Τα πεντάδυμα Dionne

Τα πεντάδυμα Dionne

Στις 28 Μαΐου 1934, η Yvonne, η Annette, η Cécile, η Émilie και η Marie Dionne γεννήθηκαν σε μια αγροικία, έξω από το Οντάριο του Καναδά. Πρόκειται, ίσως, για τη μόνη καταγεγραμμένη γέννηση πανομοιότυπων αδελφών, και την πρώτη στην ιστορία, όπου όλα τα μωρά ολοκλήρωσαν τη βρεφική ηλικία (και, επιπλέον, ενηλικιώθηκαν)!

Το γεγονός προκάλεσε διεθνή αίσθηση, έριξε τους προβολείς τόσο στα πεντάδυμα, τα λεγόμενα «Quints», όσο και στη μικρή τους πόλη, και έμελλε να μείνει στην ιστορία ως θαύμα και τραγωδία μαζί.

Τα μωρά γεννήθηκαν στις 31 εβδομάδες –εφταμηνίτικα, όπως θα λέγαμε- από τη μαμά Elzire Dionne. Ήταν πολύ μικρά και ισχνά. Όλα μαζί, ζύγιζαν μόλις 6 κιλά. Το μεγαλύτερο ζύγιζε κάτι περισσότερο από 1 κιλό, και το μικρότερο 816 γραμμάρια. Κανένα δεν ήταν ψηλότερο από 22,8 εκατοστά. Τον τοκετό διαχειρίστηκαν οι έμπειρες μαίες Douilda (Donalda) Legros και Mary-Jeanne Lebel, και ο γιατρός της περιοχής Allan Roy Dafoe.

Οι μαίες συνεργάστηκαν για να υποστηρίξουν τα δύο πρώτα μωρά να γεννηθούν, ενώ ο Dafoe  έφτασε για να βοηθήσει με την τρίτη γέννηση και έβγαλε το τέταρτο και το πέμπτο μωρό. Όλα αυτά, κάτω από δύσκολες συνθήκες και χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό ή εγκαταστάσεις. Δεν αναμενόταν ότι τα μωρά θα ζήσουν, και η επιβίωσή τους κατέπληξε τον ιατρικό κόσμο. Μάλιστα, στην έκδοση με τίτλο «The Dionne Quintuplets and Their Entourage: Student Papers on Media Representation», αναφέρεται πως τα μωρά ήταν τόσο εύθραυστα, που οι μαίες τούς έκαναν μαλάξεις για να αναπνεύσουν, και τα «αεροβάφτισαν», επειδή πίστευαν ότι δεν θα τα καταφέρουν.

Η έγκαιρη φροντίδα των μωρών βασίστηκε στην κοινή λογική και σε ό,τι ήταν τότε διαθέσιμο. Προτού μπορέσουν να οργανωθούν οι προμήθειες μητρικού γάλακτος (το οποίο προσφέρθηκε με δωρεά), ο Dafoe ζήτησε να ταΐσουν τα μωρά με ένα μείγμα από αγελαδινό γάλα, αποστειρωμένο νερό και σιρόπι καλαμποκιού, ενώ όταν δυσκολεύτηκαν να αναπνεύσουν, έλαβαν διάλυμα νερού με ρούμι που τα αναζωογόνησε. Με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα, οι επιλογές του γιατρού φαντάζουν αδιανόητες και άκρως επικίνδυνες. Έτσι όμως επιβίωσαν τότε τα πεντάδυμα, που επιπλέον κρατήθηκαν ζεστά με τη θερμότητα του φούρνου, μπουκάλια ζεστού νερού και τούβλα που είχαν ζεσταθεί, έως ότου βρέθηκαν θερμοκοιτίδες.

