγάπη που έχει για όσα κάνει αμέσως! Αποπνέει ηρεμία και δύναμη ταυτόχρονα, κάτι που μου έδειξε ότι όλες έχουμε μέσα μας με τον ποιο γλυκό τρόπο.
Ευγενική γελαστή με άπειρο σεβασμό στη γυναίκα! Μα την λάτρεψα μετά την εμπειρία του τοκετού μου μαζί της, ήταν απλά μαγική εμπειρία! Ο Γιώργος μου είπε ότι ξεχειλίζει αγάπη και ισχύει! Στήριξε και εμένα και εκείνον, που αρχικά δεν κατανοούσε την αναγκαιότητα μιας βοηθού μητρότητας…ούτε εγώ ήξερα.. έμαθα!
Πάνε 7 χρόνια και ακόμα νοιώθω ευγνωμοσύνη που μου έμαθες τόσα πολλά πρακτικά μα πάνω απ’ όλα, μας επέτρεψες να βαδίζουμε τον δικό μας δρόμο, μας συνόδεψες, στήριξες, ενδυνάμωσες κατά την εγκυμοσύνη, στον τοκετό μα και στη λαχεία!
Εντάξει… ακόμα την ρωτάω!
Γέννησα στο σπίτι, το παιδί μας, 42 χρόνων, πρωτότοκη, μέσα σε 6 ώρες, χωρίς καμία παρέμβαση, χωρίς ράμματα, χωρίς φόβο, μαζί με τον Γιώργο, την ιατρό μου και την Ευτυχία! 6 ώρες μαγείας που έφεραν στον κόσμο μια ολόκληρη οικογένεια. Κάθε γυναίκα έχει τον δικό της δρόμο, δώστε την ευκαιρία στον εαυτό σας και απλά γνωρίστε την. Την αγάπη μου και με το καλό.»

~ Ελίνα Ευγ.

Ευανθία Μπ

Πηνελόπη Μ.

«Η Ευτυχία είναι ένα νεραϊδένιο πλάσμα. Μαγικά ήρεμη, διακριτική, απαλή, μεταξένια..!
Την ευχαριστώ που βρέθηκε εκείνο το βράδυ στο ταξίδι της γέννας του Μικρού μου. Ήταν ακριβώς ό,τι χρειαζόμουν. Στάθηκε δίπλα μου διακριτικά υποστηρικτικά, με αγκάλιασε με αγάπη. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι γέννησα στην αγκαλιά της!»

~ Πηνελόπη Μ.

Ευανθία Μπ.

«Η παρουσία της Ευτυχίας στον τοκετό μου, ήταν η υποστήριξη και η φροντίδα που χρειαζόμουν για να πάρω δύναμη και να συνεχίσω την πολύωρη προσπάθεια. Ήταν εκεί για να με αγκαλιάσει, να με εμψυχώσει, να με στηρίξει μεταφορικά και κυριολεκτικά όταν πια δεν με κρατούσαν τα πόδια μου από την εξάντληση. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την αγάπη και την ζεστασιά της! Την συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλες τις μέλλουσες μαμάδες!»

~ Ευανθία Μπ.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This