Η γέννηση των Dionne εν μέσω της Οικονομικής Ύφεσης του ’30, έγινε γνωστή παγκοσμίως, κάνοντας τα μωρά διάσημα. Έτσι, επικαλούμενη ανησυχίες για την ευημερία τους, η κυβέρνηση του Οντάριο έθεσε τα πεντάδυμα υπό τον έλεγχο ενός συμβουλίου κηδεμόνων που περιλάμβανε τον Dafoe. Μακριά από την οικογένειά τους, τα κορίτσια πέρασαν τα πρώτα εννέα χρόνια τους στην «Quintland», μια ειδικά κατασκευασμένη εγκατάσταση όπου τα εξέθεταν ως «δημόσιο θέαμα». Έγιναν τουριστική ατραξιόν και πολλοί εκμεταλλεύτηκαν τη διασημότητά τους, ώσπου να επιστρέψουν στην οικογένειά τους, το 1943. Το σπίτι της οικογένειας Dionne μεταφέρθηκε αργότερα στο North Bay προκειμένου να γίνει μουσείο αφιερωμένο στην αφήγηση της ιστορίας των πενταδύμων.

Οι μαίες Legros και Lebel, και ο γιατρός Dafoe απέκτησαν μεγάλη φήμη, καθώς βοήθησαν να έρθουν με ασφάλεια στον κόσμο οι αδελφές Dionne, όμως οι αφηγήσεις για το πώς έγιναν τα πράγματα, είναι πολύ διαφορετικές.

Σε σχετικό του άρθρο, ο Dafoe σημειώνει πως οι μαίες ήταν «αυτοσχέδιες», δύο γειτόνισσες που κλήθηκαν να βοηθήσουν μια επείγουσα κατάσταση, και γίνεται «ήρωας», προστάτης των κοριτσιών (που εκθέτει καθημερινά επ’ αμοιβή) και ευεργέτης του τόπου του, καθώς υπολογίζεται ότι από την Quintland, η επαρχία του Οντάριο κερδίζει 500 εκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Από την άλλη, οι μαίες και η συμβολή τους παραμερίζονται. Το «The Dionne Quintuplets and Their Entourage» αναφέρει ως πιθανή αιτία το ότι είναι Γαλλίδες, είναι καθολικές και προσεύχονται, σε μια εποχή που οι αγγλικές εφημερίδες δεν τα έχουν καλά με την Καθολική Εκκλησία. Ο Τύπος τις αγνοεί, και εκείνες γράφουν τη δική τους εκδοχή για τον τοκετό σε ένα μικρό βιβλίο, με τίτλο «Administering Angel». Ευτυχώς για όλους, η καναδική κυβέρνηση και η Εταιρεία Γυναικολόγων του Καναδά αποκατέστησαν την αλήθεια. Όσο για τα κορίτσια; Δύο από τα πέντε, η Annette και η Cécile, το 2021 και εν μέσω πανδημίας, γιόρτασαν τα 87 τους χρόνια και βρίσκονται ακόμα στη ζωή (τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές)!

Ευτυχία Τοπούζη
Eυτυχία Τοπούζη, CD(DONA), LCCE, SpBCPE, DipHB(KGH), CAHPE, CIMI
Attachment-Focused & Trauma-Informed Perinatal Care
Η Ευτυχία είναι η δημιουργός και ιδρύτρια του BLOSSOM. Είναι επίσης βοηθός μητρότητας CD(DONA), εκπαιδεύτρια περιγεννητικής αγωγής Lamaze (LCCE), εκπαιδεύτρια γονέων Spinning Babies (SpBCPE) και Attached at the Heart (CAHPE), εκπαιδεύτρια βρεφικού μασάζ (CIMI), Focusing Guide, επίσημη συνεργάτης της Attachment Parenting Hellas, σύντροφος και μαμά τριών παιδιών.

Φώτο: Wikimedia commons

Πηγές:
https://faculty.nipissingu.ca/noel/files/2013/01/QuintBook.pdf

https://www.canada.ca/en/parks-canada/news/2018/08/the-birth-of-the-dionne-quintuplets.html

• Dafoe, A. R. (1934). The dionne quintuplets. Journal of the American Medical Association, 103(9), 673-677.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This